Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: S.O.S για την προστασία της άγριας ζωής
Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και οι οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις απειλές που αντιμετωπίζουν.
«Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων». Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)
«Από το πιο μικρό έντομο μέχρι την πιο μεγαλόσωμη φάλαινα, αλλά και από τα μεγαλοπρεπή αρπακτικά πουλιά μέχρι τα εμβληματικά σαρκοφάγα θηλαστικά και τα ευαίσθητα ψάρια του γλυκού νερού, η άγρια ζωή αποτελεί ζωντανή μαρτυρία εκατομμυρίων ετών αδιάκοπης εξέλιξης. Και ως μέρος του περίπλοκου ιστού της ζωής, κάθε είδος διαδραματίζει αναντικατάστατο ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων, συμβάλλοντας στην υγεία τους.
Είναι λοιπόν σημαντικό, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, να μιλήσουμε για τις ανησυχητικά καθολικές απειλές που αντιμετωπίζει η άγρια ζωή.
Η καταστροφή των ενδιαιτημάτων, η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η εισαγωγή χωροκατακτητικών ειδών αποτελούν κοινές προκλήσεις, που επηρεάζουν τα είδη με διαφορετικό τρόπο.
Όμως όλες πηγάζουν από την ίδια βασική αιτία: τις μη βιώσιμες και επιβλαβείς ανθρώπινες δραστηριότητες. Είτε μέσω της αποψίλωσης των δασών, είτε μέσω της βιομηχανικής γεωργίας και της υπεραλίευσης, οι ενέργειές μας ωθούν πολλά είδη στο όριο της εξαφάνισης.
Αυτές οι αλληλένδετες απειλές καταδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες μας και την ανάγκη για παγκόσμια και συλλογική προσπάθεια για αρμονική διαβίωση.
Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην υποφέρει κανένα ζώο
Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου αυτή η παγκόσμια ημέρα να είναι μία ημέρα γιορτής όπου κανένα ζώο δε θα υποφέρει.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρμοδίων για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Όσα ορίζει επίσημα η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978):
Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.