FOLLOW US: facebook twitter

Ομάδα Γυναικών Πύργου: Συμβολική διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο Πύργου στις 8/3

Ημερομηνία: 04-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Η Oμάδα Γυναικών Πύργου μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί  τους πολίτες να συμμετάσχουν  στην συμβολική διαμαρτυρία που θα γίνει στο νοσοκομείο του Πύργου την Δευτέρα στις 8 Μάρτη και ώρα 9 π.μ. ενόψει του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, καθώς και να εκφράσουν  τη συμπαράστασή τους στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου μας.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους τα μέλη της ΟΓΕ Γυναικών Πύργου «Με το σύνθημα «ΣΠΑΜΕ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ-ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» εστιάζουμε στο χώρο της υγείας που η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε με πρωτόγνωρο τρόπο τη γύμνια του δημόσιου συστήματος. Θέλουμε υγεία-φάρμακο που να μην είναι εμπόρευμα αλλά δικαίωμα για όλους. Θέλουμε αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, αλλά και των παιδιών για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση και προαγωγή της υγείας.

Τα προβλήματα που προϋπήρχαν της πανδημίας στα νοσοκομεία και τα κέντρα

υγείας του νομού μας επιδεινώθηκαν σε ακραίο βαθμό με την πανδημία. Οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό οδηγούν σε τέτοια εντατικοποίηση της εργασίας που το προσωπικό έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια της κατάρρευσης. Ο χορός των παραιτήσεων συνεχίζεται. Το ιατρικό προσωπικό και όχι μόνο αναγκάζεται να κάνει βάρδια μέχρι και 32 ώρες με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του αλλά και τον κίνδυνο του λάθους με επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, αφού ξεπερνιούνται τα ανθρώπινα όρια και οι αντοχές με τόσες ώρες εργασίας…

Η πολύμορφη βία που δέχονται οι εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους (πολιτισμός, αθλητισμός, τουριστικός κλπ) με τη σεξουαλική παρενόχληση, την κακοποίηση γυναικών και νέων αγοριών και κοριτσιών είναι αποτέλεσμα των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που ενισχύουν την γυναικεία ανισοτιμία και δημιουργούν θύτες και θύματα.

Βία είναι και η εντατικοποίηση της εργασίας, η πίεση, ο φόβος της απόλυσης, οι εκβιασμοί, η 10ωρη εργασία που νομοθετείται και σε πολλούς κλάδους είναι 12ωρη, η δουλειά την Κυριακή, η τηλεργασία, ο εξευτελισμός από διευθυντές, ο αναγκασμός σε σεξιστική προβολή του γυναικείου σώματος, η «καταδίωξη της μητρότητας» από τους εργοδότες κ.α. Παράλληλα όμως με την εργοδοτική βία υπάρχει και η κρατική βία και καταστολή με την οποία έρχονται αντιμέτωποι πολλοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που τολμούν να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία.

Γι’ αυτό ασπίδα προστασίας σε όλα αυτά είναι η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η συναδελφικότητα μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους μας, με προοπτική την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης.

Γι’ αυτό «σπάμε τη σιωπή» και σαν κοινωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τις ανάγκες που δεν μπορούμε να καλύψουμε για μας και τις οικογένειές μας στον 21 ο αιώνα στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στον ελεύθερο χρόνο τις οποίες μας στερούν διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η πολιτική της ΕΕ.

Γι’ αυτό διεκδικούμε:

– Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με ανθρώπινες και όχι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας.

– Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό.

– Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ.

– Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, χώρους νεολαίας από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς.»

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΥΡΓΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος