FOLLOW US: facebook twitter

Όλο και πιο δύσκολο το Πύργος-Τσακώνα

Ημερομηνία: 21-10-2024 | Συντάκτης:

-Σε 15 μέρες θα παραδοθεί η προμελέτη από τον παραχωρησιούχο

-«Έκρηξη» Χαρίτση για την απάντηση Ταχιάου στην επίκαιρη ερώτησή του

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Όλο και πιο δύσκολη μοιάζει η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, μετά τα όσα απάντησε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, στην επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση.

Όπως αποκάλυψε, σε δύο εβδομάδες το υπουργείο Υποδομών θα παραλάβει την προμελέτη από τον παραχωρησιούχο, η οποία περιγράφει τρία διαφορετικά σενάρια χάραξης για την περιοχή της λίμνης Καϊάφα και προσδιορίζει το κόστος υλοποίησης του έργου στα 700 εκατ. Ευρώ.

«Είναι ένα δύσκολο έργο, όχι εύκολο, και ο προϋπολογισμός του λόγω του αναγλύφου της περιοχής φτάνει στα 700 εκατ. Ευρώ με τη φθηνότερη λύση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταχιάος προσθέτοντας ότι παραμένει προτεραιότητα αλλά δεν μπορεί τη δεδομένη στιγμή να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως το έργο υπάρχει ως προαίρεση στη σύμβαση παραχώρησης με την Ολυμπία Οδό, τονίζοντας ότι αυτό είναι το εργαλείο υλοποίησης, αρκεί να λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης, κάτι όχι εύκολο με τα τωρινά δημοσιονομικά δεδομένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύεων και στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αμφισβήτησε το ύψος του κόστους ο Χαρίτσης

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του τόσο για τη συνεχιζόμενη άρνηση του υπουργού Υποδομών, Χρ. Σταϊκούρα, να απαντήσει στις ερωτήσεις του όσο και επί της ουσίας, ότι δηλαδή δεν  υπάρχει χρηματοδότηση, δεν υπάρχουνμελέτες ούτε χρονοδιάγραμμαγια την υλοποίηση του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.

«Ο Υπουργός προτιμάει να ενημερώνει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις βουλευτές του κόμματός σας ή να πηγαίνει σε εγκαίνια έργων μικρότερης σπουδαιότητας και όχι να έρθει στη Βουλή να απαντήσει». Παράλληλα απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα για το εάν έχουν παραδοθεί οι μελέτες της Ολυμπίας οδού, εάν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και εάν υπάρχει έστω ένα υποτυπώδες χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου.

Ο κ. Χαρίτσης αμφισβήτησε εμμέσως πλην σαφώς το ύψος του προϋπολογισμού του έργου, ζητώντας λεπτομερή ανάλυση για τον υπολογισμό του κόστους.

«Οι απαντήσεις του υφυπουργού ήταν αποκαρδιωτικές και αποδεικνύουν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τους πολίτες της Ηλείας και της Μεσσηνίας.Οι μελέτες, που θα παραδίδονταν τον Μάρτιο, δεν έχουν παραδοθεί ακόμα, τα σενάρια για την περιοχή του Καϊάφα παραμένουν άγνωστα, χρηματοδότηση όχι απλώς δεν υπάρχει αλλά δεν έχει καν διερευνηθεί και το μόνο που έγινε γνωστό είναι ο υπερτριπλασιασμός σχεδόν του προϋπολογισμού του έργου στα 700.000.000 ευρώ (!), κάτι που θα πρέπει να εξηγηθεί αναλυτικά», επισήμανε.

Στη δευτερολογία του ο Αλ. Χαρίτσης ανέφερε ότι η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, κατατάσσονται ανάμεσα στις 20 χειρότερες περιφέρειες της Ευρώπης όσον αφορά τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.Είναι, επομένως, σαφής η αναγκαιότητα για την υλοποίηση έργων υποδομής σε αυτές τις δύο περιοχές.

Καταλήγοντας, ο Αλ. Χαρίτσης, επεσήμανε έντονα το ζήτημα της οδικής ασφάλειας κάνοντας ειδική αναφορά σε μια σειρά από πρόσφατα θανατηφόρα ή με σοβαρούς τραυματισμούς τροχαία ατυχήματα στον δρόμο «καρμανιόλα» λέγοντας ότι δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να καταδειχθεί η αναγκαιότητα αυτού του έργου.

Η παραλιακή χάραξη και οι περιορισμοί

Όπως έχει αποκαλύψει σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η Πρωινή, η επικρατέστερη χάραξη είναι η παραλιακή με παράκαμψη στον Καϊάφα (bottleneck), η οποία «πατάει» σε μεγάλο βαθμό στην αρχική χάραξη του 2007-08.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Καϊάφα υπόκειται σε νομικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς εξαιτίας της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2010, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να εκδοθεί νέα απόφαση αδειοδότησης των περιβαλλοντικών όρων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot