FOLLOW US: facebook twitter

Ολοταχώς για ρεκόρ συλλήψεων για εμπρησμό!-Έφτασαν ήδη τις 22 προτού καν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος

Ημερομηνία: 07-04-2022 | Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Διάχυτος είναι ο προβληματισμός στην Πυροσβεστική μετά τα απανωτά συμβάντα αγροτοδασικών πυρκαγιών στην Ηλεία και τις συνολικά είκοσι δύο συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια μέσα στο 2022.

Αν όχι όλες, η συντριπτική πλειονότητα των συμβάντων προήλθαν από καύση γεωργικών υπολειμμάτων στην ύπαιθρο κυρίως από ελαιοπαραγωγούς. Πρόκειται για μια συνήθη ασχολία που ασκείται μετά την ολοκλήρωση της ελαιοσυγκομιδής, η οποία φέτος ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση, και κάθε χρόνο προκαλεί πυρκαγιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, ήδη εξετάζεται σε κορυφαίο επίπεδο η αύξηση του ύψους των προστίμων για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς τα 200 ευρώ αξιολογούνται ως χαμηλό πρόστιμο. Ωστόσο, η οποιαδήποτε αλλαγή θα ισχύσει από την ερχόμενη περίοδο.

«Οι περισσότεροι δεν το πληρώνουν καν το πρόστιμο, το αφήνουν να πέσει στην Εφορία και στη συνέχεια επιδιώκουν να το ρυθμίσουν. Επομένως, τα 200 ευρώ δεν είναι αποτρεπτική τιμωρία για να περιορίσουν ή να σταματήσουν την καύση των γεωργικών υπολειμμάτων», τονίστηκε στην «Πρωινή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μία από τις είκοσι δύο συλλήψεις αφορά το αδίκημα του εμπρησμού από πρόθεση και σχετίζεται με την πυρκαγιά στο Πανόπουλο στα μέσα Μαρτίου. Το ανακριτικό τμήμα έχει ήδη σχηματίσει τη δικογραφία για την υπόθεση και έχει δρομολογήσει τις προβλεπόμενες ενέργειες, Ωστόσο, ο σκεπτικισμός δεν παύει να υπάρχει καθώς το περασμένο καλοκαίρι οι πυρκαγιές έμειναν ανεξιχνίαστες. Η αναδιοργάνωση των Ανακριτικών τμημάτων και η ενίσχυσή τους με περισσότερα «όπλα» για την εξιχνίαση εμπρησμών είναι κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απασχολήσει το Σώμα και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και στον υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Προστασιας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος