FOLLOW US: facebook twitter

ΟΙΕΛΕ: Τουλάχιστον 25.000 μαθητές εκτός Πανεπιστημιών

Ημερομηνία: 17-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93240″ img_size=”full”][vc_column_text]Το “δυναμικό φίλτρο” αποκλεισμού της Κεραμέως που διογκώνει την ανισότητα

Τουλάχιστον 25.000 μαθητές θα μείνουν εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τις νέες διατάξεις του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το ινστιτούτο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ). Μάλιστα, όπως αναφέρει η μελέτη, ο αποκλεισμός δεν αφορά μόνο υποψήφιους με χαμηλή βαθμολογία, καθώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι ένα «δυναμικό φίλτρο» που περικόπτει πάντοτε ένα σημαντικό πλήθος υποψηφίων ανεξάρτητα από την δυσκολία των θεμάτων των εξετάσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύει η ΟΙΕΛΕ, περίπου 17 από τα 24 ΑΕΙ της χώρας θα χάσουν σημαντικό αριθμό φοιτητών και κάποια θα απειληθούν με λουκέτο με το κλείσιμό τους να προκαλεί βαρύ πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες. «Εύλογα αναρωτιέται κάποιος, εάν η τεχνητή αριστεία που επιβάλλει η κ. Κεραμέως στο σύστημα πρόσβασης θα αφορά και στα περιβόητα Κολλέγια (που παρέχουν πλέον τίτλους επαγγελματικής ισοτιμίας) ή αν το χρήμα είναι μεγαλύτερο εχέγγυο για την ακαδημαϊκή επιτυχία από την προσπάθεια του μαθητή» σχολιάζει η Ομοσπονδία.

Συμπεραίνει επίσης ότι αυτή η αντιμεταρρύθμιση «αποτελεί μια άσκηση διόγκωσης των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων», εξηγώντας ότι «οι κομμένοι μαθητές προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις τάξεις των οικογενειών των εργαζόμενων, των ανέργων, των αγροτών, των μη προνομιούχων. Μαθητές που κατά κανόνα κατακτούν με μόχθο το απολυτήριο της Γ’ Λυκείου, κρίνονται ως μη ικανοί για την πανεπιστημιακή γνώση μέσω της διαφανούς μεν αλλά με σοβαρότατα προβλήματα επιστημονικά και παιδαγωγικά διαδικασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων.»

Όπως συνεχίζει η ΟΙΕΛΕ, «τα ποσοστά αποτυχίας των μαθητών σε κάποια μαθήματα όπως τα Μαθηματικά, τα Αρχαία Ελληνικά, η Φυσική, η Χημεία που προσεγγίζουν το 40% καταδεικνύουν την τραγική δυσλειτουργία του συστήματος με τον ανορθολογισμό της διδακτέας ύλης, την εξαφάνιση του παιδαγωγικού χαρακτήρα του Λυκείου και τον παρανοϊκό – σε ορισμένες περιπτώσεις – βαθμό δυσκολίας των θεμάτων και όχι την «ανεπάρκεια» των παιδιών, όπως έντεχνα διαρρέουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia