Οικογενειακός γιατρός: Στον «πάγο» και το 2019 – Τι θα αλλάξει το υπ. Υγείας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”67442″ img_size=”full”][vc_column_text]Μόνο 1 στους 10 πολίτες έχουν κατορθώσει μέχρι σήμερα να βρουν οικογενειακό γιατρό και να εγγραφούν στο νέο θεσμό, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Παρά τις προσπάθειες των πολιτών να εντοπίσουν ελεύθερο οικογενειακό γιατρό και να εγγραφούν, οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού καθιστούν το εγχείρημά τους μάλλον ανέφικτο. Έτσι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, υπάρχουν περίπου 1.150.000 εγγραφές πολιτών σε οικογενειακό γιατρό.
Βέβαια το ζήτημα παραμένει ότι σχεδόν 10 εκατομμύρια πολίτες πρέπει να βρουν τον δικό τους οικογενειακό γιατρό, ώστε σιγά σιγά να λειτουργήσει το νέο σύστημα.
Κάτι που προς ώρας δε μοιάζει δυνατό αφού και το 2019 οι διαθέσιμοι γιατροί είναι ελάχιστοι σε σχέση με όσους χρειάζονται.
Με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί συνολικά 1195 γιατροί στις ΤΟΜΥ ώστε να γίνουν οικογενειακοί αλλά και να γίνουν συμβάσεις με τουλάχιστον 2800 ιδιώτες συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (Παθολόγους, Γενικούς Γιατρούς, Παιδιάτρους).
Ωστόσο σήμερα έχουν προσληφθεί στις ΤΟΜΥ μόνο 500 γιατροί μαζί με τη νέα «φουρνιά» που τοποθετείται, ενώ με τον ΕΟΠΥΥ έχουν συμβληθεί 700 ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί.
Έτσι όσοι πολίτες δεν έχουν βρει ακόμη οικογενειακό γιατρό θα συνεχίσουν και το 2019 να επισκέπτονται κανονικά το γιατρό τους. Όμως εάν κανείς επιλέξει ιδιώτη γιατρό (Παθολόγο, Γενικό Γιατρό, Παιδίατρο) που δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώσει όλο το ποσό της επίσκεψης από την τσέπη του.
Από την άλλη για να δει κανείς γιατρό χωρίς να καταβάλει το κόστος θα πρέπει είτε να μεταβεί σε Κέντρο Υγείας, σε δημόσια Μονάδα Υγείας, είτε στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων όπου βέβαια η αναμονή ενίοτε διαρκεί και μήνες.
Τι θα αλλάξει το υπ.Υγείας
Όπως αναφέρουν πηγές του «ethnos.gr» η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με τον ιατρικό κόσμο σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους οικογενειακούς γιατρούς τόσο για τις ΤΟΜΥ όσο και μέσω ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του «ethnos.gr» προτίθεται να προχωρήσει σε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις ειδικά σε ότι αφορά στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα. Ήδη πάντως μία πρώτη θετική κίνηση έγινε αφού ο υπουργός Υγείας έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας που θα διαθέτουν σύντομα όλες οι ασφαλισμένοι, όλοι οι ιδιώτες γιατροί που παρακολουθούν ασθενείς ανεξάρτητα εάν θα είναι συμβεβλημένοι ή όχι με τον ΕΟΠΥΥ.
Η απόφαση αυτή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θεωρήθηκε και από τον κλάδο ως κίνηση καλής θέλησης ώστε οι δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά.
Επίσης η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αλλάξει ορισμένους δεσμευτικούς όρους για τους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς (ωράριο, συνολικό αριθμό δωρεάν επισκέψεων κ.λ.π.) όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του «ethnos.gr», με την ελπίδα ο ιατρικός κόσμος να αλλάξει άποψη για τον οικογενειακό γιατρό.
Ωστόσο περισσότερα χρήματα για τις αμοιβές, δεν αναμένεται να εξευρεθούν, γεγονός που θα αποτελέσει όπως φαίνεται και πάλι ανασταλτικό παράγοντα για τους γιατρούς.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]