FOLLOW US: facebook twitter

Παναγιώτης Πλατανιάς: Η Αρχαία Ολυμπία πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος των εξελίξεων

Ημερομηνία: 26-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2557″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο νομός Ηλείας είναι ένας νομός με πλούσιες φυσικές ομορφιές και συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων νομών αφού συνδυάζει βουνό, θάλασσα, έχει πλούσιο τουρισμό αλλά και εναλλακτικές μορφές αν αυτές τις εκμεταλλευθούμε σωστά ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ικανό αριθμό τουριστών αλλά και εγχώριων επισκεπτών από διάφορες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας.

Ένας τέτοιος ανεκμετάλλευτος «θησαυρός» ακούει στο όνομα Αρχαία Ολυμπία. Το μεγάλο μας Brand Name, η κοιτίδα των Ολυμπιακών αγώνων χρόνια τώρα παραμένει  μια περιοχή χωρίς αναπτυξιακό ορίζοντα, μια περιοχή απαξιωμένη που σε τίποτα δεν θυμίζει το μεγαλείο των Αρχαίων χρόνων.

Αυτή λοιπόν η περιοχή ενώ θα έπρεπε κάθε χρόνο να προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά και επισκεπτών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό που θα μένουν μέρες στην Αρχαία Ολυμπία και δεν θα έρχονται για μία ή δυο ώρες και μετά θα αναχωρούν για το Κατακόλο, σήμερα έχει περιοριστεί σε ένα χωριό όπου οι τουρίστες – επισκέπτες που έρχονται επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο, κατόπιν κάνουν τις όποιες αγορές τους στο κέντρο της ιστορικής πόλης για πολύ λίγες ώρες μέχρι να μπουν στο λεωφορείο και να γυρίσουν στο Κατάκολο για να επιβιβαστούν στα κρουαζιερόπλοια τα οποία θα συνεχίσουν για άλλους προορισμούς.

Αυτή δυστυχώς είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Η Ολυμπία έχει περιοριστεί σε ρόλο «κομπάρσου» τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και η μόνη λάμψη της είναι κάθε τέσσερα χρόνια κατά την διάρκεια τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων.

Αυτή την Ολυμπία θέλουμε; Αυτή η Ολυμπία όμως παραμένει ίδια τα τελευταία τριάντα χρόνια με μεγάλο μερίδιο ευθύνης να φέρουν οι εκάστοτε Δήμαρχοι που άσκησαν διαχείριση στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες, το ευ αγωνιζέσθαι και το Ολυμπιακό ιδεώδες.

Οι εκάστοτε Δημοτικές αρχές ποτέ δεν προέταξαν την ανάπτυξη της Ολυμπίας και όλο αυτόν τον τεράστιο πολιτισμό που κρύβει.

Βεβαίως φωτεινές εξαιρέσεις υπήρξαν αλλά μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Οι εκάστοτε Δήμαρχοι φρόντιζαν μόνο για τα έργα «βιτρίνας» και τις μικροπολιτικές τους επιδιώξεις και περιορίζονταν μόνο στις τελετές των Ολυμπιακών αγώνων κάθε τέσσερα χρόνια και τίποτε περισσότερο.

Ποτέ οι εκάστοτε Δήμαρχοι δεν διεκδίκησαν έργα ουσίας που θα αναβάθμιζαν και θα προσέδιδαν μια διαφορετική αίγλη και κύρος στην Αρχαία Ολυμπία.

Ποτέ οι εκάστοτε Δήμαρχοι δεν διεκδίκησαν πανεπιστημιακή σχολή. Ένα τμήμα Γυμναστικής Ακαδημίας ή ένα τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας το οποίο θα έφερνε πραγματική ανάπτυξη, θέσεις εργασίας αλλά και ζωή στον τόπο.

Η Αρχαία Ολυμπία ήταν, είναι και εξακολουθεί μέχρι στιγμής να είναι ο «φτωχός συγγενής» στα κέντρα λήψης των αποφάσεων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Η νέα Δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές της 26ης Μαϊου πρέπει να έχει στρατηγικό, ρεαλιστικό και αντικειμενικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Αρχαίας Ολυμπίας.

Θα πρέπει να διεκδικήσει τα έργα εκείνα που θα καταστήσουν την Αρχαία Ολυμπία πρωταγωνιστή των εξελίξεων και όχι κομπάρσο.

Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια Αρχαία Ολυμπία αντάξια του τεράστιου ονόματος που κουβαλά.

Παναγιώτης Πλατανιάς

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

Με την παράταξη «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στη Πρόοδο» του Απόστολου Κατσιφάρα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot