«Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει»… αλλά η Ελλάδα αγόρασε 2 εκατ. λιγότερες δόσεις από όσες της αναλογούσαν
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127239″ img_size=”full”][vc_column_text]
Αποκαλυπτικές, τόσο για τον ελληνικό προγραμματισμό όσο και για την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» είναι οι πληροφορίες που δημοσίευσε το έγκριτο Politico, αναφορικά με τις δόσεις εμβολίων που έχουν εξασφαλίσει οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για την στάση της Γερμανίας που έσπευσε να εξασφαλίσει πολύ περισσότερες δόσεις από αυτές που της αναλογούσαν, βάσει του αρχικού προγραμματισμού που είχε γίνει μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ερωτηματικά για το γεγονός πως η χώρα μας εξασφάλισε λιγότερες από τις μισές δόσεις από αυτές που της αναλογούσαν, την ώρα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα καρκινοβατεί, με τις… παροιμιώδεις δικαιολογίες Μητσοτάκη και κυβέρνησης.
«Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει» δήλωσε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις κωλυσιεργίες και τους αργούς ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος, και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πρωτοφανή αστοχία του προγραμματισμού έχει επανειλημμένως και με πηχυαίους τίτλους ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε την Παρασκευή πως η σταδιακή αύξηση στους ρυθμούς εμβολιασμού είναι εξ αρχής προγραμματισμένη να συμβαδίζει με την αύξηση των δόσεων, που θα εισέρχονται στην χώρα, εν όσω θα αδειοδοτούνται εμβόλια και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών.
«Όπως, άλλωστε, λέει και ο σοφός ελληνικός λαός μας, όποιος βιάζεται σκοντάφτει» έσπευσε να δικαιολογήσει την κατάσταση, ενώ στη συνέχεια δήλωσε κυνικά ότι «δεν έχει νόημα να επιταχύνουμε περαιτέρω, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι μόλις δύο, οι διαθέσιμες δομές ακόμα σχετικά περιορισμένες και φυσικά η όλη επιχείρηση αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και φυσικά για τον υπόλοιπο κόσμο».
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, όπως του Politico, εκθέτουν τόσο την ελληνική κυβέρνηση, όσο και τον ευρωπαϊκό προγραμματισμό, και φυσικά την Γερμανία, που προκύπτει η μεγάλη κερδισμένη από την πρωτοφανή «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» που καταγράφεται σήμερα.
Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα με τίτλο «Χάρη στις βαθιές τις τσέπες, η Γερμανία εξασφαλίζει περισσότερες δόσεις εμβολίων», το έγκριτο διεθνές μέσο ενημέρωσης ασκεί κριτική στη Γερμανία για τον τρόπο με τον οποίο φρόντισε να εξασφαλίσει δόσεις εμβολίων για τον πληθυσμό της, σε βάρος αρκετών εκ των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.
«Η Γερμανία, μια χώρα με 83 εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε ότι λαμβάνει 94 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech / Pfizer, 64 εκατομμύρια από την ΕΕ και 30 εκατομμύρια από μια ξεχωριστή διμερή συμφωνία. Επιπλέον, το Βερολίνο θα αγοράσει δόσεις που δεν αγοράζουν άλλες χώρες, εξασφαλίζοντας 50 εκατομμύρια από τις 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna – πολύ περισσότερες από την αναλογική κατανομή που θα έπρεπε να υπάρχει» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα, δείχνοντας επίσης Γαλλία και Δανία που ετοιμάζονται να ακολουθήσουν αντίστοιχη στρατηγική.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εξαιτίας του γεγονότος πως «δεν βρίσκονται όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια καλή οικονομική κατάσταση», αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεν παρήγγειλαν τον πλήρη αριθμό των εμβολίων που τους αναλογούσε», με την παρουσία της Ελλάδας μεταξύ αυτών να ξαφνιάζει, αλλά να μην προκαλεί έκπληξη.
Συγκεκριμένα, για τη χώρα μας το δημοσίευμα αναφέρει πως αγόρασε λιγότερο από το επιτρεπόμενο μερίδιό της, καθώς είχε δικαίωμα για την αγορά τουλάχιστον 3,8 εκατ. δόσεων, αλλά τελικά εξασφάλισε μόλις 1,8 εκατ. δόσεις, δηλαδή δύο εκατομμύρια λιγότερες. Αντίστοιχη εικόνα περιγράφεται και για την Πολωνία, που παρήγγειλε 6,6 εκατ. δόσεις ενώ μπορούσε περισσότερα από 13 εκατ., για την Βουλγαρία με 500.000 αντί για 2 εκατ. δόσεις, την Σλοβενία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και άλλες χώρες.
«Δεν είναι βέβαιο ποιες χώρες δεν αγοράζουν τις πλήρεις παραγγελίες τους, καθώς ούτε η Κομισιόν ούτε η Moderna θα επιβεβαιώσουν πόσες δόσεις παραγγέλνει κάθε χώρα. Οι υπολογισμοί του Politico, χρησιμοποιώντας αριθμούς διαθέσιμους προς το κοινό δείχνουν ότι αρκετές χώρες της ΕΕ ενδέχεται να έχουν αγοράσει λιγότερες δόσεις από αυτές που ήταν διαθέσιμες ανά αγορά – αν και δεν είναι όλες οι πληροφορίες σαφείς ή ενημερωμένες» αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα, το οποίο προκαλεί εκκωφαντικά ερωτήματα, τόσο ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία, όσο και για την ελληνική κυβέρνηση που παραμένει έκθετη, καθώς από τις αρχές Νοεμβρίου έχει ρίξει πρωτοφανές βάρος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, που δεν δικαιολογεί τη σημερινή εικόνα.
Πηγή: thepressproject.gr
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]