FOLLOW US: facebook twitter

Ολοταχώς για… ρεκόρ στα αυτόφωρα

Ημερομηνία: 09-07-2024 | Συντάκτης:

-Αυξημένες οι συλλήψεις και τα πρόστιμα για πρόκληση πυρκαγιάς στην Ηλεία

-Εγκύκλιος από τον Άρειο Πάγο για αυξημένους ελέγχους για εμπρησμούς και αυθαίρετες κατασκευές

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην Πυροσβεστική της Ηλείας ο αυξημένος αριθμός των προστίμων και των αυτόφωρων συλλήψεων για πρόκληση πυρκαγιάς μέσα στο 2024, καθώς έχουν ήδη ξεπεράσει τα περσινά δεδομένα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Πρωινή, μέχρι τώρα οι αυτόφωρες συλλήψεις έχουν φτάσει τις 20 και τα χρηματικά πρόστιμα είναι κοντά στα 35. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι συλλήψεις ήταν μόλις 13 για όλο το 2023 και τα πρόστιμα περιορίστηκαν στα 28, γίνεται αντιληπτό ότι οι φετινοί αριθμοί οδηγούν σε… ρεκόρ παραβάσεων.

Έγκυρες πηγές της Πυροσβεστικής τόνισαν στην «Πρωινή» ότι σε καθημερινή βάση εκδηλώνονται συμβάντα πυρκαγιάς, τα οποία αντιμετωπίζονται αμέσως αλλά επιβαρύνουν τους πυροσβέστες και απασχολούν δυνάμεις για αρκετή ώρα.

Από την επεξεργασία των συμβάντων προκύπτει πως οι περισσότερες πυρκαγιές προκύπτουν σε βλάστηση πέριξ αυτοσχέδιων οικισμών στις Κολιρέικες παράγκες, στα Βυτινέικα και στο Πράσινο του δήμου Πύργου.

Εγκύκλιος «καμπανάκι» από τον Άρειο Πάγο

Παράλληλα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε εγκύκλιο προς τους Εισαγγελείς της χώρας για κατά προτεραιότητα παραπομπή των υποθέσεων που αφορούν εμπρησμό και ταυτόχρονα να δώσουν σχετικές παραγγελίες σε Αστυνομικά Τμήματα, Λιμενικές και Δασικές αρχές, προκειμένου να εντείνουν τις ενέργειες τους και την προσοχή τους για τυχόν παραβάσεις.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε δραστηριότητες ή επιχειρήσεις που υποβαθμίζουν το περιβάλλον, την κατασκευή κτισμάτων ή τοποθέτηση κατασκευασμάτων στις παραλίες, έλεγχο για τυχόν εμπόδια ως προς την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία.

«Οι υπαίτιοι των αυτοφώρων εγκλημάτων θα πρέπει να συλλαμβάνονται και στην περίπτωση των πλημμελημάτων να παραπέμπονται κατά τη διαδικασία των άρθρων 417 επομ. συντρεχόντων βεβαίως των νομίμων όρων, οι σχετικές δε υποθέσεις να εκδικάζονται κατ΄απόλυτη προτεραιότητα», σημειώνει η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ.Μασούρα, που υπογράφει την εγκύκλιο.

Παράλληλα, ζητά «οι υπαίτιοι των αυτοφώρων εγκλημάτων θα πρέπει να συλλαμβάνονται και στην περίπτωση των πλημμελημάτων να παραπέμπονται κατά τη διαδικασία των άρθρων 417 επομ. συντρεχόντων βεβαίως των νομίμων όρων, οι σχετικές δε υποθέσεις να εκδικάζονται κατ΄απόλυτη προτεραιότητα», σημειώνει η κ. Μασούρα.

Αυτόφωρο και κατεδάφιση

Η Αντεισαγγελέας ζητά επίσης προσοχή και επιτήρηση για τις δασικές πυρκαγιές και να στέλνουν στο αυτόφωρο όσους αυθαιρετούν στο δάσος. «Nα παραγγελθούν οι αρμόδιοι πυροσβεστικοί υπάλληλοι (…) να εντείνουν τους ελέγχους και τις έρευνες (…), και να εφαρμόζουν τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις και σε χώρους εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων και οι αρμόδιες δασικές αρχές (…), να μεριμνούν για τη συνεχή επιτήρηση των δασικών εκτάσεων και φύλαξη από τους κινδύνους πυρκαγιάς, αλλά και παρανόμων υλοτομιών, εκχερσώσεων και της προστασίας της άγριας πανίδας.

Σε σχέση δε με τους Εθνικούς Δρυμούς και τα λοιπά δάση και δασικές εκτάσεις, οι δασικοί υπάλληλοι οφείλουν να εποπτεύουν και να επιτηρούν σε καθημερινή βάση ολόκληρη την έκταση που καταλαμβάνουν οι Εθνικοί Δρυμοί και να προβαίνουν πάραυτα είτε μόνοι τους είτε με την συνδρομή άλλων αρχών υπόχρεων προς τούτο στην κατεδάφιση και καταστροφή των ανεγειρομένων ή ανεγερθέντων προσφάτως κτισμάτων και των πάσης φύσεως κατασκευών ή δενδροφυτεύσεων και στην επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση εν τέλει δε στην αυτοδύναμη ανάκτηση της νομής και κατοχής για λογαριασμό του Δημοσίου, επίσης να ενημερώνουν αμέσως τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών για τις ενέργειές τους συντρεχούσης δε περιπτώσεως να ζητούν την συνδρομή του».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot