FOLLOW US: facebook twitter

Ολυμπία Οδός:Να σταματήσει ο δρόμος να λειτουργεί ως επένδυση για πολιτική επιβίωση

Ημερομηνία: 25-06-2021 | Συντάκτης:

Ένα από τα ανεξήγητα και περιέργως αναπάντητα ερωτήματα σε ότι αφορά τον Δρόμο –Πάτρα-Πύργος είναι : Πώς γίνεται όλες οι Κυβερνήσεις αλλά και Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι –Τοπική Αυτοδιοίκηση-φορείς –Πολίτες κλπ να θέλουν την κατασκευή του δρόμου,  όλοι να συμφωνούν ότι είναι ο ποιο  επικίνδυνος δρόμος,  όλοι να δηλώνουν ότι η κατασκευή του δρόμου εκτός από την αναπτυξιακή του προοπτική θα βάλει και ένα τέλος στην μαύρη λίστα των πολύνεκρων ατυχημάτων  και τελικά δρόμο να μην βλέπουμε;

Επίσης αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι σε τι ωφελεί αυτή η πολύχρονη και άνευ ουσίας μικροπολιτική αντιπαράθεση. Το έργο  είχε δημοπρατηθεί το 2014 δηλώνει ο Υπουργός Υποδομών αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ το έσπασε σε οκτώ εργολαβίες για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Ο Σύριζα λέει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε προγραμματίσει μια διαγωνιστική διαδικασία με ψευδές χρονοδιάγραμμα χωρίς μελέτες κόστους –οφέλους,  χωρίς εξασφαλισμένες πιστώσεις κλπ, χωρίς να λείπουν και εδώ οι κατηγορίες για εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Νομίζω ότι αυτή η αντιπαράθεση μόνο σύγχυση προκαλεί στους πολίτες, δεν προσφέρει τίποτα στην υλοποίηση του έργου, δεν αφορά κανέναν πολίτη  και γι αυτό  είναι πλέον καιρός να μπει ένα τέλος σε αυτή την διαχρονική πολιτική κοροϊδία. Nα σταματήσουν να υποτιμούν την νοημοσύνη μας και βέβαια κάποιοι που έχουν μερίδιο ευθύνης θα ήταν καλύτερο να επιλέξουν τη σιωπή.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΛΛΟΙΩΣ:

Στις 26-11-2013 ο τότε Υπουργός υποδομών Χρυσοχοϊδης  ανακοίνωσε στους αυτοδιοικητικούς την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων, με μοναδική εξαίρεση το Πάτρα-Πύργος  που θα εκτελεστεί ως δημόσιο έργο. Νωρίτερα στις 25-11-2013 δήλωνε στο in.gr  ότι χρειάστηκαν  πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις,  πολύς χρόνος και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Μερικά έργα( δηλαδή μόνο το Πάτρα-Τσακώνα)   συντμήθηκαν.  Νομίζω ότι δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να καταλάβει ότι τότε ακριβώς ξεπουλήθηκε ο δρόμος .

Αυτό εξ άλλου  προκύπτει και από τις δηλώσεις κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που αναρωτιόταν, τι είδους συμβάσεις είχαν υπογραφεί, τι σόι διαπραγματεύσεις έγιναν, ποιοι επέβαλαν τους όρους, ποιοι παραβίασαν τις συμβατικές του υποχρεώσεις, με ποια επιχειρήματα αποδεχτήκαμε αυτήν την διαπραγματευτική τακτική, και τελικά ποιοι θυσίασαν την Ηλεία.

ΚΑΙ συνεχίζει στο in.gr ο Χρυσοχοϊδης ότι οι αναθεωρημένες συμβάσεις για τους 4 μεγάλους οδικούς άξονες αναμένεται να επικυρωθούν με την διαδικασία του κατεπείγοντος έως τις 9-12-2013. Και όλοι ξέρουν ότι τότε με το άρθρθ5 του ν.4219/2013 έστειλε το έργο στις καλένδες. Ακολούθησαν οι  επανωτές επισκέψεις του Χρυσοχοϊδη στην Ηλεία 4/2014 και 10/2014 (γιατί δεν  πρέπει να ξεχνάμε   ότι τότε ήταν προεκλογική περίοδος των περιφερειακών εκλογών)  όπου δήλωσε ότι το έργο ξεκινά και πήρε βέβαια και τα χειροκροτήματά του και απήλθε.

Από την μαϊμουδίσια δημοπρασία το 2014 του Χρυσοχοίδη  μέχρι και την ανεξήγητη και αδικαιολόγητη  Συριζαίικη απραξία (γιατί πιστεύω  ότι δεν ήταν θέμα καλογρίτσα  ούτε έφταιγε το σπάσιμο σε οκτώ εργολαβίες) πιστεύω ότι υπάρχει ένα αγκάθι που λέγεται παράκαμψη Βραχναιίκων. Παρόλο που το ΣτΕ έχει αποφασίσει οριστικά  Όχι  στην αλλαγή της χάραξης, αν δεν κάνω λάθος,  όλα τα πολιτικά κόμματα  φορείς και παράγοντες της Πάτρας επιμένουν στην αλλαγή της  χάραξης.  Αλήθεια  πιστεύει κανείς ότι το ξεκίνημα από Πύργο προς Πάτρα ήταν τυχαίο;

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ:

Και ενώ περιμένουμε όλοι δύο χρόνια τώρα να βγει λευκός καπνός από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ για την ανάθεση του έργου, η οποία εκτιμώ ότι θα γίνει λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, σε  δυο γεγονότα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή:

  1. Στη δήλωση του Υπουργού ότι ο υφιστάμενος δρόμος έχει μεγάλη επικινδυνότητα και γίνονται συνεχώς θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και ότι θα μας κάνει λέει κάτι που δεν έχει ξανά γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Θα δημοπρατήσει  ένα έργο 30 εκ. ευρώ για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο δρόμο.  Αν  ο Υπουργός λέει αλήθεια ότι σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή του δρόμου Πάτρα-Πύργου τότε γιατί σπαταλά δημόσιο χρήμα σε ένα δρόμο που πρόκειται να  καταργηθεί.

Μπορεί κάποια τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου, της ΠΔΕ, η Τροχαία Αυτοκινητόδρομων, Ειδικοί Πραγματογνώμονες κλπ να μας διαβεβαιώσουν ότι αν είχαμε ρίξει νωρίτερα τα 30 εκ. θα είχαμε γλιτώσει έστω και ένα θανατηφόρο ατύχημα;  Αν ναι τότε μιλάμε για εγκληματική αδιαφορία που δεν τα ρίξαμε νωρίτερα.

2.Στις απόψεις τριών συγκοινωνιολόγων στην εφημερίδα Πελοπόννησο (26/5/2021) με τίτλο: «Ποια μέτρα θα σώσουν ζωές» ,που κάθε άλλο παρά τυχαίες τις θεωρώ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΔΕΛΙΑΝΟΣ: Πλέον στην Ελλάδα υπάρχει εμπειρία για την λήψη προσωρινών μέτρων που  μπορούν να ρίξουν το βαθμό επικινδυνότητας στα ίδια επίπεδα ενός κλειστού  αυτοκινητόδρομου .ΖΩΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ: η Πατρών-Πύργου είναι από τους πλέον επικίνδυνους οδικούς άξονες και η άμεση αναβάθμιση του πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Τα  μέτρα δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά αλλά ενδεχομένως να αποτρέψουν κάποια ατυχήματα η θανάτους. ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΓΩΝΗ: προτείνει και αυτή βελτιωτικές παρεμβάσεις ώστε να μειωθούν τα οδικά συμβάντα.

ΣΤΟ ΔΙΑΤΑΥΤΑ:

Εδώ που φτάσαμε και επειδή το ζητούμενο είναι να γίνει ο δρόμος πρέπει : Να σταματήσει η αντιπαράθεση, να σταματήσει ο δρόμος να λειτουργεί ως επένδυση για πολιτική επιβίωση, να μην δεχθούμε η δημοπράτηση των 30εκ. να  λειτουργήσει ως άλλοθι  για να το ξανατάξουν  λίγο πριν τις επόμενες εκλογές, να  μην επιτρέψουμε η παράκαμψη των Βραχναίικων να γίνει η ταφόπλακα της Πατρών –Πύργου. Πλέον κανένας δεν έχει δικαιολογία αν χαθεί ο δρόμος. Αλλά και αν γίνει θα πρότεινα στους πολίτες της Ηλείας να μην αποτελέσει κριτήριο για την οποιαδήποτε πολιτική τους  επιλογή.

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος