FOLLOW US: facebook twitter

Παμπελοποννησιακή σύσκεψη για τη σταφίδα

Ημερομηνία: 10-10-2022 | Συντάκτης:

-Την ερχόμενη Τετάρτη στη Μαγούλα συγκεντρώνονται οι παραγωγοί

-Το κόστος ανεβαίνει και η τιμή κατεβαίνει, τονίζει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θαν. Βομπίρης

Η απογοήτευση είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στις τάξεις των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας, αφού και η φετινή χρονιά μοιάζει να έχει την ίδια κατάληξη με την περσινή. Η τιμή της σταφίδας δεν υπερβαίνει το 0,80 ευρώ το κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής φέτος υπερδιπλασιάστηκε, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την ψαλίδα μεταξύ εσόδων και εξόδων. Η πρόσφατη συμφωνία για τιμή στο 1,25€ δεν φαίνεται να τηρείται, όπως ακριβώς έγινε και πέρυσι, με συνέπεια τον «εγκλωβισμό» των παραγωγών στο δίλημμα μεταξύ ξεπουλήματος και αποθήκευσης.

Το πρόβλημα θα συζητηθεί εκ νέου το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης σε παμπελοποννησιακή σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Μαγούλας, για να αποφασιστούν οι περαιτέρω μορφές αγώνα και να επιδιωχθούν αποτελεσματικές λύσεις.

Όπως δήλωσε στην Πρωινή ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) Θανάσης Βομπίρης, ήδη αρκετοί έχουν κόψει σταφίδες για να τις αντικαταστήσουν μελλοντικά με ελιές, εξέλιξη που ουσιαστικά συρρικνώνει μια ιστορική καλλιέργεια.

«Τα ίδια και φέτος, δεν άλλαξε τίποτα από πέρυσι, παρά μόνο ότι πληρώσαμε υπερδιπλάσιο κόστος παραγωγής. Όλα τα αγροεφόδια στα ύψη, ο πληθωρισμός καλπάζει και η τιμή της σταφίδας όλο και πιο κάτω. Με 0,70 και 0,80 ευρώ το κιλό μπαίνουμε μέσα και δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις βασικές μας ανάγκες. Έχουμε και εμείς δικαίωμα να ζούμε αξιοπρεπώς από την καλλιέργειά μας. Η παραγωγή είναι περίπου ίδια με πέρυσι, αλλά από του χρόνου λογικά θα μειωθεί, γιατί αρκετοί άρχισαν το ξεκουρβούλωμα. Ειδικά όπου ευδοκιμεί η ελιά, κόβουν τη σταφίδα και βάζουν ελιά μήπως και καταφέρουν να ζήσουν από αυτό. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια μπορεί να σβήσει ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία και ταυτισμένο με την ιστορία της Ηλείας», επισήμανε στην Πρωινή ο κ. Βομπίρης και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής τόσο στην παμπελοποννησιακή σύσκεψη στη Μαγούλα όσο και στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στις 22 Οκτωβρίου στην  Αgrotica στη Θεσσαλονίκη.

«Καλούμε τους παραγωγούς να προσέλθουν στην παμπελοποννησιακή σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη και στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στις 22 Οκτωβρίου στην Agrotica. Πρέπει να αγωνιστούμε για να μην αφανιστούμε», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος