FOLLOW US: facebook twitter

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις αν γίνεις νονά ή νονός!

Ημερομηνία: 14-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”25554″ img_size=”full”][vc_column_text]Αν πρόκειται σύντομα να βαπτίσετε κάποιο παιδάκι σίγουρα θα αναρωτιέστε ποιες ακριβώς είναι οι υποχρεώσεις σας όσον αφορά το μυστήριο της βάπτισης αλλά και ποιες είναι γενικότερα οι αρμοδιότητες που θα έχετε ως νονά.

Ο ρόλος της νονάς λοιπόν είναι πολύ σημαντικός τόσο κατά τη διάρκεια του μυστηρίου όσο και στη μετέπειτα ζωή του παιδιού, όπου η ευθύνη είναι ουσιαστική και κυρίως πνευματική.Ρόλος ευθύνης και όχι δέσμευση.

Καταρχήν, ο ανάδοχος είναι εκείνος που θα μυήσει το παιδί στους δρόμους της εκκλησίας και θα σταθεί δίπλα του σε όλη την πορεία της ζωής του, όταν και όποτε χρειαστεί. Έχει καθοριστικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού και δίκαια η εκκλησία του δίνει τον τίτλο του «πνευματικού γονέα». Μάλιστα, θέλοντας να δώσει περισσότερο βάρος στον τίτλο αυτό, η εκκλησία απαγορεύει τον γάμο μεταξύ δυο ανθρώπων που έχουν τον ίδιο νονό αφού τους θεωρεί αδέρφια.

Οι πνευματικοί γονείς του παιδιού πρέπει να το βοηθούν να βρει το δρόμο του και να του συμπαραστέκεται ενεργά. Με το να εμφανίζονται μόνο σε γενέθλια, γιορτή, Χριστούγεννα και Πάσχα φορτωμένοι δώρα, δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους.

Μάλιστα οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την επιλογή του ατόμου που θα βαπτίσει το μικρό τους αγγελούδι.

Σίγουρα πρόκειται για έναν ρόλο τιμής και εσείς θα πρέπει να ανταποκριθείτε με χαρά και αγάπη σε αυτόν το ρόλο. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό οι νονοί να έχουν συνείδηση της επιλογής τους αυτής και να αφιερώνουν χρόνο στο παιδί.

Για να δούμε όμως τι ακριβώς χρειάζεται να προμηθευτείτε πριν τη βάπτιση:

Σχετική εικόνα

Η νονά αγοράζει το λεγόμενο βαπτιστικό κουτί το οποίο αποτελείται από:

• δύο μικρές πετσέτες και μια μεγάλη,

• ένα μπουκάλι ελαιόλαδο, σαπούνι, λαδόπανα,

• 3 κεράκια, μαρτυρικά

• τα βαπτιστικά παπούτσια και ρούχα του μωρού

• τον σταυρό

• τη λαμπάδα

Σε συνεννόηση με τους γονείς, η νονά μπορεί να αναλάβει τον στολισμό της εκκλησίας και της κολυμπήθρας. Παράλληλα προσφέρει και ένα ποσό, συμβολικό προς το ναό στο οποίο θα τελεστεί το μυστήριο για τα λειτουργικά του έξοδα.

Καλό θα ήταν για τη νονά αλλά προπάντων για το μωρό να έχει ήδη καλλιεργηθεί μεταξύ τους μια καλή σχέση, έτσι ώστε το μωρό να αισθάνεται ασφάλεια στην αγκαλιά της νονάς κατά τη διάρκεια του μυστηρίου.

Κατά τη διάρκεια της βάπτισης

Αρχικά ο νονός/η νονά κρατάει αγκαλιά το μωρό στο Νάρθηκα της εκκλησίας και «επικυρώνει» την πίστη στο Θεό απαγγέλλοντας το Σύμβολο της πίστης μας, την προσευχή Πιστεύω και αποτάσσοντας το σατανά τρεις φορές, φυσώντας και «φτύνοντας» στον αέρα, ακολουθώντας την καθοδήγηση του ιερέα.

Στη συνέχεια, μαζί με το μωρό, οδηγούνται από τον ιερέα στην κολυμπήθρα.

Ακολουθεί η «ευχή ονοματοδοσίας» όπου ο νονός, η νονά καλούνται να αναγγείλουν καθαρά και μεγαλόφωνα το όνομα του βαπτιζομένου.

Ο ιερέας ευλογεί το νερό και το λάδι και λαδώνει το μωρό και συνεχίζει ο νονός/η νονά, αλείφοντας με το λάδι το μωρό σε όλο του το σώμα πάνω από την κολυμπήθρα και πριν το ιερό βάπτισμα του σε αυτήν για τρεις φορές.

Μόλις ο ιερέας ανασηκώσει το μωρό, το δίνει στην αγκαλιά της νονάς.

Ο ιερέας μυρώνει κάνοντας το σχήμα του σταυρού με άγιο μύρο το μέτωπο, το στήθος, τα χέρια και τα πόδια του μωρού δίνοντάς του ευχές και με ένα ψαλιδάκι κόβει μικρές τούφες από τα μαλλάκια του. Αυτό θα πρέπει να είναι και το πρώτο «κούρεμα» του μωρού και οι τούφες πρέπει να ριχτούν στην κολυμπήθρα.

Στη συνέχεια η νονά με τη βοήθεια της μαμάς ή κάποιου συγγενικού προσώπου ντύνουν το μωρό με τα βαπτιστικά του ρουχαλάκια.

Το νεοφώτιστο επιστρέφει και πάλι στην αγκαλιά της νονάς και μαζί με τον ιερέα του φορούν τον βαπτιστικό του σταυρό και μαζί κάνουν τρεις γύρους γύρω από την κολυμπήθρα. Από πίσω ακολουθεί και ένα άλλο παιδάκι το οποίο κρατάει την λαμπάδα της βάπτισης.

Τέλος, ο νονός ή η νονά παραδίδουν το μωρό στη μητέρα του αφού όμως πρώτα εκείνη φιλήσει το χέρι του αναδόχου.

Μετά τη βάπτιση

Τρεις μέρες μετά τη βάπτιση η νονά ή ο νονός πηγαίνουν στο σπίτι του μωρού για το πρώτο του μπανάκι, αυτή τη φορά στην μπανιέρα.

Το νερό από το μπάνιο του, σύμφωνα με τη παράδοση πρέπει να χυθεί στη θάλασσα ή σε χώμα απάτητο. Το ίδιο ισχύει και για το νερό που θα χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των βαπτιστικών ρούχων του παιδιού.

Την πρώτη Κυριακή μετά το μυστήριο οι νονοί συνοδεύουν το μωρό στην εκκλησία για να λάβει την πρώτη του Θεία Κοινωνία. Αυτό επαναλαμβάνεται και τις επόμενες δύο Κυριακές. Και τις τρεις Κυριακές παίρνουν και την λαμπάδα της βάπτισης στην εκκλησία, η οποία είναι αναμμένη να καίγεται καθ’όλη τη διάρκεια της λειτουργίας.

Την τρίτη Κυριακή, ξεστολίζεται και μένει στην εκκλησία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia