FOLLOW US: facebook twitter

Νέος «κόφτης» για την επιστρεπτέα 6

Ημερομηνία: 03-03-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”118470″ img_size=”full”][vc_column_text]Ένας νέος κόφτης ενσωματώθηκε στην απόφαση για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Εκτός από το να παρουσιάζουν μείωση εσόδων τουλάχιστον 20% τον Ιανουάριο του 2021 συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, θα πρέπει να μην έχουν εμφανίσει αύξηση εσόδων το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Ειδικότερα για όλες τις υποκείμενες σε ΦΠΑ επιχειρήσεις θα πρέπει «οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Δεκεμβρίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών το έτος 2020 συνολικά σε σχέση με το έτος 2019».

Οι τελικές αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 16 Μαρτίου ενώ η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί σήμερα. (εκτός απροόπτου). Τα ποσά ενίσχυσης θα διαμορφωθούν από τα 500 έως τα 50.000 ευρώ. Με τον επιπλέον κόφτη που μπήκε πάντως, ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης πέφτει από τα 500 εκατ. ευρώ στα 420 εκατ. ευρώ ενώ από τους 720.000 που έκαναν αίτηση είναι ζήτημα αν θα λάβουν χρήματα πάνω από 300-350.000

Φόροι και οφειλές ψαλιδίζουν την ανάσα ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις

Το αίτημα να καταστεί ακατάσχετη και αφορολόγητη στο σύνολό της η μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων από τις περιφέρειες επανέφεραν σε χθεσινή κοινοβουλευτική παρέμβαση 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με σχετική ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Παρόμοια ρύθμιση προβλέπεται εξάλλου για το πρόγραμμα e-λιανικό, σύμφωνα με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Προς το παρόν ακατάσχετο παραμένει το 70% των επιχορηγήσεων, ωστόσο το υπόλοιπο ποσό κινδυνεύει να συμψηφιστεί με υπάρχουσες οφειλές ή να επιστρέψει στο κράτος μέσω φόρων, καθιστώντας ακόμα πιο λειψή την πολυπόθητη ενίσχυση ρευστότητας.

Η δράση ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από τα τρέχοντα προγράμματα ΕΣΠΑ ύστερα από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε συνολικά τη διάθεση ποσού 1,5 δισ. ευρώ, που θα διανείμουν οι 13 περιφέρειες της χώρας, η κάθε μία ανάλογα με τις επιλέξιμες δαπάνες.

Ωστόσο και αυτά τα ποσά, που θα διανεμηθούν σε επιδοτήσεις για τρέχουσες δαπάνες από 5.000 ώς 40.000 ή 50.000 ευρώ, θεωρούνται ανεπαρκή από τα επαγγελματικά επιμελητήρια, ενώ έχουν διατυπωθεί ενστάσεις για αποκλεισμούς των επιχειρήσεων εξαιτίας του τρόπου μοριοδότησης.

Αν λάβουμε υπόψη ότι η επιχορήγηση από τις περιφέρειες είναι φορολογητέα, μαζί με το ποσοστό που μπορεί να κατασχεθεί λόγω οφειλών, πάνω από 50% της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης κινδυνεύει να μη φτάσει στα χέρια των δικαιούχων

Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot