«Ονειρεύτηκα τη Διδώ» στην Αμαλιάδα
Την Πέμπτη στην «Σκακιέρα» η γνωστή συγγραφέας Λένα Διβάνη παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στην εκδήλωση που διοργανώνει η Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη και η Λέσχη Βιβλίων
«Εγώ σ’ όλη μου τη ζωή πήγαινα ασορτί με την Ελλάδα. Δράμα αυτή; Δράμα κι εγώ. Αδύνατον να ξεσπάσει καταιγίδα στη χώρα και να μη βρεθώ στο κέντρο της εγώ»
Διδώ Σωτηρίου
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου της γνωστής συγγραφέως Λένας Διβάνη «Ονειρεύτηκα τη Διδώ» από τις εκδόσεις Πατάκη, διοργανώνει αύριο Πέμπτη 2 Ιουνίου, στις 7.30 το απόγευμα, το Σωματείο «Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας» και η Λέσχη Βιβλίων Αμαλιάδας στην Σκακιέρα, στον υπαίθριο αμφιθεατρικό χώρο παραπλεύρως του Δημαρχείου . Οι φίλοι του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία σε αυτή τη συνάντηση και συνομιλία, να επικοινωνήσουν με δύο σπουδαίες προσωπικότητες των Ελληνικών Γραμμάτων – τη συγγραφέα, κ. Λένα Διβάνη και την ηρωίδα του βιβλίου, Διδώ Σωτηρίου – αλλά και να περιδιαβούν σημαντικές ιστορικές στιγμές του 20ου αιώνα, από τη Μικρασιατική καταστροφή και την ψυχροπολεμική μετεμφυλιακή περίοδο μέχρι τη Δικτατορία του 1967.
Το βιβλίο της Λένα Διβάνη «Ονειρεύτηκα τη Διδώ» είναι μια βιογραφία της σπουδαίας συγγραφέως –αλλά κυρίως προσωπικότητας– Διδώς Σωτηρίου σε μορφή μιας συνέντευξης-αφήγησης «ποταμού» που η γνωστή ιστορικός και συγγραφέας «ονειρεύτηκε» και ολοκλήρωσε μέσα «στον ζόφο των αλλεπάλληλων κρίσεων», όπως λέει και η ίδια.
Μια «υβριδική» βιογραφία που ξεκινάει από τα παιδικά χρόνια της στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, συνεχίζει με τις πρώτες της αναμνήσεις από τη Σμύρνη και από το φευγιό των Ελλήνων, και διασχίζει όλο τον ελληνικό εικοστό αιώνα με τις περιπέτειες και τις μικρότερες και μεγαλύτερες τραγωδίες μας. Πρόκειται για ένα απολαυστικό ανάγνωσμα ιστορικής αναδρομής, εμπλουτισμένο με προσωπικά σχόλια, από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τη Χούντα, βασισμένο σε έρευνα σχετικά με τη μυθιστορηματική ζωή αυτής της μοναδικής γυναίκας, η οποία ήταν τόσο μπροστά από την εποχή της.
Η Λένα Διβάνη μιλώντας για το βιβλίο της αναφέρει:
“Μέσα στον ζόφο των αλλεπάλληλων κρίσεων ένιωσα ξαφνικά την έντονη ανάγκη να ανασάνω λίγο φρέσκο αέρα, να αισιοδοξήσω. Αποφάσισα λοιπόν ότι είχε έρθει η ώρα να ξαναζωντανέψω το ίνδαλμά μου, τη Διδώ Σωτηρίου. Είναι άδικο να τη λησμονούν σιγά σιγά οι παλιότεροι και να την αγνοούν τελείως οι νεότεροι. Δεν υπήρχε άλλη σαν κι αυτή τη γυναίκα-πολεμίστρια του καλού που διέσχισε ολόκληρο τον 20ό αιώνα, βρέθηκε στο επίκεντρο κάθε ελληνικής τραγωδίας (από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τη χούντα) και κατάφερε να δρασκελίσει όλα τα ερείπια φορώντας το αιώνιο χαμόγελό της, κόκκινο μπερέ, κολιέ και άρωμα. Άρχισα αμέσως την έρευνα (με αφορμή την οποία εν τέλει εμπνεύστηκα το βιβλίο “Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας”) και ευτυχώς, γιατί χάθηκαν εν τω μεταξύ η Άλκη Ζέη κι ο Νίκος Μπελογιάννης, οι μοναδικοί επιζώντες που την ήξεραν από την καλή και την ανάποδη.
Ελπίζω ότι έγραψα μια εντελώς υβριδική βιογραφία με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Ονειρεύτηκα τη Διδώ”. Γιατί πράγματι την ονειρεύτηκα ολοζώντανη, ακαταπόνητη και γελαστή, όπως ήταν πάντα, να μου διηγείται με το νι και με το σίγμα τη ζωή της που ήταν αγρίως απίθανη!”