FOLLOW US: facebook twitter

Ώρα Μητσοτάκη για τα αναδρομικά

Ημερομηνία: 22-07-2020 | Συντάκτης:

Ενδεχομένως την Πέμπτη οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, με την ευκαιρία της παρουσίασης των πρώτων ψηφιακών συντάξεων ● Παραμένει η ασάφεια για την επίδραση της απόφασης του ΣτΕ στις επικουρικές

Την Πέμπτη, σε εκδήλωση για την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της ψηφιακής σύνταξης, η οποία, ωστόσο, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως από το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να λυθεί το «μυστήριο» με τη χορήγηση των αναδρομικών που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας στους συνταξιούχους για χρονικό διάστημα 11 μηνών, από τον Μάιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως άλλωστε προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας ότι η ρύθμιση θα είναι οριζόντια και θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους , δηλαδή κι όλους όσοι δεν έχουν προσφύγει δικαστικά. «Εντός της εβδομάδας ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανακοινώσει τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων», δήλωσε χθες ο κ. Πέτσας, θέτοντας τέλος στις πληροφορίες που ήθελαν τις ανακοινώσεις να γίνονται στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση «σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων» και «μελετά το συνολικό κόστος». Αρα, «δεν υπάρχει λόγος να κάνουν προσφυγές» οι συνταξιούχοι, καθώς θα ακούσουν από τον πρωθυπουργό μια «οριζόντια λύση», είπε ο κ. Πέτσας. Πάντως, είναι ενδιαφέρον ότι χθες, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου και απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Καλαματιανού, για τις εκκρεμείς συντάξεις και τα αναδρομικά, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, δεν επιβεβαίωσε την επικείμενη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στα αναδρομικά των δημόσιων υπαλλήλων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση που θα υποδείξει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ωστόσο, ασαφές παραμένει εάν η απόφαση του ΣτΕ αγγίζει και τα αναδρομικά των επικουρικών, ενώ τυχόν ανακοίνωση για έναρξη της καταβολής των αναδρομικών από τα τέλη του 2020 ή και νωρίτερα και μάλιστα σε συνθήκες αύξησης των ελλειμμάτων του ΕΦΚΑ και επιδείνωσης των δημόσιων εσόδων από την κρίση πανδημίας, εκτιμάται ότι ενεργοποιεί και προεκλογικά σενάρια για το φθινόπωρο.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος