FOLLOW US: facebook twitter

 «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» στο θέατρο Ολύμπια στο Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας, σε παραγωγή του Δήμου Πύργου

Ημερομηνία: 02-08-2023 | Συντάκτης:

Το Σάββατο 5 Αυγούστου και ώρα 21:30 με ελεύθερη είσοδο

Με τη συνδιοργάνωση της Ομάδας Θεάτρου “Προσκήνιο” και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Η κορυφαία τραγωδία της ανθρώπινης ενοχής, ο «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του Σοφοκλή, ανεβαίνει το Σάββατο 5 Αυγούστου και ώρα 21.30 στο θέατρο «Ολύμπια» στο Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν και μουσική Ηλία Ανδριοπούλου, με το Νίκο Λαϊνόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η παράσταση αποτελεί μια παραγωγή του Δήμου Πύργου και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας με τη συνδιοργάνωση της Ομάδας Θεάτρου “Προσκήνιο” και της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ήδη ο θίασος πραγματοποιεί τις τελικές πρόβες για την πρεμιέρα της φιλόδοξης παράστασης, ενώ χθες το μεσημέρι δόθηκε κοινή Συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, και τους συντελεστές Νίκο Λαινόπουλο, τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Κοέν και τον Ηλείο μουσικοσυνθέτη, Ηλία Ανδριόπουλο. Μαζί τους και η Κορυφαία του χορού, Δώρα Λοίζου, σολίστ στην Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δήμου Αθηναίων.

Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Να είμαστε δημιουργοί μιας πολιτιστικής συνέχειας»

Παίρνοντας το λόγο ο κ Αντωνακόπουλος δήλωσε: «Ως Δημοτική Αρχή, πιστεύουμε ότι οι πολίτες μας έχουν ανάγκη για συμμετοχή στην παραγωγή έργων πολιτισμού και θέαση τέτοιων αποτελεσμάτων. Γι’ αυτό και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καλύπτουμε το κόστος της παραγωγής μέσα από μια φόρμα συνεργασίας, όπως το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει, με την θεατρική ομάδα “Προσκήνιο” που πάνω από 3 μήνες ετοιμάζονται για την φιλόδοξη παράσταση».

Ευχαρίστησε θερμά τον Ηλία Ανδριόπουλο που «επιστρατεύτηκε» να γράψει τη μουσική και πάντα προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά του σε θέματα πολιτισμού στον τόπο, τον κ. Κοέν, την κα. Λοίζου, καθώς και τον κ. Φαρμάκη για τον οποίο τόνισε πως: «Έχει μια πολύπλευρη στήριξη σε οτιδήποτε γίνεται στην Περιφέρεια σε μια λογική ισομερούς ανάπτυξης. Ο πολιτισμός είναι ένα βασικό στοιχείο στο εποικοδόμημα της κοινωνίας στο οποίο πρέπει να είμαστε δημιουργοί μιας συνέχειας». Ενώ χαρακτήρισε τον Νίκο Λαϊνόπουλο «οργανικό διανοούμενο του εγχειρήματος».

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Στο πλευρό τοπικών καλλιτεχνικών φορέων και σχημάτων»

 Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, συνεχάρη τον Δήμο Πύργου, το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας και τη θεατρική ομάδα «Προσκήνιο» για την πρωτοβουλία, χαρακτήρισε τον Νίκο Λαϊνόπουλο «συνοδοιπόρο» και δήλωσε ότι η ΠΔΕ συνεργάζεται σταθερά με δημιουργικούς και θεσμικούς φορείς, επισημαίνοντας: «Έχουμε την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι ψυχαγωγία, εκπαίδευση, ανάγκη για κάθε άνθρωπο και είμαστε εδώ για να το κάνουμε πράξη. Η ΠΔΕ στέκεται ενεργά στο πλευρό των τοπικών καλλιτεχνικών φορέων και σχημάτων για να μπορέσουν να αναδείξουν περισσότερο τη δράση τους. Η στήριξη των τοπικών δημιουργών του πολιτισμού, ώστε να παραμείνει ζωντανός, αλλά και η δυνατότητα των καλλιτεχνών να δημιουργήσουν και να επικοινωνήσουν με τον κόσμο, σε συνάρτηση με τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνιστούν προτεραιότητά μας».

Νίκος Λαϊνόπουλος: «Η μεγαλύτερη πρόκληση»

Ως την «μεγαλύτερη πρόσκληση» της ομάδας θεάτρου «Προσκήνιο» χαρακτήρισε την συγκεκριμένη παράσταση ο πρωταγωνιστής Νίκος Λαϊνόπουλος, υπογραμμίζοντας: «Η παράσταση αυτή είναι μια καινοτόμος δράση, γιατί ο Δήμος Πύργου παράγει μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση με την αξιοποίηση του δυναμικού μιας τοπικής θεατρικής ομάδας η οποία πλαισιώνεται από επαγγελματίες συντελεστές. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η δράση αυτή παράγει και προάγει τον πολιτισμό κι αναδεικνύει τις δυνατότητες της πόλης και της περιοχής μας. Το «Προσκήνιο», πάντα καταπιανόταν με δύσκολα και απαιτητικά έργα και ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από τη συνεργασία μας με τον Αλέξανδρο Κοέν, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση στην πορεία του». Επιπλέον εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλα τα μέλη της ομάδας που δούλεψαν πολύ σκληρά σε ένα τόσο δύσκολο κείμενο και σε μια απαιτητική σκηνοθεσία, όπως και για τη συνεργασία του με τον Ηλία Ανδριόπουλο. Τέλος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πύργου και τον Περιφερειάρχη που στάθηκαν συνοδοιπόροι στο όλο εγχείρημα.

Ηλίας Ανδριόπουλος: «Η μουσική παρακολουθεί τη ροή του έργου»

Για την ποιότητα της δουλειάς και το ήθος όλων των μελών της ομάδας «Προσκήνιο» έκανε λόγο ο Ηλίας Ανδριόπουλος, γεγονός που τον ώθησε – σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια – να γράψει τη μουσική της παράστασης. «Η μουσική που έγραψα παρακολουθεί τη ροή και τη δράση του έργου. Άλλοτε έχει τον τόνο του θρήνου, άλλοτε της δέησης, άλλοτε έχει τόνο εξυμνητικό και δοξαστικό, άλλοτε σκοτεινό και δραματικό», δήλωσε. Επίσης μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για όλους τους συντελεστές και συνεχάρη τους θεσμικούς φορείς για τη στήριξή τους.

Αλέξανδρος Κοέν: «Το μάθημα του Σοφοκλή»

Για την προσωπικότητα του Οιδίποδα και τον τρόπο που τον προσέγγισε σκηνοθετικά, μίλησε ο Αλέξανδρος Κοέν, χαρακτηρίζοντας τον ήρωα ως ένα σύγχρονο «Golden boy», ο οποίος είχε όλες τις δυνατότητες με το μέρος του. «Ήταν έξυπνος, εργατικός μεθοδικός, ισχυρή προσωπικότητα, θα μπορούσε να πετύχει τα πάντα στη ζωή του αλλά υπέπεσε σε δύο ολισθήματα: αντιμετώπιζε τον κόσμο μόνο με τον ορθολογισμό, κι είχε έπαρση. Αυτά τα δύο στοιχεία τον κατέστρεψαν και είναι το μάθημα που δίνεται προς εμάς από έναν κορυφαίο ποιητή».

Αναφέρθηκε επίσης στην προσωπικότητα και την πλούσια καλλιτεχνική δράση του Νίκου Λαϊνόπουλου και ευχαρίστησε τον Δήμο Πύργου και την ΠΔΕ που βοήθησαν στο να πάρει «σάρκα και οστά» η παράσταση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Απόδοση-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν– Η απόδοση βασίστηκε στη μετάφραση του Φώτου Πολίτη

Μουσική: Ηλίας Ανδριόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Αλέγια Παπαγεωργίου

Φωτισμοί: Ανδρέας Ζέζας

Βοηθός σκηνοθέτη: Φανή Ζάγκλη

Φωτογραφία – Σχεδιασμός εντύπων: Δημήτρης Παπαϊωάννου

Sound editing and mastering: DIMITRIOS DOULIAS

Μακιγιάζ: Ερατώ Αργυρίου

Κομμώσεις: Βίκυ Παπαδημητρίου

Προβολή και επικοινωνία: Δημήτρης Παπαϊωάννου-Βίκυ Γκουγκουστάμου


ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφανίσεως):
Οιδίπους: Νίκος Λαϊνόπουλος

Ιερέας: Άγγελος Γκοτσίνας, Κώστας Ντεβενέζος

Κορυφαίες Χορού: Δώρα Λοΐζου, Γεωργία Καράμπελα, Μαρίσια Νεοφωτίστου

Κρέων: Ευάγγελος Κωνσταντίνου

Τειρεσίας: Μαρία Μαντά

Ιοκάστη: Παναγιώτα Τόκα

Άγγελος: Φανή Ζάγκλη

Θεράπων Λάιου: Σοφιανός Δημόπουλος

Εξάγγελος: Κώστας Μπιλάλης

Αντιγόνη: Ραφαέλα Βουργουτζή

Ισμήνη: Ανδριάνα Γιατρά

Χορός: ο θίασος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος