Το σημείωμα του εκδότη: «Όταν η συμφορά συμφέρει …»: Τα «φοβικά» γενέθλια του Πανεπιστημίου Πατρών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”123999″ img_size=”full”][vc_column_text]Την ώρα που τα φώτα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία τρεμοσβήνουν, το Πανεπιστήμιο Πατρών γιορτάζει τα γενέθλια του, καθώς χθες συμπλήρωσε 56 χρόνια λειτουργίας, για αυτό και μας ενημέρωσε σχετικά ο πρύτανης με δελτίο Τύπου. Υποθέτω ότι αυτό έγινε διότι πάρα πολλοί σπουδαστές από την Ηλεία έχουν επιλέξει τις σχολές του ιδρύματος για να φοιτήσουν, καίτοι για τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών ο νομός μας δεν φαίνεται να είναι εντός των άμεσων προτεραιοτήτων του.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Δελτίο Τύπου ο πρύτανης κ. Μπούρας, «είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε σε μια δίνη γεγονότων που όλα μεταβάλλονται ραγδαία. Οι αιφνίδιες ανατροπές παγκοσμίως διαμορφώνουν ως κανόνα το απρόβλεπτο και εξοβελίζουν τις παλιές βεβαιότητες. Αυτήν τη νέα συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, καλούμαστε από τη δική μας θέση να διαχειριστούμε. Και θα τη διαχειριστούμε με νέες καινοτόμους μεθόδους και ευρηματικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Με όραμα, ορθολογικό σχεδιασμό και δουλειά μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, στη δεκαετία 2020 – 2030 και να δημιουργήσουμε όλοι ΜΑΖΙ το Πανεπιστήμιο του Μέλλοντος».
Συμφωνώ μαζί του, οι μεταβολές είναι ραγδαίες και ως έναν βαθμό απρόβλεπτες. Το ζήτημα είναι πώς τις αντιμετωπίζουμε: με φοβικότητα και σπασμωδικές κινήσεις ή με υπομονή, διεκδικητικότητα και εξωστρεφές πλάνο, σε συνεργασία και με άλλους φορείς;
Ποιες είναι οι «καινοτόμες μέθοδοι και οι ευρηματικές λύσεις» που προτείνει το Πανεπιστήμιο Πατρών; Το «λουκέτο» σε πανεπιστημιακά τμήματα που είναι έξω απ την Πάτρα, χωρίς να σκεφτόμαστε τι θα γίνει με τους σπουδαστές; Οι fast track αποφάσεις με επιχειρήματα ανίσχυρα και ως έναν βαθμό αβάσιμα; Πώς θέλει να προχωρήσει το ίδρυμα την επόμενη δεκαετία; Με επιστροφή στο παλιό συγκεντρωτικό μοντέλο «όλα στην Πάτρα», αλλά ταυτόχρονα να ζητάμε χρηματοδότηση από τον θεσμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας;
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών οφείλει να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της σχετικά με τον Πανεπιστημιακό Χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και να αντιληφθεί πως ο συγκεντρωτισμός είναι παρωχημένος και πως η Ηλεία δικαιούται να έχει πανεπιστημιακά τμήματα.
Ο εκδότης[/vc_column_text][vc_single_image image=”116540″ img_size=”full”][vc_column_text]Δείτε το Δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου Πατρών:
Σαν σήμερα πριν από 56 χρόνια ιδρύθηκε με το Ν.Δ. 4425 το Πανεπιστήμιο Πατρών ως αυτοδιοικούμενο Ν.Π.Δ.Δ. υπό την εποπτεία του Κράτους, στο Πλαίσιο του Προγράμματος Διοικητικής Ανάπτυξης της Χώρας. Η πρώτη Σχολή που ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν η Φυσικομαθηματική τετραετούς φοίτησης (Β.Δ. 828/19.10.1966).
Σήμερα και μέσα από την πορεία του έχει σαν στόχους την προώθηση της έρευνας και της διδασκαλίας στους νευραλγικούς τομείς της Επιστήμης των Θετικών Επιστημών, της Υγείας, των Ανθρωπιστικών και των Κοινωνικών, της Τεχνολογίας, των Γεωπονικών, των Οικονομικών και της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Παράλληλο μέλημα, η αναχαίτιση του φαινομένου της εξόδου των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, η διευκόλυνση της επανόδου στη χώρα μας Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν για την αλλοδαπή και η καλλιέργεια μιας διεθνούς ακαδημαϊκής ταυτότητας.
Ύστερα από πενήντα έξι χρόνια επιτυχημένης ακαδημαϊκής και ερευνητικής διαδρομής και έχοντας διευρύνει το φάσμα των επιστημονικών κλάδων που καλλιεργεί, το Πανεπιστήμιο Πατρών θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά πανεπιστήμια της χώρας με λαμπρές επιδόσεις στον χώρο της έρευνας και με διεθνή αναγνωρισιμότητα. Σήμερα, παράλληλα με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης έκφρασης, που (πρέπει να) είναι μέλημα κάθε πνευματικού ιδρύματος, το Πανεπιστήμιο Πατρών μένει προσηλωμένο στον στόχο, όπως τον κατέγραψε ο Πλούταρχος (“Λυκούργος” 21) “Άμμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες” (Εμείς όμως θα γίνουμε καλύτεροι).
Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε σε μια δίνη γεγονότων που όλα μεταβάλλονται ραγδαία. Οι αιφνίδιες ανατροπές παγκοσμίως διαμορφώνουν ως κανόνα το απρόβλεπτο και εξοβελίζουν τις παλιές βεβαιότητες. Αυτήν τη νέα συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, καλούμαστε από τη δική μας θέση να διαχειριστούμε. Και θα τη διαχειριστούμε με νέες καινοτόμους μεθόδους και ευρηματικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.
Ο Πρύτανης
Χρήστος Ι. Μπούρας
Καθηγητής[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]