FOLLOW US: facebook twitter

Όταν η Μελίνα διεκδικούσε με πάθος την επιστροφή των Γλυπτών: «Θέλω τα Μάρμαρά μου πίσω…»

Ημερομηνία: 30-11-2023 | Συντάκτης:

«…Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ…». Σε αυτές τις 17 λέξεις συμπυκνώνεται όλο το πάθος της Μελίνας Μερκούρη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην εστία τους, στο σημείο δηλαδή από το οποίο εκλάπησαν πολλά χρόνια πριν.

Η αξέχαστη ηθοποιός, η υπουργός Πολιτισμού, η γοητευτική σταρ η οποία καθήλωνε τα πλήθη στις ομιλίες της, διεκδίκησε με πάθος  την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και κατακεραύνωνε όλους όσους αναφερόντουσαν σε αυτά χαρακτηρίζοντας τα «Ελγίνεια».

«Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα»

«Υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα. Όπως υπάρχει ο Δαβίδ του Michael Angelo, υπάρχει η Αφροδίτη του Da Vinci, υπάρχει ο Ερμής του Πραξιτέλη, υπάρχουν οι Ψαράδες στη θάλασσα του Turner, υπάρχει η Capella Sixtina. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα» είχε τονίσει στην ομιλία της το 1986 στην Οξφόρδη.

Τότε η Μελίνα είχε κληθεί από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να μιλήσει σε ένα debate για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα και την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Η τότε υπουργός Πολιτισμού με το «πολιτικό της εκτόπισμα» και τη σαγηνευτική της παρουσία έβαλε στη θέση τους όλους όσους έλεγαν χωρίς ίχνος ντροπής ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στους Βρετανούς. «Ξέρετε, λένε ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε ένας θερμόαιμος λαός. Να σας πω κάτι, είναι αλήθεια. Και είναι γνωστό πως δεν αποτελώ εξαίρεση. Γνωρίζοντας τι σημαίνουν τα γλυπτά αυτά για τον ελληνικό λαό δεν είναι εύκολο να μιλήσω ψύχραιμα για το πως πάρθηκαν τα Μάρμαρα από την Ελλάδα, αλλά θα προσπαθήσω. Το υπόσχομαι».

Τότε είχε κάνει και μία ιστορική αναδρομή με την οποία αποδείκνυε για μία ακόμη φορά την κλοπή των Γλυπτών.

Η ιστορική ομιλία στο Μεξικό

Λίγα χρόνια νωρίτερα, και συγκεκριμένα το 1982, η Μελίνα Μερκούρη είχε βρεθεί στο Μεξικό στο πλαίσιο της Γενικής Διάσκεψης της Unesco. «…πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για μας. Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας…», είχε πει η Μελίνα Μερκούρη.

Απευθυνόμενη στην βρετανική κυβέρνηση σημείωνε: Κρατήσατε αυτά τα γλυπτά για δύο σχεδόν αιώνες. Τα φροντίσατε όσο καλύτερα μπορούσατε, γεγονός για το οποίο και σας ευχαριστούμε. Όμως τώρα στο όνομα της δικαιοσύνης και της ηθικής παρακαλώ δώστε τα πίσω.

Ειλικρινά πιστεύω ότι μια τέτοια χειρονομία εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας θα τιμούσε πάντα τ’ όνομά της».

Η Μελίνα αποφάσισε να κάνει σκοπό ζωής την επιστροφή των Γλυπτών το 1960, ένας σκοπός που μπορεί να έμεινε ανεκπλήρωτος ωστόσο διήρκησε μέχρι το τέλος της ζωής της.  «Θέλω πίσω τα μάρμαρά μου!» έλεγε το 1983 η  υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, στον σερ Ντέιβιντ Ουίλσον, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου για να πάρει την απάντηση: «Εσύ θέλεις τα δικά σου μάρμαρα, άλλοι θέλουν τα δικά τους».  Η Μελίνα Μερκούρη δεν άφησε αναπάντητες τις αιτιάσεις του Ν. Ουίλσον λέγοντάς του: «Μα είναι μέλη ενός κτίσματος. Τα ξερίζωσαν. Υπάρχουν δηλαδή πολλοί Παρθενώνες στον κόσμο;».

Πηγή: in.gr


Η σκαιά συμπεριφορά του Σούνακ και τα καμώματα της Γηραιάς Αλβιώνος

Η υπόθεση των Γλυπτών επανήλθε ηχηρά στο προσκήνιο μετά τις αθλιότητες του Βρετανού πρωθυπουργού και την προσβλητική, εχθρική στάση του εναντίον της χώρας μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φλέρταρε επί μήνες με την ιδέα του δανεισμού των Γλυπτών, αγνοώντας ότι αυτό συνιστά ολέθρια επιλογή (έτσι αναγνωρίζεται ως ιδιοκτήτης το Βρετανικό Μουσείο),.

Όμως στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός έβαλε κατά μέρος την επαχθή δανειστική και μίλησε ευθέως για κλοπή και για την ανάγκη να επανενταχτούν τα Γλυπτά στον φυσικό τους χώρο (συνέντευξη στο BBC).

Η ευθεία αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στην κλοπή των Γλυπτών ξεκαθαρίζει αυτονόητα και το ζήτημα της ιδιοκτησίας, καθώς αυτά-το ξέρει ο κόσμος όλος- ανήκουν στην Ελλάδα και στον Παρθενώνα απ΄όπου τα έκλεψε ο Έλγιν.

Πάντως σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου μετά το επεισόδιο, «Η θέση του Βρετανικού Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια σύμπραξη για τον Παρθενώνα συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές».

Πηγή: news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot