FOLLOW US: facebook twitter

Ώρα… ΦΟΔΣΑ στην Αθήνα

Ημερομηνία: 19-09-2024 | Συντάκτης:

-Με τον ΥΠΕΝ, Θεόδ. Σκυλακάκη θα συναντηθούν σήμερα στην Αθήνα οι δήμαρχοι της Ηλείας

-Δεν θα κάνουμε την Τριανταφυλλιά «χαβούζα» της Δυτικής Ελλάδας, τόνισε ο πρόεδρος του Φορέα και δήμαρχος Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος

-Μας τιμωρούν επειδή είμαστε πρωτοπόροι στη διαχείριση των αποβλήτων, επισήμανε ο δήμαρχος Πύργου, Στ. Καννής

Κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα έχουν σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα οι επτά δήμαρχοι της Ηλείας, με αντικείμενο το σχέδιο νόμου που καταργεί τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ηλείας και τον συγχωνεύει με τους αντίστοιχους φορείς της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, δημιουργώντας έναν ενιαίο ΦΟΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας.

Οι επτά δήμαρχοι της Ηλείας έχουν εκφράσει επανειλημμένως τη σαφή διαφωνία τους με τη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ, επισημαίνοντας ότι αν προχωρήσει αυτή η διαδικασία, ουσιαστικά τιμωρείται η Ηλεία, διότι είναι ο μόνος νομός της Δυτικής Ελλάδας που εφαρμόζει σύγχρονη και «πράσινη» διαχείριση στα απορρίμματα, με τη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας και χώρο ταφής των υπολειμμάτων, σε αντίθεση με την Αχαΐα και τη Αιτωλοακαρνανία.

Όπως τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, η συγχώνευση αυτή θα οδηγήσει στη συσσώρευση απορριμμάτων σε Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, όπως αυτή που έχουν δημιουργήσει οι δήμοι της Ηλείας με πολύ κόπο στην περιοχή τής Τριανταφυλλιάς κι από άλλες περιοχές των τριών νομών τού υπό δημιουργία νέου Φορέα.

«Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ήλιδας κατάφερε, πρωτοστατώντας εδώ και χρόνια, να σηκώσει το μεγάλο βάρος της επίλυσης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων ολόκληρης της Ηλείας, λειτουργώντας από την αρχή των διαδικασιών μέσω των υπηρεσιών του και λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και μελέτες που απαιτούνται, κατασκευάζοντας έναν πρότυπο χώρο επεξεργασίας, δίχως να δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον, όπως συμβαίνει σε δήμους της Δυτικής Ελλάδας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον μεγαλύτερο δήμο, το δήμο Πατρέων, ο οποίος χρησιμοποιεί εδώ και τρεις δεκαετίες έναν υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ στην περιοχή της Ξερόλακκας»,ανέφερε και πρόσθεσε ότι με σκληρή διαπραγμάτευση κατά την υπογραφή τής σύμβασης για τη λειτουργία της μονάδας, διασφάλισε τα συμφέροντα και των άλλων δήμων τη Ηλείας.

«Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν προτιθέμεθα σε καμία περίπτωση, να αποτελέσουμε λύση στα προβλήματα και τα αδιέξοδα άλλων, και μάλιστα με τις “ευλογίες” τής πολιτείας και της κυβέρνησης, μετατρέποντας τον Δήμο μας και τη ΜΕΑ τής Τριανταφυλλιάς, σε “χαβούζα” της Δυτικής Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Στ. Καννής: «Θα ανοίξει “κερκόπορτα” στην Ηλεία»

Ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, τόνισε σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι η συγκρότηση ΦΟΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας θα ανοίξει ουσιαστική την «κερκόπορτα» για να έρχονται όλα τα απορρίμματα της Δυτικής Ελλάδας στην Τριανταφυλλιά, διότι μόνον η Ηλεία διαθέτει σήμερα σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη την Περιφέρεια.

«Είμαστε πρωτοπόροι στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, γιατί είχαμε υποφέρει τα προηγούμενα χρόνια, από τότε που βρεθήκαμε χωρίς σκουπιδότοπο. Είμαστε από τους πρώτους νομούς στη χώρα που κατασκευάσαμε εργοστάσιο, δίνοντας εκτάσεις δικές μας και εμείς και η Αμαλιάδα. Έχουμε ένα πρότυπο διαχείρισης απορριμμάτων, επεκτείνουμε το κύτταρό μας και τώρα μας λένε να ενοποιηθούμε με τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας στην Αχαΐας και του ΧΥΤΑ στην Αιτ/νία που είναι της προηγούμενης 20ετίας;» επισήμανε αρχικά ο δήμαρχος Πύργου και υπογράμμισε την ανάγκη να επιβραβευτούν κι όχι να τιμωρηθούν οι δήμοι που εφαρμόζουν καινοτόμα διαχείριση αποβλήτων.

«Είναι μονόδρομος η άρνηση της συγχώνευσης. Δεν πρέπει να το δεχτούμε διότι θα βρεθούμε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα χωρίς εργοστάσιο και χωρίς δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων. Εγώ βλέπω αυτό τον κίνδυνο, ότι θα χάσουμε εμείς τη δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων και, επειδή εμείς είμαστε ο μόνος νομός που εφαρμόζει σύγχρονη “πράσινη” διαχείριση, θα μας φέρουν εδώ τα απορρίμματα όλης της Δυτικής Ελλάδας επειδή οι άλλοι νομοί δεν έχουν φτιάξει ούτε εργοστάσιο ούτε έχουν χώρους ταφής επεξεργασμένων υπολειμμάτων παρά μόνο απορριμμάτων», εξήγησε ο κ. Καννής κάνοντας λόγο για ήττα αν ψηφιστεί ο νόμος.

«Πρέπει να πείσουμε αυτούς που διαχειρίζονται τα απορρίμματα πανελλαδικά δηλαδή την κυβέρνηση, ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν σε αυτή την ενοποίηση. Δεν πρέπει να γίνει αυτό, δεν πρέπει να το κάνουν σε βάρος μας. Θα είναι πιστεύω μία ήττα καινούργια για το νομό μας», ανέφερε και υπενθύμισε ότι με τα κατάλληλα επιχειρήματα επιτεύχθηκε η χρηματοδότηση για το Ποτόκι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot