FOLLOW US: facebook twitter

Ώρα… δημοπράτησης για την επέκταση του ΧΥΤΥ

Ημερομηνία: 07-04-2023 | Συντάκτης:

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ήλιδας ενέκρινε τα σχετικά τεύχη
-Στα 11,9 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Αντίστροφα μετρά ο δήμος Ήλιδας για τη δημοπράτηση της επέκτασης του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς, καθώς η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή της τα τεύχη δημοπράτησης και όρισε την Επιτροπή Διαγωνισμού.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 11,85 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει συνταχθεί, προβλέπεται η επέκταση του υφιστάμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) για την ασφαλή διάθεση των υπολειμμάτων επεξεργασίας της ΜΕΑ Ηλείας για τουλάχιστον επιπλέον 17 έτη. Η επέκταση θα πραγματοποιηθεί σε τμήμα του ήδη αδειοδοτημένου γηπέδου στη θέση «Τριανταφυλλιά». Το προτεινόμενο έργο θα υλοποιηθεί με βάση την τεχνική μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος Ήλιδας και χωροθετείται βόρεια του υφιστάμενου με τη δημιουργία νέας λεκάνης έκτασης περίπου 37,5 στρέμματα. Η συνολική έκταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ΧΥΤΥ, φτάνει τα 265 στρέμματα και στο νότιο τμήμα της είναι το ενεργό κύτταρο του υφιστάμενου ΧΥΤΥ με έκταση λεκάνης περίπου 30 στρεμμάτων.

Η συνολική χωρητικότητα της νέας λεκάνης (συμπεριλαμβανομένης της τελικής επικάλυψης) είναι τουλάχιστον 634.000 κυβικά και υπολογίζεται ότι θα λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για τουλάχιστον 17 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επέκταση του έργου αποτέλεσε προτεραιότητα για τον δήμο Ήλιδας, όπως έχουν επισημάνει κατά διαστήματα ο δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης και η γ.γ. του δήμου, Νίκη Κοκκαλιάρη, αφού από τις αρχές του 2021 είχε γίνει γνωστό πως από τους 420-450.000 τόνους συνολικής χωρητικότητας, ελεύθεροι είχαν απομείνει περίπου 140-150.000.

Η έναρξη της λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων περιόρισε το προς ταφή υπόλειμμα, ωστόσο η επέκταση κρίνεται αναγκαία για να μην επιστρέψει η Ηλεία σε καταστάσεις της προηγούμενης δεκαετίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot