FOLLOW US: facebook twitter

Ορατός ο κίνδυνος του «ασύμφορου τουρισμού»

Ημερομηνία: 06-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111277″ img_size=”full”][vc_column_text]Μηδενική χρηματοδότηση, υψηλό κόστος και χαμηλή πληρότητα «πνίγουν» τους ξενοδόχους

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς η επόμενη μέρα της πανδημίας προμηνύεται δυσκολότερη από τις αρχικές προβλέψεις. Οι ξενοδόχοι ακόμα δεν έχουν λάβει την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσουν, για αυτό και η ανησυχία για το κόστος αυτών των μέτρων είναι έκδηλη. Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (ΤΟΠ), κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν όλα τα προβλήματα και αποφασίστηκαν οι περαιτέρω ενέργειες για τη στήριξη του κλάδου.[/vc_column_text][vc_single_image image=”2310″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ολυμπίας και ταμίας του ΤΟΠ, Βασίλης Τυλιγάδας, η εξίσωση κόστους-εσόδων είναι σχεδόν αδύνατον να λυθεί υπό αυτές  τις συνθήκες, και ζήτησε την ουσιαστική βοήθεια της πολιτείας για να μην έρθουν νέα λουκέτα στην αγορά.

«Δεν ξέρουμε ακόμα τι μέτρα πρέπει να τηρηθούν. Από αυτά που έχουμε ακούσει ως τώρα, κρίνεται ασύμφορη η λειτουργία των ξενοδοχείων. Με τα μισά δωμάτια σε λειτουργία, με διπλάσιο προσωπικό, να μην υπάρχει μπουφές κλπ και με χαμηλότερες τιμές που μας ζητάνε τα ταξιδιωτικά γραφεία, πώς να λειτουργήσουμε. Εάν δεν σηκωθούν αεροπλάνα, δεν έχει νόημα να είμαστε ανοιχτοί. Με προβλέψεις για 15% πληρότητα, θα πάμε φυλακή. Από την πολιτεία δεν υπάρχει ουσιαστική ενίσχυση, διότι οι τράπεζες, για να δανειοδοτήσουν, ζητάνε εξασφαλίσεις που δεν τις έχει κανένας επιχειρηματίας στην αγορά. Προσωπικά μου ζήτησαν εγγύηση είτε ακίνητο είτε τις καταθέσεις μου», επισήμανε ο κ. Τυλιγάδας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”111276″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος, τόνισε στην «Πρωινή» ότι ακόμα και τώρα δέχεται τηλέφωνα για ακυρώσεις του Αυγούστου και υπογράμμισε την ανάγκη στήριξη από τους αυτοδιοικητικούς φορείς.

«Περιμένουμε να δούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να δούμε κατά πόσον είναι εφαρμόσιμα και κοστοβόρα. Όλα εξαρτώνται από την αεροπορική βιομηχανία και κατά πόσον οι ξένες χώρες θα έχουν συνέλθει από την πανδημία και οι ξένοι επισκέπτες θα έχουν τη διάθεση για ταξίδια. Η Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα και ίσως γίνει ελκυστικός προορισμός, αλλά αυτό από τον Αύγουστο θα είναι ορατό. Τουλάχιστον η μισή τουριστική σεζόν έχει χαθεί, αφού οι προβλέψεις για αφίξεις είναι στο 20%. Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υπάρχει κίνδυνος για συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων ενώ μεγάλες μονάδες μπορεί να μην ανοίξουν καθόλου. Τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξουμε τηλεδιασκέψεις και συναντήσεις με την περιφέρεια και τον δήμο ώστε να βοηθήσουν με επιθετική τουριστική προβολή στην προσέλκυση εισερχόμενου τουρισμού –κυρίως οδικού-, γιατί το επόμενο δίμηνο αναμένεται πολύ δύσκολο, με χαμηλές πληρότητες.[/vc_column_text][vc_single_image image=”105798″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πεδινής Ηλείας, Αντώνης Μαυρόπουλος, δήλωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν, καθώς έχει ζητηθεί αποσαφήνιση των μέτρων, καθώς και από το πότε θα ξαναρχίσουν οι πτήσεις.

«Η χρονιά επί της ουσίας δεν σώζεται, αφού χάνουμε Μάιο και Ιούνιο. Σημαντικό είναι και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου, αφού οι τιμές δεν μπορούν να συμπιεστούν κι άλλο, εκτός αν μειωθεί η φορολογία. Τα τελευταία 3-4 χρόνια διατηρήσαμε τις τιμές στα ίδια επίπεδα, χωρίς αυξήσεις, και πιθανή μείωσή τους θα καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία των ξενοδοχείων. Σημασία έχει πώς θα δουλέψει ο εσωτερικός τουρισμός και πότε θα έχουμε πάλι αεροπορικές πτήσεις.

Αναγκαία η αρωγή της πολιτείας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ζήτησε από την κυβέρνηση να δοθούν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στον ξενοδόχο, όταν το κρίνει, να επιχειρήσει την επανέναρξη της λειτουργίας του ξενοδοχείου του, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, λαμβανομένου υπόψη ότι το 90% των ξενοδοχείων εξαρτάται από τον εισερχόμενο τουρισμό.

Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ με επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις του τουρισμού να διατηρήσουν το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής μέχρι την 31η Μαΐου 2020.

«Με τη ρύθμιση του άρθρου 10 της από 01.05.20 ΠΝΠ, δόθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να παρατείνουν την αναστολή μέχρι του 60% των συμβάσεων που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020. Η εφαρμογή της ρύθμισης αυτής προϋποθέτει πως οι επιχειρήσεις στις οποίες αναφέρεται, έχουν αντικείμενο δραστηριότητας. Όταν μια επιχείρηση, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, στην πράξη δεν λειτουργεί -παραμένει τυπικά μόνο ανοικτή χωρίς να έχει έσοδα, όπως συμβαίνει στις τουριστικές επιχειρήσεις- η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι ανεφάρμοστη και δεν θα συμβάλει στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Για τον λόγο αυτό, ζητάμε να παρασχεθεί η δυνατότητα στις πληττόμενες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα να διατηρήσουν, σε πρώτη φάση μέχρι την 31η Μαΐου 2020, το σύνολο του προσωπικού τους σε καθεστώς αναστολής, έχοντας το δικαίωμα σύμφωνα με τα άρθρα 11 και 12 της από 01.05.20 ΠΝΠ να προβούν οι ίδιες σε οριστική ή προσωρινή ανάκληση των παραπάνω αναστολών», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia