«Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού»: Καθιερώθηκε για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”131514″ img_size=”full”][vc_column_text]Από το 2006, η δεύτερη Πέμπτη Μαρτίου, καθορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια.
Τα νεφρά (δύο στον ανθρώπινο οργανισμό) είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφροπάθεια.
Η χρόνια νεφροπάθεια είναι μία συνήθης ασθένεια, επικίνδυνη, αλλά ιάσιμη εφόσον αντιμετωπισθεί έγκαιρα.
Διαφορετικά, οι επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου μπορεί να τον οδηγήσουν στο θάνατο.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογίσει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη, ενώ 36 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τα επόμενα δέκα χρόνια από τον συνδυασμό της χρόνιας νεφροπάθειας και ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες.
Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους κατά 2% ετησίως.
Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2021, το ενδιαφέρον όλων των εμπλεκόμενων Επαγγελματιών Υγείας είναι αφιερωμένο στην Διαχείριση της Νόσου covidSARS–COV-2.
Στις Νεφρολογικές Μονάδες του Γ.Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ν.Μ.Πύργου ,τόσο στην ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΡΙΤΟΝΑΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ όσο και στην ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ με υψηλό επαγγελματισμό και,αυστηρή Επιστημονική προσπάθεια εφαρμογήςκαι επιτήρησης των Ιατρικών και Νοσηλευτικών Πρωτοκόλλων καταφέρνουν από την πρώτη μέρα που κηρύχθηκε αυτή η πανδημία να ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις για την πρόληψη και μετάδοσητης νόσου . Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού, καθώς, και αυταπάρνησης οι Γιατροί και οι Νοσηλευτές των Μονάδων ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις της Πανδημίας, προστατεύοντας την υγεία των ασθενών της Εξωνεφρικής Κάθαρσης , αλλά και των εργαζομένων, προσφέροντας ασφαλείς και ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας .
Εξαιτίας της πανδημίας έχουν σταματήσει οι Επιστημονικές συναντήσεις ,όχι όμως και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθώς και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση ,έτσι το Νοσηλευτικό Προσωπικό των Μονάδων με επικεφαλής την Προισταμένη στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης θα συμμετέχει στο Διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα <<Νεφρολογική Νοσηλευτική και covid-19>>, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Νοσηλευτών Νεφρολογίας,όπου, θα κατατεθούν και οι δικές μας απόψεις τόσο για την Διαχείριση της Νόσου covidSARS–COV-2,και την Λοίμωξη covid, ,τις Νοσηλευτικές μας διαδικασίες για την πρόληψη της διασποράς της νόσου καθώς και την πορεία της πανδημίας.
Mε την ευκαιρία αυτή λοιπόν θα ήθελα να ευχαριστήσω το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νεφρολογικών Μονάδων του Νοσοκομείου και να επαινέσω δημόσια την προσπάθεια της Δ/ντριας της ΜΤΝ κ. Πετροπούλου Χρυσάνθης υπό την καθοδήγηση της οποίας γίνονται όλες οι διαδικασίες καθώς και την Προϊσταμένη της ΜΤΝ η οποία αόκνως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την τήρηση και εφαρμογή όλων των ανωτέρω.
Σε όλους τους συντελεστές αυτού του έργου λοιπόν οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ!
ΤΟ ΓΝ ΗΛΕΙΑΣ [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]