FOLLOW US: facebook twitter

Π.Ε. Ηλείας: Καθαρισμός της διώρυγας – διαύλου της Λίμνης Καϊάφα

Ημερομηνία: 18-06-2024 | Συντάκτης:

* Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας των πολιτών και του περιβάλλοντος

Ευρύτατος καθαρισμός της διώρυγας – διαύλου της Λίμνης Καϊάφα (καθαρισμός και  εκβάθυνση) πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα από την Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον δήμο Ζαχάρως.

Τις εργασίες παρακολούθησαν δια ζώσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων, Βασίλης Γιαννόπουλος και ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Μητρόπουλος συμφωνώντας ότι η παραπάνω παρέμβαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι η διώρυγα – δίαυλος ήταν επιχωμένη από άμμο, δεν υπήρχε επικοινωνία της λίμνης του Καϊάφα με την θάλασσα και υπήρχε  άμεσος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή με αγροτικές εκτάσεις και εν γένει περιοχές με ανεπτυγμένες ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης τόνισε: «Η συνεργασία μας με τον δήμο Ζαχάρως έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα αφού ο καθαρισμός του διαύλου της Λίμνης Καΐαφα κρίθηκε ως ένα εξόχως σημαντικό έργο κυρίως για την προστασία των πολιτών από πλημμυρικά φαινόμενα. Πλέον, με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, όχι μόνο αναδεικνύεται ξανά ένα σπάνιας ομορφιάς σημείο της Ηλείας μας αλλά πρωτίστως, θωρακίζεται η περιοχή και προστατεύονται οι αγροτικές καλλιέργειες και οι περιουσίες των συμπολιτών μας».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και έργων, Βασίλης Γιαννόπουλος σημείωσε πως: «Οι εργασίες διάνοιξης του διαύλου, επιλύουν το γνωστό πρόβλημα στην συγκεκριμένη περιοχή, οι παρεμβάσεις στην οποία, από την Π.Δ.Ε με τη συνεργασία του δήμου Ζαχάρως, έχουν πολλαπλά οφέλη. Προστατεύουν έναν από τους δυο σπουδαίους υδροβιότοπους της Ηλείας, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ζαχάρως και των γύρω οικισμών, και θωρακίζονται από πλημμυρικά φαινόμενα οι αγροτικές καλλιέργειες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Καϊάφα».

Τέλος, ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος ανέφερε πως «Ο Δήμος Ζαχάρως εξασφάλισε τις αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και του φορέα διαχείρισης, ώστε να υλοποιηθούν οι εργασίες καθαρισμού και διάνοιξης του διαύλου της Μπούκας του Καϊάφα. Οι εργασίες εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη διέλευση των υδάτων και θωρακίζουν την αντιπλημμυρική προστασία τής ευρύτερης περιοχής της Ζαχάρως και του Ξηροχωρίου. Διασφαλίζονται οι αγροτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οι περιουσίες των πολιτών. Ένα διαρκές πρόβλημα βρίσκει λύση μέσα από συντονισμένες προσπάθειες τον αρμόδιων υπηρεσιών, όπως ο Δήμος Ζαχάρως, η Περιφέρεια και ο φορέας διαχείρισης. Επιδιώκουμε τη συνεργασία για το μέγιστο αποτέλεσμα, σεβόμενοι το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος