FOLLOW US: facebook twitter

Ουραγός και στο αρδευτικό η Ηλεία

Ημερομηνία: 16-11-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”151840″ img_size=”full”][vc_column_text]Εκτός της πρώτης λίστας έργων ΣΔΙΤ του ΥΠΑΑΤ η υπογειοποίηση
-«Έχουμε ώριμες μελέτες, διεκδικούμε το έργο και σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις», δήλωσε ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Βας. Γιαννόπουλος


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μπορεί σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας να ζητά επανειλημμένως από την πολιτεία να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας, όμως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς το παρόν δεν το θεωρεί προτεραιότητα και προτίμησε να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση έργων σε άλλες περιοχές, όπως προέκυψε από τις ανακοινώσεις που αφορούν το πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2:0», το οποίο προβλέπει αρδευτικές παρεμβάσεις σε οκτώ νομούς με τη μορφή Σύμπραξης Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η μη προτεραιοποίηση της υπογειοποίησης εκ μέρους του υπουργείου προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για ένα έργο με ώριμες μελέτες από το 2012 και με προϋπολογισμένο κόστος χρηματοδότησης, που φτάνει τα 67 εκατ. ευρώ περίπου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης μόνο η υπογειοποίηση του ΤΟΕΒ Γαστούνης από το 2018, με προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ.

Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει αρκετές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από τους βουλευτές της Ηλείας, όμως μέχρι στιγμής έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις προφορικές αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει δρομολογημένη διαδικασία για να κατασκευαστεί το έργο.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, υπογειοποίηση του αρδευτικού θα περιορίσει αισθητά τις απώλειες νερού και τις βλάβες που προκαλούνται λόγω του παρωχημένου έργου που λειτουργεί τη δεδομένη στιγμή, τονίζοντας ότι ένα σύγχρονο αρδευτικό θα απελευθερώσει τον αγροτικό κόσμο αφού θα μειώσει το κόστος και ταυτόχρονα θα αυξήσει τις παραγωγικές του δυνατότητες.

«Με το υπάρχον δίκτυο, που είναι πια ξεπερασμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου, χάνονται άσκοπα μεγάλες ποσότητες νερού. Σε συνδυασμό με την ανομβρία που πλέον είναι διαρκεί πολλούς μήνες, είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για πιο συνετή και πιο αποτελεσματική διαχείριση του νερού, μέσα από ένα σύγχρονο υπογειοποημένο δίκτυο. Πρέπει να κατασκευαστεί άμεσα, για να μην ταλαιπωρούνται άλλο οι παραγωγοί. Θα είναι τεράστια η διαφορά στις καλλιέργειές μας αν υλοποιηθεί αυτό το έργο. Ελπίζω η πολιτεία να μην το καθυστερήσει άλλο και να το προχωρήσει γρήγορα», τόνισε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”151841″ img_size=”full”][vc_column_text]«Σταθερή διεκδίκηση το έργο, σύντομα θετικές εξελίξεις»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι το θέμα έχει τεθεί τόσο από τον ίδιο όσο και από τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη στην κυβέρνηση, για να προχωρήσει το έργο μέσω ΣΔΙΤ, και προανήγγειλε θετικές εξελίξεις το προσεχές χρονικό διάστημα.

«Βασικός και αταλάντευτος στόχος μας είναι η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας μέσω ΣΔΙΤ, προκειμένου να αποκτήσει ο νομός ένα σύγχρονο δίκτυο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου και θα συμβαδίζει με τα περιβαλλοντικά δεδομένα που διαμορφώνει πλέον η κλιματική κρίση, τερματίζοντας τη σπατάλη του νερού. Επιδίωξή μας είναι να συμβάλουμε στην ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα της Ηλείας, μέσα από την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διαχείρισης, που σε καμία περίπτωση δεν θα διαιωνίζει το χρεοκοπημένο και αναποτελεσματικό μοντέλο που μας κληροδοτήθηκε. Το έργο διαθέτει ώριμες μελέτες εδώ και περίπου εννέα χρόνια, που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν ως τώρα. Ως Περιφερειακή Αρχή, έχουμε θέσει το ζήτημα της χρηματοδότησής του στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, έχουμε αναλύσει διεξοδικά τα οφέλη από την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου και θα συνεχίσουμε να το διεκδικούμε μέχρι να ευοδωθούν οι προσπάθειές μας. Εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις», ανέφερε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”122349″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot