Παναγιώτα Ανδριοπούλου: Συμβουλές διατροφής για τις γιορτινές μέρες
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”54166″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έφτασαν! Μαζί με αυτές πληθαίνουν οι συναντήσεις σε σπίτια φίλων οι έξοδοι και οι ευκαιρίες για κατανάλωση γλυκών και φαγητού. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να μη σας βρει ο καινούργιος χρόνος με περιττό λίπος!
Προσπαθήστε να μη τσιμπολογάτε κάθε φορά που περνάτε από το τραπέζι με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες ένα μικρό κομμάτι για να μη φάτε ολόκληρο γλυκό! Καταλήγετε να καταναλώσετε πολύ περισσότερο από ένα! Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια κάθε περίπου 3 ώρες. Όταν το φορτώνουμε με τσιμπολόγημα κάθε μισάωρο, την ενέργεια που δεν χρειάζεται την αποθηκεύει με τη μορφή λίπους. Τρώτε αυτό που σας αρέσει, στην ποσότητα που σας καλύπτει, κάθε περίπου 3 ώρες και όχι συχνότερα.
Μην αντικαθιστάτε θρεπτικά τρόφιμα με γλυκά! Μη παραλείπετε να καταναλώνεται αρκετά φρούτα και λαχανικά (5 μερίδες / ημέρα), γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και να κάνετε 5-6 γεύματα/ ημέρα (Πρωινό-Μεσημεριανό-Βραδινό και 2-3 ενδιάμεσα σνακ). Τα γλυκά να τα καταναλώνετε αφού καλύψετε τις ανάγκες σας με πιο υγιεινές επιλογές. Οι εκφράσεις όπως «δεν έχω φάει τίποτα σήμερα και έχω περιθώριο να φάω ένα γλυκό» ή «έφαγα πολύ χθες, δεν θα φάω τίποτα σήμερα» θα σας παχύνουν! Καλό είναι να έχετε σταθερά γεύματα.
Προσπαθήστε να έχετε ένα κύριο γεύμα (το μεσημεριανό κατά προτίμηση) μέσα στη μέρα και τα υπόλοιπα να είναι πιο ελαφριά. Αν γνωρίζετε από νωρίς ότι το βράδυ σας έχουν καλέσει για φαγητό προσπαθήστε το μεσημεριανό σας γεύμα να είναι πιο ελαφρύ και αφήστε το κύριο γεύμα για το βράδυ. Το ελαφρύ γεύμα μπορεί να αποτελείτε από σαλάτα, λίγο τυρί, παξιμάδι και λίγο ελαιόλαδο ή 1 γιαούρτι με φρούτο και λίγα δημητριακά. Το να μη φάτε τίποτα όλη μέρα για να έχετε περιθώριο να φάτε το βράδυ είναι ΛΑΘΟΣ. Σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύετε να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα πολύ λιπαρών και θερμιδογόνων τροφών γιατί θα σας λείπει ενέργεια.
Προσπαθήστε στο τραπέζι να γεμίζετε 1 φορά το πιάτο σας και να τρώτε από εκεί και όχι να τσιμπάτε από τις πιατέλες. Καλό είναι να γεμίζετε το ½ πιάτο με σαλάτα, το ¼ με κάποια πηγή πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι, τυρί) και το άλλο ¼ με όποια άλλη λιχουδιά θέλετε από το τραπέζι. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε με 1 πιάτο σαλάτα, η οποία έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που προκαλούν κορεσμό και έτσι μπορείτε νε περιορίσετε ευκολότερα την ποσότητα από πιο θερμιδογόνα τρόφιμα.
Ποια τρόφιμα πρέπει να… «προσέχετε»; Το λίπος και το αλκοόλ είναι τα συστατικών τροφίμων με τις περισσότερες θερμίδες. Περιορίστε τις ποσότητες σε τρόφιμα πλούσια σε λίπος όπως πάστες, τούρτες, λιπαρά τυριά, λιπαρό κρέας και σάλτσες. Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που εκτός του ότι παχαίνει, δεν προκαλεί κορεσμό με αποτέλεσμα να καταναλώνετε και επιπλέον θερμίδες για να καλύψετε την πείνα σας.
Μη ξεδιψάτε με αναψυκτικά, γιατί δίνουν επίσης πολλές θερμίδες χωρίς να σας χορτάσουν. Μη ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό.
Τέλος να θυμάστε ότι η στέρηση φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα! Δεν χρειάζεται να αποκλείετε τρόφιμα από τη διατροφή σας. Μπορείτε να απολαύσετε ένα γλυκό και σε μικρή ποσότητα, γιατί η απόλαυση κρατάει μόνο για 3 μπουκιές!!!
Διατροφή – Ανδριοπούλου Παναγιώτα
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος – Πύργος[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]