FOLLOW US: facebook twitter

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δυνατό μήνυμα από την Αρχαία Ολυμπία με τις δράσεις “Δημήτριος Βικέλας”

Ημερομηνία: 06-06-2024 | Συντάκτης:

Με την μεγάλη συμμετοχή μαθητών και αθλητών ολοκληρώθηκαν χθες το πρωί οι δράσεις του προγράμματος «Αθλητισμός & Περιβάλλον – Δημήτριος Βικέλας» στην Αρχαία Ολυμπία.

Οι χθεσινές δράσεις αφορούσαν αθλητικά σωματεία του Νομού Ηλείας, μαθητές, εκπαιδευτικούς, Πρωταθλητές, Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες και Προπονητές και έλαβαν χώρα στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Τις εκδηλώσεις άνοιξε ο κ. Διονύσης Παναγιωτάρας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο οποίος μίλησε για την Περιβαλλοντική Συνείδηση και το Αθλητικό Ιδεώδες.

Στον κήπο του Μουσείου δημιουργήθηκαν τέσσερις σταθμοί αθλητικών και δημιουργικών δράσεων, όπου οι συμμετέχοντες ζωγράφισαν τις δικές τους μπλούζες και έφτιαξαν μετάλλια της συμμετοχής τους με ανακυκλώσιμα υλικά, υπό την επιμέλεια και εικαστική βοήθεια της κας Βάλιας Μπερτσάτου, συμμετείχαν στο άθλημα του ποδοσφαίρου υπό τις οδηγίες του Αντιδημάρχου Αθλητισμού, κ. Αντώνη Χρυσανθακόπουλου και της τοξοβολίας, γυμνάστηκαν, γνώρισαν και έλαβαν μέρος σε παραολυμπιακά αθλήματα και έμαθαν τους κανόνες ασφαλείας ποδηλατώντας στο φυσικό περιβάλλον υπό τις οδηγίες της Ολυμπιονίκη Στίβου, κας Όλγας Βασδέκη.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης, στον ίδιο χώρο, βρέθηκαν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης, κ.κ. Αθανάσιο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Γιάννη Βρούτση, τους αθλητές και ολυμπιονίκες, αλλά και τα στελέχη και μέλη των αθλητικών σωματείων του Νομού Ηλείας. Επιπλέον, στον λόγο του, ανέφερε ότι στη φετινή συγκυρία του εορτασμού των 2800 ετών από τη πρώτη τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων, τέτοιες δράσεις προβάλλουν το ιδεώδες του αθλητισμού, τον σεβασμό στο περιβάλλον, με τα κυρίαρχα μηνύματα της αλληλοκατανόησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας να δείχνουν το δρόμο προς τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, ενός καλύτερου αύριο.

Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης μίλησε για την σημαντική προσφορά του Αθλητισμού στη διαμόρφωση της Περιβαλλοντικής συνείδησης, ιδιαίτερα στα παιδιά από μικρή ηλικία, αλλά και στην ευαισθητοποίηση όλων μας σε θέματα σχετικά με την αειφορία, η οποία αφορά την μείωση της υπερκατανάλωσης και της παραγωγής, με έμφαση στην οικονομία στη χρήση, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στο άθλημα του Ποδοσφαίρου με ονόματα ομάδων εμπνευσμένα από τη Φύση και τις Αξίες του Αθλητισμού και φρόντισαν τον βοτανικό κήπο φυτεύοντας νέους αρωματικούς θάμνους, υπό την καθοδήγηση του Δρ. Παναγιώτη Λάττα, Δασάρχη Πύργου Ηλείας. Το «παρών» έδωσε και ο Δασάρχης Αμαλιάδας, κ. Βασίλης Μποβολέτης.

Στις δράσεις συμμετείχαν, επίσης, σπουδαίες προσωπικότητες του Αθλητισμού όπως:

Ο Μιχάλης Μουρούτσος: Χρυσός Ολυμπιονίκης στο Ταεκβοντο, η Νίκη Μπακογιάννη: Ασημένια Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος, η Κλέλια Πανταζή: Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής  το 2000 στο Σύδνεϊ, η Όλγα Βασδέκη: Ολυμπιονίκης του στίβου στο αγώνισμα του τριπλούν, ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης: Μελος Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής & Αρχηγός Αποστολής ΠΑΡΙΣΙ 2024, Ασημένιος Παραολυμπιονίκης στην Κολύμβηση με συμμετοχή σε 3 Παραολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004, ΠΕΚΙΝΟ 2008, ΛΟΝΔΙΝΟ 2012, η Ντέντα Άννα: Χάλκινη Παραολυμπιονίκης στο BOCCIA με συμμετοχές σε 2 Παραολυμπιακούς Αγώνες ΡΙΟ 2016 και ΤΟΚΙΟ 2020, η Ντέντα Χριστίνα: Χαλκινη παραολυμπιονίκης RAMP OPERATOR στο BOCCIA με συμμετοχές 2 Παραολυμπιακούς Αγώνες ΡΙΟ 2016 και ΤΟΚΙΟ 2020, οι τεχνικοί σύμβουλοι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας κ.κ. Μαρία Αναστασίου και Φωτεινή Καραμαδούκη, και άλλοι.

Το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί από την εκπαιδευτικό – συγγραφέα Δρ. Ιλεάνα Κλοκώνη εξειδικευμένη στην Αθλητική Παιδεία, Ιστορία και Αξίες του Αθλητισμού. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος