FOLLOW US: facebook twitter

Online η ανασκαφική ιστορία της Αρχαίας Ολυμπίας!

Ημερομηνία: 09-11-2023 | Συντάκτης:

Καινοτόμο ψηφιακό εγχείρημα από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο

-Στόχος η ολοκληρωμένη έκδοση το 2025, στην 150ή επέτειο από τις πρώτες γερμανικές ανασκαφές

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα υλοποιεί το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, καθώς αποφάσισε να ψηφιοποιήσει όλη την ανασκαφική ιστορία της Αρχαίας Ολυμπίας!

Εδώ και μερικές ημέρες έχει τεθεί σε λειτουργία η δοκιμαστική έκδοση (demo) στην ιστοσελίδα idai.field (https://field.idai.world/project/olympia-context-online), η οποία σε πρώτη φάση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από την πρώτη γερμανική ανασκαφική εκστρατεία στην Ολυμπία κατά τη διετία 1875-1876.

Το εγχείρημα φέρει τον τίτλο  «Olympia – Excavation History(s) Digital» και στόχο έχει τη συστηματική ευρετηρίαση και ψηφιοποίηση των αρχειακών αρχείων των ανασκαφών της Ολυμπίας. Το κύριο βάρος έχει επωμιστεί το τμήμα των Αθηνών, με συστηματική προώθηση τα τελευταία χρόνια και, μαζί με τα Κεντρικά Γραφεία στο Βερολίνο, ξεκίνησε τη μεταγραφή αυτών των αρχειακών αρχείων και την προετοιμασία τους για εισαγωγή στο iDAI.field. Τα σχέδια και τα σκίτσα, τα χειρόγραφα ημερολόγια και οι αναφορές αποτελούν τη βάση για την ανακατασκευή αυτών των παλαιών ανασκαφών.

Για το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το ιερό της Ολυμπίας είναι κεντρικό για την κατανόηση των πανελληνίων ιερών της Ελλάδας. Το 1875, οι γερμανικές ανασκαφές ξεκίνησαν μια συνολική αποκάλυψη του ιερού. Σε έξι εκστρατείες μεταξύ 1875 και 1881, αποκαλύφθηκαν μεγάλα τμήματα του ιερού και ήδη κατά τη διάρκεια των ανασκαφών είχαν δημοσιευτεί αναφορές, αφού από το 1890 μεμονωμένα σχέδια, κατηγορίες εύρεσης και κτίρια παρουσιάζονταν σε μονογραφίες. Ωστόσο, τα συμφραζόμενα ευρημάτων και τα χαρακτηριστικά των ανασκαφών δεν δημοσιεύθηκαν με την ίδια μορφή εκείνη την εποχή.

Το iDAI.field αποδεικνύεται ένα ευέλικτο εργαλείο όχι μόνο για την τεκμηρίωση μιας νέας ανασκαφής, αλλά και μιας παλιάς ανασκαφής που έχει τεκμηριωθεί με ανάλογο τρόπο. Τους επόμενους μήνες, τα δεδομένα θα υποβληθούν σε περαιτέρω επεξεργασία και θα βελτιωθεί η ποιότητά τους.

Ο μεγάλος στόχος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου είναι να παρουσιαστεί μια πιο ολοκληρωμένη έκδοση για την 150ή επέτειο από την έναρξη των γερμανικών ανασκαφών στην Αρχαία Ολυμπία το 2025.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος