Π. Αντωνακόπουλος: «Σοβαρά θέματα γύρω από το εργοστάσιο στην Τριανταφυλλιά πρέπει να επανεξεταστούν»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”156891″ img_size=”full”][vc_column_text]“Διαμορφώνονται δυσβάστακτες εξελίξεις για τον πολίτη”
Για τα σοβαρά θέματα που έθεσε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηλείας, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος σε ανοιχτή συνέντευξη Τύπου προς τα ΜΜΕ του Νομού την Τετάρτη (2/2/).
Αρχικά έθεσε το άκρως επίκαιρο θέμα που έχει προκύψει κι αφορά τα τέλη ταφής υπολειμμάτων των Αστικών Αποβλήτων, που υπόχρεοι καταβολής είναι οι ΦΟΔΣΑ και οι δήμοι. Κι από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος ήδη έχει σταλεί σχετικό έγγραφο με αποδέκτη τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γιάννη Λυμπέρη, όπου αναφέρεται ότι το τέλος αυτό ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων (από 1/1/2022) κάτι που συν τα 45 ευρώ επεξεργασίας ανά τόνο, αποτελεί βέβαια δυσβάστακτο οικονομικό φορτίο για όλους τους Δήμους!
Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Πύργου:
“Στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ έγινε πλέον επίσημη ενημέρωση για το επιβαλλόμενο τέλος ταφής υπολειμμάτων της επεξεργασίας των στερεών απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά.
Το υπόλειμμα είναι το 40% της συνολικής προσκομιζόμενης ποσότητας νωπών σκουπιδιών στην μονάδα, κι αυτό πάει συν 20 ευρώ ο τόνος.
Πληρώνουμε αρχικά 62 για την πρώτη επεξεργασία και πάμε συν 20, στο 40% της αρχικής ποσότητας.
Αυτό επιβλήθηκε με νόμο αιφνιδιαστικά, ενώ υπήρχε χρόνος για αναστολή τουλάχιστον δύο ετών της εφαρμογής του νόμου όπως ζητάει και η ΚΕΔΕ που ομόφωνα διαφωνεί.
Εγώ έθεσα επείγον θέμα ώστε ο δικός μας φορέας να πάρει απόφαση έντονης διαμαρτυρίας για το «χαράτσι» -όπως και έγινε – ενώ πρότεινα ώστε κι όλα τα Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν ανάλογες αποφάσεις ότι διαφωνούν κάθετα με το «χαράτσι» γιατί αυτό θα φτάσει στους πολίτες.
Με δεδομένο ότι η διαχείριση του κόστους συγκομιδής, αποκομιδής και επεξεργασίας των στερεών απορριμμάτων απαιτεί να υπάρχει ανταποδοτικότητα, ουσιαστικά το κόστος μεταφέρεται στα δημοτικά τέλη και στους πολίτες. Σε μια τέτοια εποχή όπου η οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών είναι τραγική, εμείς ερχόμαστε να τους επιβάλλουμε τους νέους έμμεσους φόρους…
Ουσιαστικά μιλάμε για εξοντωτικές συνθήκες! Άρα πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις και να πάρει τουλάχιστον αναβολή του «χαράτσι» αυτό”.
«Η ανάγκη για νέα τιμολογιακή πολιτική στην Τριανταφυλλιά»
Ακολούθως, ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα που αφορά στη λειτουργία του εργοστασίου στην Τριανταφυλλιά για τη δημιουργία ΚΔΑΥ, για την ανάγκη νέας τιμολογιακής πολιτικής.
Όπως τόνισε:
«Έθεσα σχετικό θέμα και ελήφθη η απόφαση να καλέσουμε στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ τον δ/ντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Γεωργόπουλο. Που εδώ να θυμίσω πως εμείς τον είχαμε καλέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου ήδη τον Οκτώβριο του 2019.
Κάτι που δεν έχει κάνει ο ΦΟΔΣΑ ως τώρα, να γίνει δηλαδή απαραίτητη συζήτηση με την εταιρεία κι εξέταση όλων των νέων δεδομένων.
Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Πύργου είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του εργοστασίου καθώς δίνει 15 χιλιάδες τόνους κάθε χρόνο στην Τριανταφυλλιά, όταν το συνολικό φορτίο είναι περίπου 50 χιλιάδες.
Έθεσα θέμα να έρθει, να μιλήσουμε από αρχική βάση για την τιμολογιακή πολιτική, γιατί το 2019 που παρέστη του είχα αποδείξει ότι με βάση την τιμή, την χαμηλή ανακύκλωση και σχετικούς παράγοντες, αυτή την επένδυση καθίσταται για την εταιρεία η πιο κερδοφόρα στην Ελλάδα γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων!
Και μάλιστα επειδή τώρα πάνε για το άλλο «κύτταρο», είναι κατά πολύ αυξημένος ο προϋπολογισμός και ουσιαστικά δεν βρίσκεται πλέον επιχειρηματίας να βάλει χρήματα, γι’ αυτό καθυστερεί.
Έχουν φουσκώσει πολύ τα νούμερα.
Να θυμίσουμε πως όπως τα είχαν φουσκώσει αρχικά με τις …απαραίτητες 80 χιλιάδες τόνους για να είναι βιώσιμο το εργοστάσιο, μετά πήγαν στις 60 χιλιάδες, και στη συνέχεια ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος το πήγε πιο κάτω στις 45 χιλιάδες. Και πάλι έχει κέρδος.
Λέει ο επενδυτής, αν φέρετε πάνω από 60 χιλιάδες τόνους, τότε για το πλεόνασμα θα πληρώσετε 38 ευρώ. Δεν υπάρχει βέβαια περίπτωση αυτό να γίνει ποτέ.
Eίχα ρωτήσει τον κ. Γεωργόπουλο για το Ποτόκι, που η μεγάλη πλειοψηφία των απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμα. Μπορεί να τα πάρει. Κάποιοι είπαν ότι θα …γεμίσει το «κύτταρο». Αυτό δεν θα συμβεί αφού το υλικό είναι ανακυκλώσιμο κατά περίπου 70% – 80%.
Και υπολείπονται 80 χιλιάδες τόνοι πλέον για να γεμίσει το υπάρχον «κύτταρο» αλλά εμείς παίρνουμε από Σπάρτη, Αίγιο, Ζάκυνθο… Εμείς κερδίζουμε κάτι από αυτή την αποδοχή μεγάλων ποσοτήτων στερεών απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά από άλλες περιοχές; Έχουμε απάντηση σε αυτό; Και έτσι θα κορεστεί το κύτταρο όταν δεν έχει ανοίξει το άλλο…
Όλα γίνονται υπέρ του επιχειρηματία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί όμως αυτή η τόσο μονόπλευρη κατάσταση!
Πρέπει λοιπόν άμεσα να έρθει ο επενδυτής και να τα συζητήσουμε στο ΦΟΔΣΑ μαζί του από την αρχή, να δούμε πόσο αποδοτική είναι η επένδυση αυτή εδώ σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.».
«Τα απορρίμματα από Ποτόκι και Κονιδέικα να πάνε εκεί»
Ακόμα ο δήμαρχος Πύργου, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Δέχεται ο επιχειρηματίας να μειώσει το πλαφόν των 45 χιλιάδων τόνων εάν του πηγαίνουμε τα ανακυκλώσιμα για τα οποία θα υπάρχει το ΚΔΑΥ. Και θα ελέγχει το κέντρο διαλογής. Που σημαίνει επιπλέον έσοδα. Όπως έσοδα και από την παραγωγή ενέργειας.
Εμείς ως καταναλωτές μόνο εκτελούμε εντολές…».
Παράλληλα ο κ. Αντωνακόπουλος παρέθεσε αναλυτικά γιατί πρέπει να προχωρήσει πλέον το θέμα της διάθεσης των αποθηκευμένων στερεών απορριμμάτων στο Ποτόκι και στα Κονιδέϊκα, στη Μονάδα Επεξεργασίας στην Τριανταφυλλιά, ειδικά αφού ο κύριος όγκος αυτών των απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμα, και επομένως δεν επιβαρύνεται το κύτταρο.
«Όταν τους είπα στο ΦΟΔΣΑ για τα απορρίμματα από Ποτόκι και Κονιδέικα κάποιοι …αδιαφόρησαν. Είπα να χρηματοδοτηθεί από την πολιτεία η μεταφορά, γιατί ο ίδιος ο κ. Γεωργόπουλος είχε αναφέρει ότι η λύση είναι είτε να διατεθούν σε ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ κάτι που σαφώς μπορεί να γίνει σε αυτή την περίπτωση, ή επιτόπια αποκατάσταση η οποία όμως δεν μπορεί να γίνει στην περίπτωση μας.
Τίθενται λοιπόν από μας τα θέματα με μεγάλη σαφήνεια. Και πρέπει να απαντηθούν από τον ΦΟΔΣΑ.
- Υπάρχει μια δυστυχώς μια πολύ ελλειμματική εκπροσώπηση του Δήμου Πύργου σ’ αυτόν τον φορέα, γιατί όταν πρωτοσυστάθηκε δεν συμμετείχε ο Δήμος Πύργου. Πήρε το πάνω χέρι η Αμαλιάδα… Οι δικοί μας έκαναν τους …θεατές και πληρώναμε τα πιο ακριβά σκουπίδια στη χώρα χωρίς να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ είμαστε ο βασικός τροφοδότης του εργοστασίου! Κι αυτά τα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας!
Οι εξόφθαλμα προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα είναι τραγικές για τον τόπο και ιδιαίτερα για τον Πύργο, από ανθρώπους που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα πρωταγωνιστικά στη δημιουργία τέτοιων προβλημάτων! Και σήμερα αυτοί οι ίδιοι παριστάνουν το ρόλο του …Πόντιου Πιλάτου ή του …γενικού εισαγγελέα!».
Και συνοψίζοντας τόνισε:
«Αυτό που πάει να γίνει, τόσο με την αύξηση των τιμών όσο και με τον τρόπο που θα λειτουργήσει το εργοστάσιο, είναι δυσβάσταχτο για τον πολίτη! Είμαστε εδώ για να προστατεύουμε τον πολίτη και όχι εκτελεστές διαφόρων αποφάσεων που είναι εναντίον του!».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]