FOLLOW US: facebook twitter

Όλοι μαζί απέναντι στην κλιματική αλλαγή!

Ημερομηνία: 27-09-2024 | Συντάκτης:

Με επιτυχία το 2o Alfeios Eco Festival στον Πύργο 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2o Alfeios Eco Festival που είχε ως αντικείμενο την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών (με την Μαθητική/Εκπαιδευτική κοινότητα να δίνει δυναμικό “παρών”) επισκέφθηκαν την διοργάνωση στο λόφο του Επαρχείου στον Πύργο, το διήμερο 20 και 21 Σεπτεμβρίου, έχοντας την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό και Παγκόσμιο επίπεδο.  

Διοργανωτής του 2ου Alfeios Eco Festival ήταν η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ψηφιακό Άλμα», σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο (στο πλαίσιο του προγράμματος “Εξωστρεφείς Δράσεις, Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2022”) και τον δήμο Πύργου. Στην πρώτη από τις δύο ημέρες συμμετείχε και η

 HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος).

Πως η Κλιματική Αλλαγή επηρεάζει Περιβάλλον, Οικονομία και Υδάτινους Πόρους

Κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας, πραγματοποιήθηκε στρογγυλό τραπέζι – συζήτηση με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή: Πως επηρεάζει Περιβάλλον, Οικονομία και Υδάτινους Πόρους»

Ομιλητές ήταν ο πρ. Υπουργός (και επίτιμος δημότης Πύργου) κ.Γιάννης Τσιρώνης, ο Καθηγητής Οικονομικής των Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.Γιώργος Χάλκος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου κ.Διονύσης Παναγιωτάρας.

Και οι τρείς ομιλητές (απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Γιώργου Γουβιά, που συντόνισε τη συζήτηση), αναφέρθηκαν σε διαφορετικές παραμέτρους της κλιματικής αλλαγής. 

Ο κ. Τσιρώνης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «όπως έχει συμβεί και με πολλές άλλες δύσκολες καταστάσεις που έχει βιώσει η ανθρωπότητα στην ιστορία της, έτσι και τώρα, η κλιματική αλλαγή μας προσφέρει την ευκαιρία να αλλάξουμε προς το καλύτερο. Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν οι αλλαγές αλλά ο ρυθμός των αλλαγών. Αποτελεί κίνδυνο αλλά και ευκαιρία συνάμα η κατάσταση που διαμορφώνεται με την κλιματική κρίση. Ας το κάνουμε να αποτελέσει ευκαιρία για όλους μας!». 

Από την πλευρά του ο κ.Χάλκος ανέφερε πως «το κόστος από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας έως το 2100 έχει υπολογιστεί στα 700 δις ευρώ. Υπάρχουν πολιτικές και σενάρια που μπορούν να ακολουθηθούν έτσι ώστε αυτές οι συνέπειες να είναι μικρότερες. Απομένει να τις δούμε και στην πράξη». 

Με τη σειρά του ο κ.Παναγιωτάρας σημείωσε ότι «η κλιματική αλλαγή επιδρά στους υδατικούς πόρους και επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στα υδατικά οικοσυστήματα που οδηγούν κυρίως σε πλημμυρικά φαινόμενα ή συνθήκες ξηρασίας. Ειδικότερα στην Ηλεία οι επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασία και της μείωσης των βροχοπτώσεων είναι εμφανής στα υδατικά αποθέματα της τεχνητής λίμνης του Πηνειού ποταμού όπου παρατηρείται μία μείωση της επιφάνειας της κατά 41% από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιούλιο 2024. 

Η 1η ημέρα του Φεστιβάλ έκλεισε με τους ήχους από σαξόφωνο που έπαιξε ο Φώτης Ασημακόπουλος.

Η  2η μέρα 2ου ALFEIOS ECO FESTIVAL

Στις δράσεις του 2ου Alfeios Eco Festival συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Πρασίνου Ταμείου, κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, που επισκέφθηκε το χώρο το απόγευμα του Σαββάτου (21/9). 

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στη σημασία τέτοιων δράσεων προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το κοινό στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. «Δράσεις όπως αυτή, φέρνουν στο προσκήνιο του δημοσίου ενδιαφέροντος ένα κορυφαίο, υπαρξιακό ζήτημα για τον πλανήτη και ιδιαίτερα για τη δική μας περιοχή, τη Μεσόγειο». 

Διαβεβαίωσε, συνοψίζοντας για την συστηματική προσπάθεια του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, για το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που συμβάλλουν στην προσαρμογή των κοινωνιών μας στην κλιματική αλλαγή αλλά και για τον κρίσιμο ρόλο του Πράσινου Ταμείου, το οποίο συμβάλλει οικονομικά και τεχνοκρατικά στην υπόθεση αυτή.

Κύριο χαρακτηριστικό της 2ης ημέρας του Alfeios Eco Festival ήταν οι παρουσιάσεις δράσεων και εργαστηρίων  καθώς και κατασκευών ανακύκλωσης που πραγματοποιήθηκαν live προκαλώντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών 

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προβολή 15λεπτης ταινίας με τίτλο «Κλίμα…ώρα μηδέν» (Περιβαλλοντική Ομάδα 3ου ΓΕΛ Πύργου- υπεύθυνη Εκπαιδευτικός Ρεβέκκα Κρεστενίτη).

Στη συνέχεια το ΚΕΠΕΑ-ΚΠΕ Κρεστένων έκανε παρουσίαση του εργαστηρίου με τίτλο «Το ενεργειακό αποτύπωμα … του σπιτιού μου».

Το 2ο Alfeio Eco Festival ολοκληρώθηκε με την συναυλία του μουσικού σχήματος «Alexandra Kokka Band» που διασκέδασε το κοινό με ένα κεφάτο set τραγουδιών ξένου και ελληνικού ρεπερτορίου. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot