FOLLOW US: facebook twitter

Όλα ανοιχτά για το ΙΕΚ-ΕΠΑΣ Πύργου

Ημερομηνία: 09-11-2023 | Συντάκτης:

-«Διερευνούμε κάθε εναλλακτική επιλογή», δήλωσε στην «Πρωινή» η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χορμόβα, κατά την επίσκεψή της στο κτίριο του Πύργου

-Τι απάντησε σε ερώτηση της Πρωινής για το σκεπτικό της διδασκαλίας των εργαστηρίων
στην Πάτρα

-Το 11ο Δημοτικό και το παλιό ΕΝΕΓΥΛ βάζει στο τραπέζι ο Στάθης Καννής, ο οποίος δήλωσε στην Πρωινή αντίθετος με τη μετακίνηση μαθητών στην Πάτρα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ανοιχτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα για τη λειτουργία του ΙΕΚ και της Επαγγελματικής Σχολής της ΔΥΠΑ Πύργου η υποδιοικήτρια της Υπηρεσίας, Γιάννα Χόρμοβα, η οποία επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τις κτιριακές εγκαταστάσεις στο 4ο χλμ της Εθνικής-Οδού Πύργου-Πατρών για να συζητήσει με τις τοπικές διευθύνσεις και τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των μαθητών το εναλλακτικό πλάνο λειτουργίας.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Πρωινής» για το ενδεχόμενο μεταφοράς των μαθητών στο ΙΕΚ-ΕΠΑΣ της Πάτρας για τα εργαστήρια –που έχει προκαλέσει και τις περισσότερες- αντιδράσεις, η κ. Χόρμοβα απάντησε ότι δεν είναι η μοναδική λύση που εξετάζεται, εξηγώντας το σκεπτικό αυτής της επιλογής.

«Η ΔΥΠΑ δεν κάνει ασκήσεις επί χάρτου ούτε κουβέντες καφενείου και να λέμε τι είναι προτιμότερο. Κάνει εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις και με ακριβή τρόπο υλοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση που υπάρχει και εξακολουθεί να διερευνάται, για τη μεταφορά κάποιων μαθητών για κάποιες ημέρες στην Πάτρα για τα εργαστηριακά μαθήματα, είναι διότι υπάρχει ανάγκη εργαστηριακών μαθημάτων σε χώρους αντικειμένων όπως μηχανικοί αυτοκινήτου, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, εγκαταστάτες κλπ. Αυτές οι εγκαταστάσεις δεν υπάρχουν σε έτερο χώρο προς ενοικίαση ούτε όμως και κατάλληλος χώρος προς ενοικίαση στον Πύργο για να μεταστεγαστεί το υλικό των εργαστηρίων. Το διερευνούμε. Αν υπάρξει, προφανώς και κανένας δεν θέλει να πάει στη δύσκολη λύση», δήλωσε προσθέτοντας ότι η ΔΥΠΑ, εφόσον ανακοίνωσε την αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας της σχολή, έπρεπε να μεριμνήσει να μη χάσουν τα παιδιά τον χρόνο τους και να ολοκληρώσουν το σχολικό έτος κάνοντας το πλήθος των θεωρητικών μαθημάτων και των εργαστηριακών.

«Πρέπει να σας πως και από την πλευρά της ΔΥΠΑ ότι και αυτή η λύση δεν είναι η πιο οικονομική και η εύκολη. Είναι από τις πιο δύσκολες η μεταφορά. Στην Πάτρα είναι η πλησιέστερη σχολή που έχει διαμορφωμένα εργαστήρια σε αυτά τα αντικείμενα. Υπάρχουν και άλλες λύσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε αν δεν οριστικοποιηθούν. Είμαστε σε καλή συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία για να βρούμε έτερους τρόπους στέγασης και σε διερεύνηση της πόλης του Πύργου και τι άλλο υπάρχει διαθέσιμο προς ενοικίαση. Ωστόσο, επισημαίνω ότι τα εργαστήρια θέλουν ειδικές προδιαγραφές χώρου, δεν είναι απλές μαθητικές αίθουσες. Έχουν άλλες απαιτήσεις σαν κτιριακή υποδομή. Εντός εβδομάδας θα οριστικοποιηθεί ο εναλλακτικός τρόπος διεξαγωγής των εργαστηρίων», σημείωσε.

Για τη λειτουργία του Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ), η κ. Χόρμοβα απάντησε πως βραχυπρόθεσμα θα λειτουργήσει με τηλεργασία, όπως στην πανδημία, και με τη δυνατότητα διά ζώσης εξυπηρέτησης από το ΚΠΑ της Αμαλιάδας, σημειώνοντας ότι αναζητείται χώρος για ενοικίαση στον Πύργο.

«Για το ΚΠΑ είναι απλούστερος ο τρόπος λειτουργίας, όχι γιατί είναι δευτερεύουσας σημασίας, αλλά γιατί δεν έχει τις ειδικές απαιτήσεις ενός χώρου εκπαίδευσης. Σε πρώτη φάση θα συνεχίσει τη λειτουργία του όπως επί covid και ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα φυσικής εξυπηρέτησης όπως στο ΚΠΑ2 Αμαλιάδας και θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενοικίασης για τη στέγαση και τη φυσική εξυπηρέτηση των πολιτών στον Πύργο», ανέφερε.

Στη συνέχεια, η κ. Χορμόβα ενημερώθηκε από τα τοπικά και περιφερειακά διευθυντικά στελέχη του ΚΠΑ και του ΙΕΚ-ΕΠΑΣ Πύργου για όλα τα δεδομένα που υπάρχουν, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις για να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος, ενώ συζήτησε και με την ανάδοχο εταιρεία του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης για τις λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν.

Προτεραιότητα οι οριστικές αποφάσεις για το υπάρχον κτίριο

Όσον αφορά το μέλλον του παλιού κτιρίου, η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ υπενθύμισε ότι ήταν από τα πρώτα που μπήκαν στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και το ΕΣΠΑ, και πρόσθεσε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση των νέων αναλυτικών μελετών και τις εισηγήσεις της τεχνικής υπηρεσίας.

«Η πρόθεσή μας ήταν στον Πύργο να έχουμε μία από τις πρώτες “πράσινες” σχολές στην Ελλάδα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση – αυτή η πρόθεση παραμένει. Η συμβασιοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης έδειξε και τη βούλησή μας. Πρέπει όμως πρώτα να λάβουμε τις αναλυτικές μελέτες, να τις αξιολογήσουμε και στη συνέχεια είτε να προχωρήσουμε σε νέο διαγωνισμό είτε σε τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης, με βάση τις λύσεις που θα προκρίνουν οι τεχνικές μας υπηρεσίες και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΑ.

Είμαστε εδώ σήμερα για να δούμε το πλάνο εναλλακτικής λειτουργίας, ωστόσο πριν αυτό το πλάνο μπει σε πορεία υλοποίησης και ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΚΠΑ, του ΙΕΚ και της ΕΠΑΣ Πύργου, θέλαμε να έχουμε και μία διά ζώσης επίσκεψη για να μεριμνήσουμε και να δούμε όλες τις δυνατές εναλλακτικές.

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών της ΔΥΠΑ Πύργου, Ανδριάννα Σέττα εξέφρασε την επιθυμία να βρεθεί λύση εντός Πύργου και να μην ισχύσει η μετακίνηση στην Πάτρα.

Mας έχει στεναχωρήσει αυτή η κατάσταση, είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Αν ισχύσει η μεταφορά, θα είναι δύσκολο για όλους τους μαθητές και θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσουν πάρα πολλά παιδιά από τη ΔΥΠΑ φέτος γιατί δε θα εξυπηρετεί η μετακίνηση στην Πάτρα. Είναι πάρα πολλές οι ώρες. Εμείς θέλουμε μια λύση στον Πύργο, αυτό είναι το ιδανικό. Αν πηγαίνουμε στην Πάτρα, πολλά παιδιά θα εγκαταλείψουν, ειδικά τα ανήλικα και οι γονείς όπως είναι λογικό να μην το επιτρέψουν.

Αντίθεση και αντιπρόταση από τον Στάθη Καννή

 Το κτιριακό πρόβλημα έχει ήδη απασχολήσει την νικήτρια παράταξη των εκλογών στον δήμο Πύργου και τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Στάθη Καννή προσωπικά, παρότι δεν υπάρχει η τυπική αρμοδιότητα. Οι πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί χώροι που με την κατάλληλη διαμόρφωση μπορούν να φιλοξενήσουν –έστω προσωρινά- τα θεωρητικά και τα εργαστηριακά μαθήματα. Δύο εξ αυτών, είναι το 11ο Δημοτικό Σχολείο και το κτίριο που στέγαζε μέχρι πρότινος το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο στον Άγιο Ιωάννη.

Ο Στάθης Καννής με δήλωσή του επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της «Πρωινής» και εξέφρασε τη σαφή αντίθεσή του με την μετακίνηση στην Πάτρα.

«Δεν συζητάω καν την επιλογή της μετακίνησης των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην Πάτρα. Δεν είναι λύση που εξυπηρετεί, διότι επιφέρει πρόσθεταη ταλαιπωρία και το πιο πιθανό είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά τον μαθητικό πληθυσμό, με συνέπεια την εγκατάλειψη των μαθημάτων. Υπάρχουν χώροι στον δήμο του Πύργου, που με την κατάλληλη διαμόρφωση μπορούν να φιλοξενήσουν όλα τα μαθήματα και είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να συμβάλουμε στην ομαλή διευθέτηση του προβλήματος», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot