FOLLOW US: facebook twitter

Ουραγοί και στο Ταμείο Ανάκαμψης! – Προβληματισμός από την απουσία της Ηλείας στη λίστα των έργων

Ημερομηνία: 02-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
-«Επί 20 μήνες η Ηλεία απαξιώνεται», τονίζει ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Καλαματιανός, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Υποδομών

Προβληματισμό προκαλούν οι πρώτες ανακοινώσεις και διαρροές μέσω του αθηναϊκού Τύπου για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού η Ηλεία δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται –τουλάχιστον άμεσα- στις περιοχές που θα ωφεληθούν.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό διά στόματος υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, ο οδικός άξονας Τρίπολη-Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία έχει κριθεί μη βιώσιμος και είναι σχεδόν απίθανο να κατασκευαστεί με πόρους του Ταμείου. Παράλληλα, εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα ως προς τον σιδηροδρομικό άξονα Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα και το οδικό τμήμα Καλόνερο-Τσακώνα, τα οποία δύσκολα θα ενταχθούν στο Ταμείο, ενώ έργα όπως πχ ο δρόμος Ολυμπία-Θάλασσα ή το αρδευτικό της Ηλείας, που είναι ώριμο, δεν έχουν καταγραφεί ως πιθανές επενδύσεις.

Σιδηροδρομική γραμμή Πάτρας - Κυπαρισσίας - Wikiwand

Ο διαφαινόμενος αποκλεισμός των έργων υποδομής από το Ταμείο Ανἀκαμψης προκάλεσε την κοινοβουλευτική παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση ερώτησης προς τον υπουργό Υποδομών, Κ. Καραμανλή, για τη λίστα με τα δημόσια έργα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, την αλληλογραφία και κάθε σχετικό έγγραφο επικοινωνίας μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών σε σχέση με την κατάθεση και κρίση της ελληνικής πρότασης και την επίσημη λίστα με τις δεσμεύσεις πολιτικής, οι οποίες συνοδεύουν την άντληση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Διονύσης Καλαματιανός, εκ των βουλευτών που υπογράφουν την ερώτηση, δήλωσε στην Πρωινή ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα προαναγγέλλουν μία ακόμα χαμένη ευκαιρία για τις υποδομές της Ηλείας, η οποία έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις με τα πανεπιστημιακά τμήματα και την παρατεταμένη αβεβαιότητα με την Πατρών-Πύργου.

«Για 20 και πλέον μήνες το μόνο που συμβαίνει είναι “ξήλωμα”,“ακύρωση” και “πάγωμα” από την κυβέρνηση κατασκευαζόμενων ή δρομολογημένων έργων, που είναι έργα ζωής για τον τόπο μας, που θα επιφέρουν ασφάλεια και αναπτυξιακή ώθηση. Το τελευταίο διάστημα ακούμε συνεχώς για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για τα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, είχε δημιουργηθεί αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτό κρίσιμες υποδομές, που θα προσδώσουν αναπτυξιακή πνοή στη Χώρα, ευρύτερα και στο νομό μας, ειδικότερα. “Άνθρακες”, όμως και αυτός ο θησαυρός. Μέσω δημοσιευμάτων, ενημερωθήκαμε ότι, σχεδόν στο σύνολό τους,  έργα που αφορούν οδικές υποδομές και σιδηρόδρομους δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν. Πληροφορούμαστε ότι έχουν προκύψει προβλήματα που αφορούν στη συμβατότητα οδικών και σιδηροδρομικών έργων μεγάλου προϋπολογισμού, τα οποία δεν έγιναν κατ’ αρχήν δεκτά από την Ε.Ε., καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έργα, όπως ο σιδηρόδρομος Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, οι αυτοκινητόδρομοι Αρχαία Ολυμπία – Βυτίνα – Τρίπολη και Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα», όπως όλα δείχνουν μένουν εκτός Tαμείου Aνάκαμψης», επισήμανε ο κ. Καλαματιανός.

«Επί 20 μήνες η Ηλεία απαξιώνεται»

Παράλληλα,  πρόσθεσε πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν την ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, επισημαίνοντάς του ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθούν και να διοχετευθούν με τρόπο ισόρροπο και δίκαιο.

«Υπογραμμίσαμε την ανάγκη της άμεσης υλοποίησης και ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία έχουν“παγώσει” εδώ και 20 μήνες. Επίσης, τον καλέσαμε ν’ απαντήσει συγκεκριμένα ποια έργα περιλαμβάνει η λίστα της ελληνικής πρότασης με τα 200 και πλέον έργα υποδομών, ποια εξ αυτών απορρίφθηκαν και για ποιους λόγους και ποιες οι επιπτώσεις της εν λόγω εξέλιξης στο χρόνο ολοκλήρωσης των μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών έργων. Η Ηλεία χάνει και το «τραίνο» του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτή η εξέλιξη καταδεικνύει ένα ακόμα πισωγύρισμα, μια ακόμη απαξίωση και υποβάθμιση του νομού μας. Είναι προκλητική η αδιαφορία, η ελαφρότητα και η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το νομό μας και την κατασκευή αναγκαίων έργων πνοής σε αυτόν. Είναι ένα ακόμα ισχυρό δείγμα της ανεπάρκειάς της, από τα πολλά που έχει να επιδείξει από την αρχή της διακυβέρνησής της σε όλες τις πτυχές της αναπτυξιακής προοπτικής της Ηλείας», σημείωσε ο κ. Καλαματιανός και συμπλήρωσε πως ο νομός βιώνει απανωτές απογοητεύσεις.

«Για 20 και πλέον μήνες η Ηλεία υποβαθμίζεται και απαξιώνεται. Τελευταία βιώνουμε την άδικη, αναιτιολόγητη και απαράδεκτη δρομολόγηση του κλεισίματος των πανεπιστημιακών τμημάτων που λειτουργούν στον τόπο μας. Προηγουμένως ζήσαμε την ακύρωση από την κυβέρνηση των εργολαβιών που κατασκεύαζαν τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα- Πύργος, την εγκατάλειψη της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Ολυμπία-Τρίπολη, την αγνόηση της μελέτης για την υπογειοποίηση του σιδηρόδρομου στην Πάτρα για να συνεχίσει στην Ηλεία κ.ά.», σχολίασε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος