FOLLOW US: facebook twitter

Οικονομική «άπνοια» στο λιμάνι

Ημερομηνία: 01-06-2022 | Συντάκτης:

-Πανδημία και ακρίβεια γονατίζουν την αγορά του Κατακόλου

-Η επιστροφή της κρουαζιέρας δεν αρκεί για να επιτευχθεί οικονομική ανάκαμψη, τονίζουν στην Πρωινή οι επαγγελματίες στο λιμάνι
-Διαρκής η προσπάθειά μας για να βελτιωθεί η εικόνα, τονίζει ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ, Κ. Καραγιάννης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αν υπάρχει ένας κλάδος που η πανδημία τον ισοπέδωσε, αυτός είναι η κρουαζιέρα, και αν υπάρχει μια περιοχή στην Ηλεία που το βίωσε επώδυνα, δεν είναι άλλη από το Κατάκολο. Η εμπορική δραστηριότητα διεκόπη απότομα, οδηγώντας τις επιχειρήσεις στην οικονομική ασφυξία. Δύο χρόνια μετά, οι προβλέψεις για την επιστροφή των αφίξεων κρουαζιέρας είναι αισιόδοξες, όμως στην αγορά τίποτα δεν είναι πια το ίδιο.

Η «Πρωινή» έκανε μια βόλτα στον κεντρικό δρόμο για να μιλήσει με εργαζόμενους και επαγγελματίες, προκειμένου να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση. Η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική. Λίγοι τουρίστες, λίγα ψώνια και –το κυριότερο- αρκετά καταστήματα με κατεβασμένα ρολά.
Όπως μας δήλωσε η νέα πρόεδρος του τοπικού επαγγελματικού συλλόγου, Βασιλική Καλαμπόκα, η επιστροφή της κρουαζιέρας μετά από δύο χρόνια δεν σημαίνει ότι πατήθηκε αυτόματα και το κουμπί τη ανάπτυξης.

«Ακόμα δεν έχουμε δει θετικά αποτελέσματα. Τα κρουαζιερόπλοια που έχουν προσεγγίσει ως τώρα το λιμάνι, δεν είναι αυτά που περιμέναμε και δεν έχουν την πληρότητα που θα έπρεπε να έχουν. Επειδή στο παρελθόν είχαμε μεγάλη άγρα πελατών από τουριστικά γραφεία, τα οποία τους έλεγαν ότι δεν υπάρχουν μαγαζιά για να τους πάνε σε άλλα μέρη, έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι κρουαζιέρες στο Κατάκολο. Έχουμε 200 και οι περισσότερες είναι σαν να μην υπάρχουν. Τώρα ουσιαστικά παλεύουμε να λύσουμε προβλήματα για του χρόνου, για να μην έχουμε μηδέν κρουαζιερόπλοια, γιατί έτσι χάνεται η οικονομία όχι μόνο στις επιχειρήσεις του Κατακόλου που έχουν επενδύσει χρήμα και χρόνο αλλά για όλη την Ηλεία», τόνισε και στη συνέχεια σχολίασε τη διαπίστωσή μας για τα κλειστά καταστήματα.
«Κάποια καταστήματα είναι κλειστά. Η βενζίνη έχει ακριβύνει, κόσμος στο λιμάνι δεν θα μείνει, οπότε οι επαγγελματίες σκέφτονται το ρεύμα που καίνε και το προσωπικό που απασχολούν. Είναι υψηλό το κόστος λειτουργίας και προσπαθούν να περιορίσουν τα έξοδά τους», σημείωσε και πρόσθεσε πως η ανάκαμψη στο Κατάκολο διαρκώς υπονομεύεται.

«Έχουμε κάνει ενέργειες για να αξιοποιηθεί το λιμάνι. Ζητήσαμε πεζοδρόμηση, δεν έχουμε φωτισμό. Γενικώς δεν αναδεικνύεται το Κατάκολο αλλά μονίμως σαμποτάρεται. Μας είχαν υποσχεθεί έργα αλλά δεν έχει γίνει τίποτα, έχουν σταματήσει. Ο κόσμος πάει εκεί που είναι όμορφα. Πώς να μείνει κόσμος στο Κατάκολο με αυτήν την άθλια εικόνα; Υγιεινή δεν υπάρχει, καθαριότητα συστηματική δεν υπάρχει, πρόβλημα με τους Ρομά έχουμε επίσης. Ευτυχώς καταφέραμε να υπάρχει αστυνόμευση την ημέρα της κρουαζιέρας και ευχαριστούμε για αυτόν τον κ. Οικονομόπουλο.


Δυσβάσταχτο το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων

Λίγα μέτρα μακρύτερα συναντήσαμε τον παλαιότερο έμπορο του Κατακόλου, τον 77χρονο Γιάννη Αρβανίτη, ο οποίος μοιράστηκε τις σκέψεις του μαζί μας. «Το Κατάκολο είναι λιμένας μεγάλος, φαίνεται στον ευρωπαϊκό χώρο. Όσοι πλοίαρχοι περνάνε από δω, δίνουν μεγάλη σημασία στην εξυπηρέτηση λιμένος αλλά και οι έμποροι που περιστοιχίζουν την αγορά. Είναι ευγενείς με άριστη συμπεριφορά και προσφέρουν τα πάντα. Η αγορά είναι σε κανάλι κρίσεως. Η πανδημία τα μπέρδεψε όλα, το ίδιο και ο πόλεμος», σημείωσε.

Η Γεωργία Παναγοπούλου μας δήλωσε πως η κατάσταση δεν είναι εύκολη για τους επαγγελματίες, κυρίως διότι το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης στο λιμάνι δεν είναι αμελητέο.

«Κάποια μαγαζιά έκλεισαν γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν ενοίκιο. Εγώ είμαι ιδιοκτήτρια και άντεξα ως τώρα. Δεδομένων των συνθηκών παγκοσμίως, είμαστε ευχαριστημένοι μόνο επειδή δουλεύουμε και καλύπτουμε κάποια έξοδα, όχι ότι είμαστε ευχαριστημένοι γενικώς. Θα μπορούσε να ήταν καλύτερα αν δεν είχαμε 10 ακυρώσεις τον Μάιο, διότι δεν είχαν πληρότητα. Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να βγάλουμε κάποιο μεροκάματο. Θα χρειαστεί καιρός για την ανάκαμψή μας, διότι και ο πόλεμος και η ακρίβεια επηρεάζουν. Γενικά ο κόσμος της κρουαζιέρας είναι μετρίου μπάτζετ», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Κώστας Καραγιάννης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η κρουαζιέρα ανακάμπτει σταδιακά κι ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διορθωθεί η εικόνα στο λιμάνι.

«Εκτιμούμε πως οι αφίξεις στα κρουαζιερόπλοια θα επιστρέψουν κοντά στα επίπεδα του 2019. Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια και με την καθαριότητα και με όλα τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν. Για το θέμα της ασφάλειας, που δεν είναι τόσο απλό, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με το λιμεναρχείο για να διευθετηθούν όλα. Σε ό,τι αφορά τα έργα, έχω ζητήσει ενημέρωση από την Περιφέρεια για το πότε θα ξαναρχίσουν, γιατί θέλουμε να ολοκληρωθούν το συντομότερο και να αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα του λιμανιού», δήλωσε.

Ο αντιπρόεδρος Νίκος Τριβιζάς δήλωσε στην Πρωινή ότι στην καθαριότητα γίνεται καθημερινός αγώνας σε όλα τα σημεία της αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου. «Καθαρίστηκε μετά από πολλά χρόνια η παραλία από τον Μάη μήνα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και δε σταματάμε για να κρατάμε καθαρό το λιμάνι».


Διονύσης Μπουλούτας, επαγγελματίας και μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Ηλείας

«Πολλά καταστήματα έχουν κλείσει μετά την πανδημία, γιατί οι επιχειρήσεις δεν άντεξαν τα ενοίκια, παρότι κάποιοι ιδιοκτήτες συναίνεσαν σε διορθωτικές κινήσεις. Μην ξεχνάτε ότι το Κατάκολο έχει υψηλό κόστος λειτουργίας για μια επιχείρηση. Υπήρχε μια βοήθεια από το κράτος, αλλά δεν νομίζω πως ήταν αρκετή. Τώρα υπάρχει και το πρόβλημα της ενέργειας. Ενώ είχαμε ξεκινήσει με καλούς οιωνούς και ευελπιστούσαμε σε καλή χρονιά, υπάρχουν ακυρώσεις αφίξεων. Πέρα από αυτό όμως, τα κρουαζιερόπλοια έρχονται με μισή πληρότητα. Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την κρουαζιέρα, όπως η κρίση ή ο πόλεμος. Ευελπιστούμε να ανακάμψουμε αλλά δεν έχουμε τέτοια σημάδια ακόμα. Γενικότερα χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και δυστυχώς γενικότερα οι ενέργειες του δήμου δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση, διότι τα προβλήματα είναι σοβαρά, καθώς τον τελευταίο ενάμιση μήνα δεν υπάρχει ασφάλεια. Υπάρχει μια προγραμματική σύμβαση και περιμένουμε το λιμεναρχείο να απαντήσει. Το πιο σοβαρό πρόβλημα όμως είναι σε σχέση με τη διαδικασία της εναρμόνισης του λιμένα ως πύλης εισόδου στη συνθήκη Σένγκεν και πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα. Είμαι 25 χρόνια στο λιμάνι και πάμε από το κακό στο χειρότερο».


Αναστασία Νικολοπούλου, επαγγελματίας

 «Αν δεν υπήρχε η ανοχή των ιδιοκτητών, δεν θα ήταν κανένας από μας ακόμα εδώ. Δεν νομίζω όμως ότι θα αντέξουμε με αυτήν την κατάσταση. Επί χρόνια λέμε τα προβλήματα και τίποτα δεν γίνεται, αποτέλεσμα μηδέν. Αυτό σήμερα δεν είναι άφιξη. Είναι ένα μικρό κρουαζιερόπλοιο, από το οποίο ο τόπος δεν έχει έσοδα. Δεν είναι τουριστική ανάπτυξη αυτό. Η ποιότητα των τουριστών αυτή είναι, άνθρωποι με χαμηλό βαλάντιο. Οι εύποροι πάνε σε άλλη μέρη, με ανάπτυξη. Αν θέλουμε οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να κάνουμε πράγματα για να έρθουν πιο ευκατάστατοι τουρίστες. Μια κρουαζιέρα με 30-35 άτομα δεν μπορεί να το πετύχει, είναι λάθος αυτό. Επίσης δεν είναι καλή η εικόνα του λιμανιού, λαμαρίνες, ξερά χόρτα και σκουπίδια. Αυτό δεν είναι λιμάνι. Φώτα το βράδυ δεν υπάρχουν αν θέλει κάποιος να περπατήσει στο λιμάνι. Αυτός ο τόπος μπορούσε να έχει ανάπτυξη και ανεξάρτητα από την κρουαζιέρα. Έχουμε πει να βοηθήσουμε και από την τσέπη μας και μας λένε “όχι, θα το κάνουμε” για να μας διώξουν από το γραφείο».


Αναστασία Μηρισιώτη, εργαζόμενη

Το ότι έχουν επιστρέψει οι κρουαζιέρες, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αγορές, κόσμος λιγοστός γιατί η πληρότητα είναι χαμηλή. Ορισμένα καταστήματα δεν άνοιξαν. Δεν είναι εύκολο να κρατηθεί επιχείρηση στο Κατάκολο. Έχουμε πολύ δρόμο και δεν είναι σίγουρο πως θα επιστρέψουμε στην προ πανδημίας εποχή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot