FOLLOW US: facebook twitter

Οργή δικηγόρων για το χαράτσι του «αγωγόσημου»

Ημερομηνία: 18-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Συμμετέχει στις κινητοποιήσεις ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας που τα μέλη του απέχουν αύριο από τα καθήκοντά τους

Την άμεση κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, ζητούν οι δικηγόροι. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο θέατρο «Ακροπόλ» ενώ την ίδια ημέρα οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους. Σημειώνουν, παράλληλα, ότι αν δεν αποσυρθεί η διάταξη θα προχωρήσουν σε στοχευμένες αποχές από δίκες που συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, αφού και εδώ οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους.  Όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι, η νομοθέτηση της καταβολής του δικαστικού ενσήμου εξυπηρετεί εισπρακτικά μόνο τις Τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες, το Δημόσιο και μεγάλους οικονομικούς παράγοντες. Ειδικότερα οι τράπεζες  περιέρχονται σε προνομιακή θέση έναντι των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, εκείνων που έχουν «κόκκινα» δάνεια άνω των 240.000 ευρώ, δηλαδή στεγαστικών δανείων, επιχειρηματικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών δανείων, κλπ.

Η επίμαχη τροπολογία που ψηφίστηκε, για την επιβολή του αγωγόσημου (1%) επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, είναι αντίθετη σε συνταγματικές διατάξεις, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και την νομολογία των δικαστηρίων.

Τέλος να σημειώσουμε ότι οι δικηγόροι εκφράζουν το φόβο ότι η επιβολή του δικαστικού ενσήμου θα επεκταθεί και στις δίκες του Κτηματολογίου για την αναγνώριση δικαιούχου, επί αγνώστου ιδιοκτήτη ή επί εσφαλμένης αρχικής εγγραφής του ακινήτου, εφόσον η αξία του ακινήτου είναι άνω των 250.000 ευρώ (δηλαδή για να αναγνωστεί το δικαίωμα κυριότητάς του ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταβάλλει 2.648 ευρώ δικαστικό ένσημο).

Οι δικηγόροι ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, την άμεση κατάργηση της επίμαχης τροπολογίας και παράλληλα το δικηγορικό σώμα ξεκίνησε ένα κοινωνικό αγώνα για «μια αντισυνταγματική και άδικη ρύθμιση για τους πολίτες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot