FOLLOW US: facebook twitter

Παιδιά και νέοι εν δράσει!

Ημερομηνία: 01-11-2023 | Συντάκτης:


Δηλώστε συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δράσεις του 26ου Φεστιβάλ Ολυμπίας!

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, όπως κάθε χρόνο, προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριες της περιφερειακής ενότητας Ηλείας μια πληθώρα δωρεάν κινηματογραφικών εκπαιδευτικών δράσεων.

Δείτε έγκαιρα τα διαθέσιμα εργαστήρια και δηλώστε συμμετοχή ως τις 10 Νοεμβρίου!

Πιο συγκεκριμένα, προσφέρονται:
• Εργαστήρια και κριτικές επιτροπές με ανεξάρτητη συμμετοχή σε Πύργο και Αμαλιάδα (αιτήσεις υποβάλλονται μόνο από μαθητές/τριες)
• Εργαστήρια για ομάδες μαθητριών/των στο Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο (αιτήσεις υποβάλλονται μόνο από τα σχολεία)
• Εργαστήρια για ομάδες μαθητών/τριων σε σχολεία της Ηλείας (αιτήσεις υποβάλλονται μόνο από τα σχολεία)
• Κινηματογραφικές προβολές (κρατήσεις θέσεων γίνονται μόνο από τα σχολεία)
• Συγγραφείς στα σχολεία (αιτήσεις υποβάλλονται μόνο από τα σχολεία)
Οι εκπαιδευτικές δράσεις έχουν λάβει έγκριση από το υπουργείο Παιδείας και αναλυτικότερα.
Πέρα από την συμμετοχή στις κριτικές επιτροπές οι εκπαιδευτικές δράσεις του Φεστιβάλ για παιδιά και νέους είναι οι εξής:

Myhtos project

Υλοποίηση: 4-8/12, 14:00-17:30
Το γνωστό πολυεθνικό εργαστήριο που έκανε την εμφάνισή του το 2011 και πραγματοποιείται επί δεκατρία χρόνια συνεχόμενα, ανανεώνει το ραντεβού του και φέτος!
Τα γυρίσματα θα πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες (ενδεικτικά 14:00-17:30) καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ με κινηματογραφικές ομάδες, τις οποίες θα αποτελούν τα παιδιά από το εξωτερικό που διαγωνίζονται στην 23η Camera Zizanio, όπως και παιδιά από την Ηλεία.
Η συμμετοχή των παιδιών (Γυμνασίου και Λυκείου) είναι ελεύθερη.
Τον συντονισμό των ομάδων έχουν φέτος τα στελέχη του Φεστιβάλ Μανώλης Μελισσουργός και Λητώ Θεοδοσίου, καθώς και η Dorée de Kruijk από το NFFS (Ολλανδία).

Εργαστήριο παραγωγής κινηματογραφικής ταινίας

Εκπαιδευτής: Nίκος Σταμπουλόπουλος
Συμμετοχή: 15 άτομα

Υλοποίηση: 4-8/12/2023, 11:00-14:00

Στόχοι του εργαστηρίου είναι να ανακαλύψουν τα νέα παιδιά τη μαγεία του κινηματογράφου και να μάθουν να την τιθασεύουν για να φτιάξουν τις δικές τους ταινίες, ώστε να εκφράσουν μ’ αυτές τις σκέψεις, τον προβληματισμό και τη δημιουργικότητά τους.
Μέσα απ’ τη διαδικασία θα παραχθεί μαθητική ταινία μικρού μήκους με πρωτότυπο σενάριο, που θα έχει γραφτεί από τα παιδιά.

Ziz animation

Εκπαιδευτής: Κώστας Κατράκης
Συμμετοχή: 15 άτομα, απευθύνεται σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου

Υλοποίηση: 4-8/12/2023, 11:00-14:00

Το εργαστήριο αφορά τη δημιουργία Stop Motion ταινίας μικρού μήκους, όπου τα περιβάλλοντα και οι χαρακτήρες, θα είναι σχεδιασμένοι και κομμένοι σε χαρτόνια, και θα κινούνται λίγο σε κάθε φωτογράφηση καρέ της ταινίας και στους τρεις άξονες του χώρου.
Για πρώτη φορά στο εργαστήριο ZizAnimation, αλλά και γενικά στα εργαστήρια του φεστιβάλ, θα χρησιμοποιηθεί ρομποτική κάμερα, ειδικά φτιαγμένη για Stop Motion. Με αυτή θα παραχθούν όμορφα traveling της κάμερας στον χώρο, με αποτέλεσμα ενδιαφέροντα πλάνα της ταινίας. Οι συμμετέχοντες/ουσες στο εργαστήριο, θα χωριστούν σε δύο ομάδες, την ομάδα animation, και την ομάδα που θα χειρίζεται την κάμερα. Όλοι/ες όμως, αρχικά, θα ασχοληθούν με την δημιουργία των σκηνικών και των χαρακτήρων της ταινίας.

Από το κόμικ στο σινεμά

Εκπαιδευτής: Αλέξανδρος Κωστόπουλος
Συμμετοχή: 20 άτομα, απευθύνεται σε ηλικίες 12+

Υλοποίηση: 4-8/12/2023, 11:00-14:00

Η αφήγηση μιας ιστορίας στις σελίδες των κόμικς έχει τους δικούς της κανόνες, συγκριτικά με τον κινηματογράφο. Στην πραγματικότητα όμως, ο κινηματογράφος έχει περισσότερες ομοιότητες, παρά διαφορές με την τέχνη των κόμικς. Οι σημαντικότεροι σκηνοθέτες σχεδιάζουν όλα τα πλάνα της ταινίας τους σαν να είναι κόμικς (storyboard) πριν κάνουν τα πραγματικά τους γυρίσματα. Η δράση της ταινίας «σπάει» σε επιμέρους πλάνα, ώστε να γίνει η τελική σύνθεση μιας σκηνής.

Zizanio news

Συντονίστριες: Ηρώ Ρήγα, Νικολέτα Τζώρτζη, Ευρυδίκη Γεωργοπούλου

Υλοποίηση: 3-8/12/2023, 11:00-14:00 και απογεύματα

Η εφηβική ομάδα Zizanio News επιλέγει και καλύπτει, με τη δική της ξεχωριστή ματιά, διάφορα δρώμενα του Φεστιβάλ, δημοσιεύοντας στο διαδίκτυο και σε τοπικές εφημερίδες ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, άρθρα κλπ.
Ακόμη, τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί φιλοξενούν εκπομπές που γράφουν και παρουσιάζουν τα μέλη της ομάδας.

Daily news

Συντονίστρια/στής: Λάμπης Ζέζας, Χριστίνα Τσακμακά
Υλοποίηση: 4-8/12, 11:00-14:00 και απογευματινές ώρες

Εργαστήριο για την παραγωγή ημερήσιου ντοκιμαντέρ με τεκταινόμενα του Φεστιβάλ. Με παιγνιώδη διάθεση και ανατρεπτική ματιά.

Το ντοκιμαντέρ στην πράξη

Εκπαιδεύτρια: Βίβιαν Παπαγεωργίου
Συμμετοχή: 15 άτομα, απευθύνεται σε ηλικίες 15+
Υλοποίηση: 6-8/12/2023, 11:00-14:00

Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου οι μαθητριες/τές θα έρθουν σε επαφή με την έννοια του ντοκιμαντέρ στην θεωρία και στην πράξη.

CineLike Lab – Εργαστήριο κινηματογράφου μικτής τεχνικής

Εκπαιδευτής: Ηλίας Φλωράκης
Συμμετοχή: 20 άτομα, απευθύνεται σε παιδιά ηλικιών 12+,

Υλοποίηση: 4-8/12/2023, 11:00-14:00

Στο CineLike Lab, τα παιδιά θα γνωρίσουν τον κινηματογράφο, κυρίως πίσω από την κάμερα. Δημιουργούν ήρωες/ίδες από αντικείμενα, σκίτσα ή συμμαθητές/τριές τους, σκηνοθετούν και ολοκληρώνουν μικρές ταινίες. Μαθαίνουν πώς από τις διάσπαρτες ιδέες μπορούν να χτίσουν μια ιστορία, αλλά και τρόπους να ολοκληρώσουν και να «ζωντανέψουν» τις ιστορίες που έχουν στο μυαλό τους. Αρχίζουν και εμβαθύνουν στην ιστορία, μαθαίνοντας για το σενάριο και την αφήγηση. Αφού ολοκληρωθεί το σενάριο, τα παιδιά μπαίνουν σε διαδικασία παραγωγής και γυρισμάτων, μαθαίνουν βασικές αρχές σκηνοθεσίας και τεχνικές κινηματογράφησης.

Βασικές αρχές φωτογραφίας και δημιουργική εξάσκηση

Εκπαιδεύτρια: Μαριλένα Γρίσπου
Συμμετοχή: 12 άτομα, απευθύνεται σε ηλικίες 12+

Υλοποίηση: 4-7/12, 11:00-14:00

Το εργαστήριο αυτό είναι δομημένο έτσι ώστε οι μαθήτριες/τές να διδαχθούν συνοπτικά τις σημαντικότερες αρχές της φωτογραφίας. Θα εξοικειωθούμε με τον φωτογραφικό εξοπλισμό, καθώς και με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Στο τέλος θα παραχθούν δημιουργικές εικόνες μέσα από ομαδικά και ατομικά πρότζεκτ.
Οι συμμετέχουσες/οντες μαθήτριες/τές θα πρέπει να έχουν μαζί τους ένα από τα παρακάτω:
• Κινητό τηλέφωνο με κάμερα
• Τάμπλετ
• Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος