FOLLOW US: facebook twitter

Ολοκληρώθηκε το DOMa Summer School στο Ξενία Ανδρίτσαινας!

Ημερομηνία: 22-07-2024 | Συντάκτης:

Παρουσία του Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Σ. Μπαλιούκου, φορέων και πολλών κατοίκων

Στόχος  ο  επαναπροσδιορισμός  της ιδέας του τουρισμού στην ιστορική πέτρινη πολιτείατης Πελοποννήσου

Παρουσία του Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκη Μπαλιούκου, καθώς και άλλων τοπικών φορέων,  ολοκληρώθηκε το  DOMa Summer School Ανδρίτσαινα, που πραγματεύεται τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και  είχε σαν στόχο να επαναπροσδιορίσει την ιδέα του τουρισμού στην ιστορική πέτρινη πολιτεία της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με το newsletter του διεθνούς οργανισμού/περιοδικού DOMA,  το εργαστήριο Xenia Local Tools ανέλυσε δύο τάσεις που επηρεάζουν έντονα την Ελλάδα: από τη μια πλευρά το κύμα του υπερτουρισμού, που κάθε χρόνο εισβάλλει στη χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και από την άλλη, την αυξάνουσα εγκατάλειψη των χωριών της ενδοχώρας, αποσυνδέοντάς τα όλο και περισσότερο από την εφοδιαστική αλυσίδα της παγκόσμιας αγοράς.

Στο πυρήνα του εργαστηρίου βρισκόταν το basecamp, το Ξενία της Ανδρίτσαινας (τώρα Ξενοδοχείο Theoxenia), σχεδιασμένο το 1959 από την αρχιτέκτονα Καίτη Διαλεισμά, μέλος της ομάδας του Άρη Κωνσταντινίδη στον ΕΟΤ. Το ξενοδοχείο, σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις αρχές και τη φιλοσοφία που χαρακτηρίζουν τα περισσότερα Ξενία, με κοινόχρηστους χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν περισσότερο κόσμο από τη χωρητικότητα των δωματίων του. Ο σχεδιασμός των δωματίων, καθώς και των συνολικών χώρων, αντικατοπτρίζει μια ολιστική φιλοσοφία τουριστικών καταλυμάτων.

Για το εργαστήριο, επιμελητές και φοιτητές προσέγγισαν το χωριό και την ευρύτερη επικράτεια χωρίς προηγούμενη γνώση. Όντας μια μεγάλη ερευνητική ομάδα, ερεύνησαν έναν πιθανό διάλογο μεταξύ του basecamp και του άμεσου τοπίου, προσπαθώντας να συλλάβουν πιθανά μέλλοντα για τη συρρικνούμενη Ανδρίτσαινα.

Δράσεις στην Ανδρίτσαινα

Πιο συγκεκριμένα οι φοιτητές:

Επανενεργοποίησαν έναν παλιό κοινοτικό φούρνο. Η διαδικασία καθαρισμού και επαναλειτουργίας ενός εγκαταλελειμμένου χώρου στην καρδιά του χωριού αναδείχθηκε σε μια συγκινητική στιγμή για τη δημόσια ζωή της Ανδρίτσαινας.

Σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα σκίαστρο με τα υφάσματα που πρόσφερε ο τελευταίος ράφτης του χωριού, πριν το οριστικό κλείσιμο του μαγαζιού του. Το υφαντό, ρίχνοντας τη σκιά του στον δημόσιο δρόμο μπροστά από το μαγαζί, αφηγείται το πεπρωμένο των περισσότερων εμπορικών δραστηριοτήτων του χωριού.

Εργάστηκαν με την πλούσια παρουσία του σημαντικότερου φυσικού πόρου του χωριού, του νερού, εκτρέποντας την πορεία του με απλά μέσα, φανερώνοντας το στον δημόσιο χώρο. Νέες βρύσες και παιδικά παιχνίδια ήταν η αφορμή για να συνδεθεί το χωριό πάλι με το νερό.

Ανέκτησαν πεταμένα σίδερα με τα οποία δημιούργησαν δημόσια καθίσματα σε έναν ήδη στεγασμένο δημόσιο χώρο με πανοραμική θέα στο τοπίο.

Διοργάνωσαν ένα πλουσιοπάροχο γεύμα μπροστά στο ξενοδοχείο Ξενία, δημιουργώντας μια μεγάλη σειρά από τραπέζια για όλη την κοινότητα. Για τα πιάτα χρησιμοποιήθηκαν τοπικά προϊόντα αποκλειστικά, προϊδεάζοντας για μια πιθανή ανάπτυξη παραγωγής τροφίμων με υπερτοπικό χαρακτήρα. Η κουζίνα του ξενοδοχείου, που κάποτε λειτουργούσε όχι μόνο για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου αλλά για όλο το χωριό, επαναχρησιμοποιήθηκε για την περίσταση.

«Ευχαριστούμε θερμά τους PioveneFabi για μια πραγματικά δημιουργική συνεργασία και όλους τους φοιτητές που πήραν μέρος στο τρίτο εργαστήριο της σειράς. Ευχαριστούμε ακόμη την κοινότητα της Ανδρίτσαινας που συνέβαλε καθοριστικά σε όλη την προσπάθεια και ιδιαίτερα το ξενοδοχείο Ξενία για τη ζεστή φιλοξενία» ανέφερε ο αρμόδιος για το DOMa Summer School κ. Χάρης Μπίσκος.

Κατά την ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών δράσεων στην Ανδρίτσαινα χαιρετισμό απεύθυνε στους παρευρισκόμενους ο Δήμαρχος κ. Σάκης Μπαλιούκος, ενώ παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. κ. Αν. Καρνάρος, Μιλτ. Γεωργακόπουλος και Δημ. Μικέλης, η διευθύντρια της Τ.Υ. του Δήμου κ. Γεωργία Σοφιανού, εκπρόσωποι φορέων και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot