FOLLOW US: facebook twitter

Ολονύχτια κόλαση πυρός στην Κορυφή: Πυροσβέστες και βροχή γλίτωσαν τα χειρότερα-στάχτη 55 στρέμματα δασικής και αγροτικής γης

Ημερομηνία: 24-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”74004″ img_size=”full”][vc_column_text]Τέλη Οκτώβρη και οι κάτοικοι της Κορυφής και της Βροχίτσας, μαζί με τους πυροσβέστες έζησαν απίστευτες στιγμές αντιμετωπίζοντας την πύρινη απειλή, το βράδυ της Δευτέρας.

Λίγο μετά τις οκτώ και ενώ ήδη είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, σε μια στιγμή που έπνεαν ισχυροί άνεμοι, άρχισαν να ξεπηδούν φλόγες και στην περιοχή ανάμεσα στη Βροχίτσα και την Κορυφή. Οι ανατολικοί άνεμοι έκαναν τη φωτιά να ανεβαίνει το βουνό και να κατευθύνεται προς το χωριό Κορυφή.

Μάλιστα πολύ γρήγορα “έκοψε” το δρόμο στα δύο διακόπτοντας την κυκλοφορία και αναγκάζοντας τους πυροσβέστες να ανακόψουν την πορεία τους. Κατάφεραν όμως να φτάσουν στο χωριό πριν τη φωτιά και να την περιμένουν περίπου 300 μέτρα πριν την είσοδό του, μπροστά απο ένα ελαιοτριβείο.

Εκεί δόθηκε θα λέγαμε και η μεγάλη μάχη, όπου η υποχώρηση των ανέμων κάποια στιγμή έδωσε τη δυνατότητα η φωτιά να ελεγχθεί. Έτσι μετά τα μεσάνυχτα οι πυροσβέστες άρχισαν να δουλεύουν επιμέρους εστίες, ενώ η βροχή λίγο αργότερα ήλθε ως “Μάννα εξ ουρανού” για να βοηθήσει στο έργο τους, σε μια στιγμή που οι σωματικές τους δυνάμεις, λιγόστευαν.

Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να κατέβουν σε άκρως επικίνδυνες πλαγιές για να σβήσουν εστίες με πολύ μεγάλη κλίση και με κίνδυνο ζωής. Όμως δεν σταμάτησαν προκειμένου να ανακόψουν τη φωτιά και βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν ανάσες όταν άρχισε να πέφτει αργότερα η βροχή δυνατά.

Στο συντονισμό του έργου κατάσβεσης επικεφαλής τέθηκαν ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Ταξάρχος Γιάννης Πετρούτσος και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Ηλείας Γιάννης Καραμαλίκης.

Κινητοποιήθηκαν περισσότερα απο 25 οχήματα με περίπου 60 πυροσβέστες απο όλη τη Δυτ. Ελλάδα, οχήματα και προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Επί τόπου βρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, ο αναπληρωτής δήμαρχος Πύργου Ανδρέας Σκαρτσιάρης και ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας μαζί με άλλους φορείς.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κάηκαν περί τα 55 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμειναν και την Τρίτη στην περιοχή σβήνοντας μικρές εστίες και αναζωπυρώσεις.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1540360585920-0230b1c8-c4a7-5″ include=”74005,74006,74007″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot