FOLLOW US: facebook twitter

Ώρα κινητοποιήσεων για τους αγρότες της Ηλείας

Ημερομηνία: 15-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Συνέντευξη Τύπου χθες για την ΟΑΣΗ στο Εργατικό Κέντρο Πύργου

Θ. Βομπίρης: «Χωρίς εισόδημα οι αγρότες εξαιτίας ακαρπίας, περονόσπορου και κόστους παραγωγής»

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας και στις κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται, διεκδικώντας μεταξύ άλλων αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και κατώτερες εγγυημένες τιμές των προϊόντων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Θανάσης Βομπίρης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Πύργου.

Ο κ. Βομπίρης επισήμανε ότι μετά την ολοκλήρωση των εκλογών και των «υποσχέσεων» που έλαβαν, βρίσκονται πάλι αντιμέτωποι με τα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση τους. Αρχικά μίλησε για τις εξαγγελίες των υποψήφιων Βουλευτών σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών που κάηκαν οι περιουσίες τους τονίζοντας πως έβαλαν κάποιες προκαταβολές και αναμένουν την δεύτερη δόση, επισήμανε όμως πως τα προβλήματα σε κάποιες περιοχές όπως το Κολίρι και η Βαρβάσαινα παραμένουν, καθώς το σύστημα λόγω Κοπέρνικου δεν τους συμπεριλαμβάνει και δεν μπορούν να αποζημιωθούν ενώ και τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις φωτιές του 2020  σε Χελιδόνι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Γραμματικό τους «πετάνε έξω» γιατί δεν έχει καεί το 30% των δέντρων. «Οι υποσχέσεις συνεχίζονται, μένει να δούμε τι θα πάρουν…”.

Επιπλέον αναφέρθηκε στον περονόσπορο που έχει προκαλέσει προβλήματα στο 90% των αμπελιών και στο 50% της σταφίδας επισημαίνοντας πως συμβαίνει το παράδοξο, παρότι η παραγωγή έχει πέσει, η τιμή για την σταφίδα πχ είναι στο 1,40 καλύπτοντας μόνο το κόστος παραγωγής. «Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μένει εισόδημα για εμάς για αυτό και επιμένουμε στις κατώτερες εγγυημένες τιμές καθώς μας δίνουν το δικαίωμα να συνεχίσουμε. Στις προηγούμενες χρονιές δεν είχε βγει ούτε το κόστος. Στα οινοποιήσιμα και επιτραπέζια σταφύλια η ζημιά ήταν στο 90% λόγω του περονόσπορου και δε προβλέπει ο ΕΛΓΑ ούτε εκεί καμία αποζημίωση όπως και με την ακαρπία στις ελιές που φέτος δεν έχουμε παραγωγή παρότι λέγονται πάρα πολλά για το λάδι και την τιμή του και τους αγρότες που θα κονομήσουν… Οι μόνοι που δεν κονομάνε είναι οι αγρότες που δεν έχουν φέτος ελιές και ο λαός που αγοράζει λάδι δεν θα έχει χρήματα να αγοράσει γιατί είναι πανάκριβο για αυτούς. Και πέρυσι που είχε τιμή το λάδι και είχε παραγωγή, αναγκαστήκαμε να το ρίξουμε στην καλλιέργεια σταφίδας- αμπελιών που είναι κάτω του κόστους και μπήκαμε μέσα και μείναμε χωρίς εισόδημα».

Παράλληλα ο κ. Βομπίρης έκανε αναφορά και στα προβλήματα των κτηνοτρόφων υποστηρίζοντας πως ενώ το γάλα έχει καλή πορεία, οι έμποροι του γάλακτος λειτουργούν σαν καρτέλ, ελληνοποιούν το γάλα που φέρνουν απέξω και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να σπείρουν τον πανικό ώστε να ρίξουν την τιμή πώλησης του, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη είναι πολύ ψηλά. “Το κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους είναι δυσβάσταχτο. Τα καλαμπόκια πωλούνται σε χαμηλή τιμή και όχι μετρητοίς ενώ και το νερό για πότισμα είναι απαγορευτικό… Για όλα αυτά τα σοβαρά θέματα είμαστε σε συσκέψεις με τους αγροτικούς συλλόγους ώστε να μεθοδεύσουμε κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων διεκδικώντας την επιβίωση μας!”.

Την Κυριακή στις 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αλφειούσα, την ίδια μέρα στον Τύρναβο θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη για τα οινοειδή ενώ στις 26 του μήνα στην Αταλάντη για την ακαρπία της ελιάς.

Η ΟΑΣΗ καλεί όλους τους αγρότες να συμμετέχουν στις συσκέψεις, τονίζοντας πως “ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα!”.

Ο κτηνοτρόφος Βασίλης Κατσαριώτης από την Ηράκλεια δήλωσε:

Οι κτηνοτρόφοι που είναι στα ορεινά έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Μπορεί να είναι πολύ υψηλή η τιμή του γάλακτος, αλλά αυτοί τα αγοράζουν όλα, καρπούς, ζωοτροφές. Δεν είναι όπως εμείς στα πεδινά που είμαστε πιο κοντά στην παραγωγή με δικά μας τριφύλλια και ζωοτροφές και έχουμε μικρότερο κόστος. Για τους ορεινούς κτηνοτρόφους είναι δυσβάσταχτο και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και θα ερημώσει η ορεινή ζώνη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot