FOLLOW US: facebook twitter

Οριζόντιες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Ημερομηνία: 23-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”62342″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Μεγάλοι κερδισμένοι οι έχοντες ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης του 1 εκατ. ευρώ
-Με αύξηση αντικειμενικών αξιών από το 2020 σχεδιάζουν να πάρουν πίσω τις ελαφρύνσεις.

Σαν να μην υπήρχαν ποτέ συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΤτΕ για δημοσιονομικό «κενό» 1% του ΑΕΠ το 2019 και 1,5% το 2020, η κυβέρνηση προχωρά από φέτος σε πρόσθετες μειώσεις άμεσων φόρων, δοκιμάζοντας τις αντοχές του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις, ανακοίνωσε μείωση ΕΝΦΙΑ για όλους, που σημαίνει ελάφρυνση όχι μόνο για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, αλλά και για τις πολύ μεγάλες.

Η ελάφρυνση για τους μικροϊδιοκτήτες φτάνει το 30%, ενώ για τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, δηλαδή για 14.706 φορολογούμενους που είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των εξαγγελιών, η έκπτωση σε κύριο και συμπληρωματικό φόρο (επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 250.000 ευρώ) θα είναι 10%.

Κόστος 550 εκατ. ευρώ

Σε σχέση με πέρυσι, το όφελος θα ξεκινά από περίπου 35 ευρώ για όσους έχουν περιουσία έως 60.000 ευρώ και θα φτάνει τα 1.775 ευρώ κατά μέσο όρο(!) για ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο της στοχευμένης ελάφρυνσης των 265 εκατ. ευρώ που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας προτεραιότητα στους φορολογούμενους με τις μικρές περιουσίες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot