Ολοκληρώθηκε η αρδευτική περίοδος, αναμονή για τη ΔΕΗ
Τι δηλώνει ο πρόεδρος του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, Γ. Βορλόκας στην “Πρωινή”
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Με ανακούφιση για φέτος και με προβληματισμό για του χρόνου ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες η φετινή αρδευτική περίοδος για τον Α’ ΤΟΕΒ Πύργου. Παρά τις δυσκολίες και τα ζητήματα που προέκυψαν με τη ΔΕΗ λόγω των συσσωρευμένων οφειλών, τα αντλιοστάσια λειτούργησαν και οι αγρότες μπόρεσαν να ποτίσουν.
Κανένας όμως δεν μπορεί να με πει σιγουριά ότι και το 2024 θα κυλήσει ομαλά, αφού παραμένει μετέωρη η διευθέτηση της εξόφλησης των χρεών προς τη ΔΕΗ.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, Γιώργος Βορλόκας, η ΔΕΗ δεν έχει απαντήσει ούτε θετικά ούτε αρνητικά στην πρόταση του οργανισμού για την τμηματική αποπληρωμή του χρέους από παλαιότερα χρόνια.
«Η ΔΕΗ μας ζήτησε την άμεση εξόφληση του 60% του χρέους που έχει μαζευτεί, το οποίο είναι 750.000 ευρώ περίπου. Εξηγήσαμε πως αυτό δεν είναι ρεαλιστικό και αντιπροτείναμε να το εξοφλήσουμε σε έξι δόσεις του 10% ανά δύο μήνες συν τους τρέχοντες λογαριασμούς. Μέχρι στιγμής δεν μας έχουν απαντήσει. Εμείς σε κάθε περίπτωση φροντίσαμε να μην ανέβει άλλο το χρέος και ήμασταν συνεπείς σε όλους τους τρέχοντες λογαριασμούς μέχρι τώρα», δήλωσε.
Παράλληλα, ο κ. Βορλόκας απηύθυνε έκκληση στους αγρότες που οφείλουν εισφορές, να προσέλθουν να πληρώσουν για να βελτιωθούν τα οικονομικά του ΤΟΕΝ και να μπορέσει να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία με τη ΔΕΗ.
«Οι παραγωγοί οφείλουν στον ΤΟΕΒ ένα ποσό λίγο πάνω από ένα εκατ. ευρώ, χωρίς τους τόκους. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αν είχαν πληρώσει όλοι, τώρα ο Οργανισμός δεν θα είχε κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Εμείς απευθύνουμε κάλεσμα στους παραγωγούς να πληρώσουν ό,τι μπορούν, διότι έτσι θα ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση απέναντι στη ΔΕΗ και να πετύχουμε μια καλή συμφωνία για τα χρέη, που να μη μας δυσκολέψει πολύ για το 2024», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με το παρελθόν.
«Ο Α’ ΤΟΕΒ Πύργου καλύπτει μια ζώνη 27.000 στρεμμάτων, από Κολίρι Λαμπέτι Βαρβάσαινα μέχρι Ροφιά, Καταράχι κλπ. Από αυτά όμως καλλιεργούνται μόνο τα 8.000 στρέμματα κι αυτό είναι ένα πρόβλημα. Επίσης βλέπετε ότι το κλίμα έχει αλλάξει. Είμαστε μέσα Νοεμβρίου και έχει βρέξει ελάχιστα. Οι ανάγκες σε πότισμα κάθε χρόνο είναι και μεγαλύτερες», επισήμανε.