FOLLOW US: facebook twitter

Όταν τα παιδιά δημιουργούν υπάρχει ελπίδα…

Ημερομηνία: 13-03-2023 | Συντάκτης:

Εξαιρετικό το βιωματικό εργαστήριο με έργα του Άλφονς Μούχα στον Πολυχώρο Αμαλιάδας στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου Ήλιδας με Τσεχικό Κέντρο της Αθήνας

  • Βραβεύτηκαν πέντε σπουδαστές των εικαστικών εργαστηρίων του Κρίστο Χάσα, που διακρίθηκαν με τα έργα τους στην 50η Διεθνή Παιδική Έκθεση Kαλών Τεχνών της Τσεχίας

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Με όπλο την φαντασία και την δημιουργικότητά τους, μικροί καλλιτέχνες από την Αμαλιάδα, ξεδίπλωσαν μέσα από την ζωγραφική το ταλέντο τους, στο βιωματικό εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στον Πολυχώρο Ήλιδας, σε μια μεγάλη εικαστική γιορτή για την πόλη!

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Ήλιδας και του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας / Czech Centre Athens της Πρεσβείας της Τσεχίας, διοργανώθηκε ένα workshop (βιωματικό εργαστήριο) με θέμα «Φτιάξε το δικό σου Μούχα», με γνωστά έργα του Άλφονς Μούχα, ενός από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της Αρ Νουβό. Στο έργο του μάλιστα έχει αφιερωθεί το Μουσείο Μούχα στην Πράγα.

Στα παιδιά δόθηκαν έργα του Μούχα – τα περισσότερα παρουσίαζαν όμορφες και υγιείς νέες γυναίκες με ρούχα νεοκλασικού ύφους που ήταν συχνά περιτριγυρισμένες με πολλά λουλούδια τα οποία κάποιες φορές σχημάτιζαν στεφάνια πάνω από τα κεφάλια τους ζωγραφισμένα με παστέλ χρώματα- τα οποία χρησιμοποίησαν ως “οδηγό” για να δώσουν στη συνέχεια χρώμα στα δικά τους έργα. Μάλιστα εκτός από τους μικρούς στο εργαστήριο συμμετείχαν και ενήλικες.

Την παρουσίαση και την επιμέλεια του εργαστηρίου είχε η διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας Λούτσιε Κούλιγκοβα.

Η βράβευση πέντε μαθητών του Κρίστο Χάσα

Παράλληλα, στα πλαίσια της ίδιας εκδήλωσης, πριν την έναρξη του εργαστηρίου βραβεύτηκαν μαθητές των εικαστικών εργαστηρίων του ζωγράφου Κρίστο Χάσα, που διακρίθηκαν με τα έργα τους στην 50η Διεθνή Παιδική Έκθεση Kαλών Τεχνών του Lidice της Τσεχίας.

Μέσα απο αυτή την διοργάνωση που πήραν μέρος 30.000 παιδιά από όλο τον κόσμο στην πόλη Lidice της Τσεχίας ζωγαφίζοντας με θέμα τα Μουσεία, ξεχώρισαν και 5 έργα των δικών μας παιδιών , της Μαρίας Δημόπουλος, Δανάη Κοτροκόη, Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου, Μαργαρίτα Νικολοπολυλου και Παναγιώτη Σολοιδη απο την Ηλεία τα οποία βραβεύτηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού της Τσεχίας.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διεξήχθη σε συνεργασία με την Τσεχία όπου συμμετείχαν και διακρίθηκαν μέλη των εργαστηρίων ζωγραφικής Αμαλιάδας και Γαστούνης με πρωτοβουλία τους δασκάλου τους εικαστικού Κρίστο Χάσα, ενώ οι γονεις των παιδιών τον ευχαρίστησαν που είναι πάντα κοντά στα παιδιά τους και τους δείχνει το δρόμο της τέχνης και της δημιουργίας.

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο ζωγράφος Κρίστο Χάσα για την συνεργασία με την Τσεχία “ Νοιώθω πραγματικά ευτυχισμένος που μετά τον συνεχή αγώνα μου τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίστηκε το έργο μου και σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε η τέχνη και ο πολιτισμός είναι αυτά που ενώνουν τους λαούς. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ.Βασιλη Καψη και την Λούτσιε Κούλιγκοβα για την άψογη και πολύτιμη συνεργασία τους όπως και τις ομάδες μου απο τα εργαστήρια ζωγραφικής.”

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου και ανάμεσα τους οι βουλευτές Δ.Αυγερινοπουλου και Μ. Κατρίνης, ο υποψήφιος βουλευτής Λ. Βαρουξής και ο. Περιφερειαρκός Δ/ντής εκπαίδευσης κ. Κ. Γιαννόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot