FOLLOW US: facebook twitter

Πάμπλο Ιγκλέσιας και υπουργοί Πορτογαλίας και Ιταλίας: Μηνιαίο ευρωπαϊκό εισόδημα, τώρα!

Ημερομηνία: 09-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”108464″ img_size=”full”][vc_column_text]Κερδίζει έδαφος σε όλη την ΕΕ η ιδέα ενός κατώτατου κοινωνικού εισοδήματος που θα αποτρέψει την κοινωνική καταστροφή που διαγράφεται μετά την πανδημία.

Χθες  Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Κοινωνικών δικαιωμάτων Pablo Iglesias, η Nunzia Catalfo, Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικών υποθέσεων της Ιταλίας, και η Ana Mendes, υπουργός Απασχόλησης, Αλληλεγγύης και κοινωνικής Ασφάλισης της Πορτογαλίας, δημοσίευσαν ένα άρθρο στη La Vanguardia, στην Corrriere de la Sera και στο Public, στο οποίο απαιτούν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (αναλογικό του γενικού βασικού εισοδήματος σε κάθε χώρα).

Ολόκληρο το άρθρο τους:

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει επί του παρόντος τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 προσπαθώντας να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Οι κοινωνίες μας αρχίζουν να υφίστανται τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, με εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη να φοβούνται για τη εργασία και για την επιβίωσή τους.

Οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι είναι εκείνοι που υποφέρουν  και πλήττονται περισσότερο από αυτήν την κρίση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν φιλόδοξα και θαρραλέα μέτρα αλληλεγγύης για να αποφύγουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η Ευρώπη έχει σήμερα περισσότερα από 113 εκατομμύρια ανθρώπους στο κατώφλι της φτώχειας  και 25 εκατομμύρια παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρέπει να λάβουμε επείγοντα μέτρα για να αποτρέψουμε την αύξηση αυτών των αριθμών, τα οποία πρέπει να προσπαθήσουμε και να μειώσουμε.

Η φτώχεια και η ανεργία στην Ευρώπη και η προβλεπόμενη επιδείνωσή τους λόγω της πανδημίας Covid-19,  απαιτούν παγκόσμιες και ολοκληρωμένες λύσεις πέρα από τα εθνικά πλαίσια. Η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί με αλληλεγγύη. Απαιτείται συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση για να αποφευχθεί μια νέα οικονομική και κοινωνική κρίση, όπως αυτή που βιώσαμε το 2008.

Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να κοιτάξει το μέλλον και να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, εγκαινιάζοντας μια «ευρωπαϊκή κοινωνική ασπίδα». Οι πρωτοβουλίες στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται επί του παρόντος αξιέπαινα είναι βασικά στοιχεία για να βγούμε από αυτήν την κρίση, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες. Για αυτό, χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη και ολοκληρωμένη προοπτική, ένα κοινό σύστημα ελάχιστου εισοδήματος που να αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που εγκρίθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Κομισιόν στις 17 Νοεμβρίου 2017, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για δίκαιη απασχόληση και ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμποργκ, δηλώνει στο άρθρο 14 ότι «όποιος δεν διαθέτει επαρκείς πόρους, δικαιούται επαρκείς παροχές ελάχιστου εισοδήματος που εγγυώνται αξιοπρεπή ζωή σε όλα τα στάδια της, καθώς και πρόσβαση σε εκπαιδευτικά αγαθά και υπηρεσίες. Για άτομα που μπορούν να εργαστούν, τα οφέλη ελάχιστου εισοδήματος πρέπει να συνδυάζονται με κίνητρα για (επαν)ένταξη στην αγορά εργασίας». .

Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κοινό πλαίσιο ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που δεν θα περιορίζεται στο στόχο της επιβίωσης , αλλά μάλλον ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο για όλα τα κράτη μέλη, ορίζοντας ένα πλαίσιο αναφοράς για τον καθορισμό επαρκούς ελάχιστου εισοδήματος, προσαρμοσμένου στο επίπεδο και τον τρόπο ζωής κάθε χώρας. Υποστηρίζουμε την προσέγγιση διαχείρισης κρίσεων που δεν αφήνει κανέναν πίσω και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις πιο ευάλωτες ομάδες, επιτρέποντας την υποστήριξη αξιοπρεπών και επαρκών συστημάτων ελάχιστου εισοδήματος για όλους σε όλα τα κράτη μέλη.

  • Pablo Iglesias, Δεύτερος αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
  • Nunzia Catalfo, υπουργός Εργασίας της Ιταλίας
  • Ana Mendes Godinho, υπουργός Εργασίας, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης της Πορτογαλίας

Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia