FOLLOW US: facebook twitter

«Ουρές» για τα αντι-ιικά!

Ημερομηνία: 22-08-2024 | Συντάκτης:

Η αυξημένη προσέλευση ασθενών με covid εξάντλησε προχθές τα αποθέματα στο φαρμακείο του Νοσοκομείου Πύργου

-Προχωρήσαμε στην άμεση αναπλήρωσή τους μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε στην «Πρωινή» ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Σπύρος Πολίτης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ισχυρό είναι το αυγουστιάτικο «κύμα» του κορονοϊού στην Ηλεία, καθώς μετά τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, ιδιαίτερα σε πολίτες της τρίτης ηλικίας.

Αυτή η έξαρση οδήγησε δεκάδες ασθενείς στο να σπεύσουν να προμηθευτούν το αντι-ιικό χάπι Paxlovid, το οποίο χορηγείται αποκλειστικά από το φαρμακείο του Νοσοκομείου Πύργου ή από τον ΕΟΠΥΥ με κατ’ οίκον παράδοση έπειτα από συνταγογράφηση, με συνέπεια να εξαντληθούν τα αποθέματα μέσα σε δύο ημέρες από την αρχή της εβδομάδας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και έγιναν τάχιστα οι απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες για την ταχύτερη δυνατή προμήθεια και αναπλήρωσή του, για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς, καθώς ήδη καταγράφεται αυξημένη προσέλευση και ζήτηση.

Όπως δήλωσε στην Πρωινή ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Σπύρος Πολίτης, η απότομη εξάντληση των αποθεμάτων οδήγησε στην άμεση κινητοποίηση και χθες το πρωί παραλήφθηκαν τα πρώτα κουτιά, τονίζοντας ότι χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση.

«Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα νοσούντων από covid και αρκετοί ασθενείς -κυρίως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες- έσπευσαν κατόπιν συνταγογράφησης να προμηθευτούν τα αναγκαία αντι-ιικά φάρμακα. Από τη στιγμή που διαπιστώσαμε την πολύ γρήγορη εξάντληση των αποθεμάτων, δρομολογήσαμε την ταχύτερη δυνατή αναπλήρωσή τους, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας και χθες έγινε η πρώτη παραλαβή. Παραμένουμε σε εγρήγορση και συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να περιοριστεί η διασπορά», τόνισε ο κ. Πολίτης.

Yπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση της αντιϊκής αγωγής Covid-19 από την αρμόδια Επιτροπή και στη συνέχεια η συνταγογράφηση της αγωγής από τον θεράποντα ιατρό.

Η αντιϊκή αγωγή Covid-19 μπορεί να παραλαμβάνεται από συγγενή ή φίλο/φίλη του ασθενούς, κατά τις ώρες παραλαβής που έχουν οριστεί, με μόνη την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας του/της παραλαμβάνοντος/ουσας, το ΑΜΚΑ του ασθενούς και τον αριθμό της συνταγής. Για την είσοδο στα φαρμακεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. δεν είναι απαραίτητο να προηγηθεί Rapid test, είναι απαραίτητη η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για στρεπτόκοκκο

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα στρεπτόκοκκου στην Ηλεία, η κατάσταση δείχνει να έχει βελτιωθεί καθώς δεν έχει προκύψει νέο κρούσμα από τους ελέγχους κλιμακίου του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, δεν προκύπτει καμία σύνδεση των θανατηφόρων περιστατικών στρεπτόκοκκου, εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους δύο ασθενείς στην Ηλεία, όπως έδειξε ο έλεγχος του κλιμακίου του ΕΟΔΥ που βρέθηκε στον νομό τις προηγούμενες ημέρες.

Σε μια προσπάθεια ιχνηλάτησης των δύο περιπτώσεων, που προκάλεσαν την ανησυχία και την κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών, προέκυψε ότι, έπειτα από τον έλεγχο του ιστορικού οικείων των δύο αποθανόντων καθώς και τριών περιστατικών, αφενός δεν βρέθηκε κάποια κοινή έκθεση ή παράγοντας κινδύνου και αφετέρου πως παρά τη χρονική συγκυρία των δύο περιστατικών που απεβίωσαν, η διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για επισκέπτες που διέμεναν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, με συμπτώματα που πιθανόν να είχαν ξεκινήσει πριν από τη μετάβασή τους στην Ηλεία ή αμέσως μετά από αυτήν.

Παράλληλα, όσον αφορά τα strep test που διενεργήθηκαν στα επείγοντα του νοσοκομείου του Πύργου, από τα 80 άτομα που είχαν εξεταστεί μόνο ένα βγήκε θετικό.

Ο έλεγχος συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε την καταγραφή όλων των περιστατικών iGAS της χώρας στις αρχές του 2023. Συνολικά, το 2023 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 90 περιστατικά iGAS (48 παιδιά και 42 ενήλικες). Μεταξύ αυτών απεβίωσαν 23 (26%), 9 παιδιά και 14 ενήλικες. Από την αρχή του 2024, έχουν δηλωθεί 48 περιστατικά (21 παιδιά και 27 ενήλικες), μεταξύ των οποίων απεβίωσαν 12 (25%), 3 παιδιά και 9 ενήλικες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot