FOLLOW US: facebook twitter

Όχι άλλο «κρυφτό» στο μεταναστευτικό

Ημερομηνία: 05-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν επιτρέπει στρουθοκαμηλισμούς ούτε αφελή συμπεράσματα. Απαιτεί προσεκτική και αποτελεσματική διαχείριση, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα κατανοεί την εύλογη ανησυχία των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες.

Για αυτό η κυβέρνηση οφείλει να πράξει τα δέοντα και να απομονώσει ακραίες φωνές που προσβάλλουν τις ευρωπαϊκές αξίες της ανεκτικότητας και του σεβασμού στη διαφορετικότητας. Αφού πρώτα αναγνώρισε ότι έσφαλε με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τώρα δειλά δειλά βαδίζει στη γραμμή των προκατόχων της, που τους κατηγορούσε για ανοιχτά σύνορα.

Αυτό όμως που λείπει από την κυβέρνηση, είναι η ειλικρίνεια και η διαφάνεια στη διαβούλευση και στη συνεννόηση. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται οι εν κρυπτώ συσκέψεις και οι διαρροές για δομές φιλοξενίας μεταναστών σε διαφορετική περιοχή κάθε φορά. Ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Μηταράκης, οφείλει να ενημερώνει εγκαίρως και συζητά με τους εκπροσώπους κάθε περιοχής, που είναι οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι. Ξέρουμε ότι εκλέγεται στη Χίο και ότι είναι προτεραιότητα το νησί του και φυσικά όλοι συμφωνούν ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα. Βέβαια, αν πιστεύει ότι με τα πλωτά φράγματα θα λύσει το μεταναστευτικό, μάλλον σφάλλει, σύμφωνα με όσα λέει και η Διεθνής Αμνηστία. Τουλάχιστον θα λύσει το πρόβλημα με τις πολλές τσούχτρες και τους λαγοκέφαλους.

Ακόμα και τώρα, όμως, κανένας δεν ξέρει πόσοι μετανάστες θα έρθουν στο Επιτάλιο, σε τι καθεστώς θα ζουν, πώς θα τρέφονται και αν θα είναι ελεύθεροι να κυκλοφορούν. Την ίδια στιγμή, σε άλλες περιοχές όπως η Μεσσήνη, ξεσηκώνονται γιατί έμαθαν από τα ΜΜΕ ότι θα φιλοξενήσουν μετανάστες. Πλήρης μυστικοπάθεια, σαν να δηλώνει ενοχή κάποιος για αυτό που κάνει. Έτσι προκαλείται καχυποψία και χαλάει κάθε προσπάθεια καλής διάθεσης και κατανόησης.

Παράλληλα, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για το κράτος να λύσει προβλήματα που τόσα χρόνια κακοφόρμισαν. Η διαμονή των μεταναστών εργατών γης σε ανθρώπινες συνθήκες, το αξιοπρεπές εργασιακό τους καθεστώς και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους είναι ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Αν γίνουν όλα αυτά, θα εκλείψουν σταδιακά όλα τα προβλήματα. Ο κ. Μηταράκης, που ήταν και στο υπουργείο Εργασίας, οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά και με αυτό το πρόβλημα, ειδάλλως θα επιβεβαιώσει αυτό που σιγοψιθυρίζουν όλοι εδώ και μερικούς μήνες. Ότι η κυβέρνηση έκλεισε το μάτι σε κάθε εργοδότη να αυθαιρετεί πού και πού και ότι δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε με τον σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, ειδικά αν είναι αλλοδαπός.

Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι τώρα που έγινε υπουργός και ο Άδωνις και υποδέχθηκε Άραβες στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλλον αντιλήφθηκε ότι αν είσαι πλούσιος Μουσουλμάνος δεν αλλοιώνεις τον ελληνικό πολιτισμό. Άμα είσαι φτωχός, υπάρχει πρόβλημα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος