FOLLOW US: facebook twitter

Οι «σταθμοί» της Φώφης στην Ηλεία

Ημερομηνία: 31-12-2021 | Συντάκτης:

Αφιέρωμα της «Πρωινής» στις επισκέψεις της αείμνηστης πολιτικού στον νομό


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αν υπάρχει ένα γεγονός που σημάδεψε ανεξίτηλα τη χώρα το 2021, δεν είναι άλλο παρά ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά σε ηλικία 57 ετών το πρωί της 25ης Οκτωβρίου, ύστερα πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Ο πρόωρος χαμός της προκάλεσε τεράστιο κύμα θλίψης και συγκίνησης στην Ηλεία, καθώς η αείμνηστη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον νομό και τον επισκεπτόταν αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια, παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας της.

Η «Πρωινή» ανατρέχει στο πρόσφατο παρελθόν και ανασύρει τις σημαντικότερες στιγμές από τις επισκέψεις της Φώφης Γεννηματά στον νομό, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της.

18.9.2015: Η Φώφη Γεννηματά, άρτι νεοεκλεγείσα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέπτεται την Ηλεία για να παραστεί στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015. Η υποδοχή των πολιτών έξω από το ξενοδοχείο «Ήλιδα» στον Πύργο είναι αποθεωτική και θυμίζει εποχές ’80. Δεκάδες πολίτες σπεύδουν να την ασπαστούν και να της χαρίσουν λουλούδια και διάφορα άλλα δώρα, εκφράζοντας τη στήριξή τους στο πρόσωπό της. «Θέλω από τον Πύργο να απευθύνω ένα κάλεσμα σε όλους όσους πορευτήκαμε μαζί, ονειρευτήκαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια, αλλάξαμε μαζί την Ελλάδα, θέλω να τους προσκαλέσω να γυρίσουν στο σπίτι τους, το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα μείνει το κοινό μας σπίτι» δηλώνει η ίδια συγκινημένη.

5.7.2016: Η Φώφη Γεννηματά αποφασίζει να περιοδεύσει σε όλο τον νομό, για να συζητήσει με τους πολίτες και τους φορείς τα προβλήματα του τόπου. Επισκέπτεται τον Πύργο, το Κατάκολο, το Ρουπάκι, την Αμαλιάδα και ολοκληρώνει την περιοδεία της με επίσκεψη στη δομή προσφύγων LM VILLAGE στη Μυρσίνη. «Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας διχάσουν με πλαστά διλήμματα και συνειδητά ψέματα. Υπάρχει άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια. Η εθνική γραμμή και η εθνική συνεννόηση, για να παραμείνουμε στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης».

25.9.2017: Το εγχείρημα της συγκρότησης του νέου κεντροαριστερού φορέα είναι σε εξέλιξη, καθώς η Φώφη Γεννηματά έχει εξαγγείλει την πρωτοβουλία συνένωσης πολιτικών δυνάμεων κάτω από την «ομπρέλα» του Κινήματος Αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, επισκέπτεται εκ νέου την Ηλεία και συναντά πληθώρα στελεχών και πολιτών στο ξενοδοχείο Ionion. «Έχουμε τη γνώση και την ικανότητα να αναλάβουμε ευθύνες και να οδηγήσουμε τη χώρα μακριά από την επιτροπεία, με μια προοδευτική διακυβέρνηση και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Δεν ταιριάζει στην Παράταξή μας να είμαστε συμπλήρωμα κανενός και δεν θα γίνουμε δεκανίκι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ. Έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία αυτά τα δυο χρόνια και είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε την πορεία αυτή σταθερά και αμετάκλητα», τονίζει.

31.5.2019: Η χώρα προετοιμάζεται για τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ ήδη έχουν κηρυχθεί οι βουλευτικές εκλογές. Η Φώφη Γεννηματά αφικνείται το απόγευμα και κάνει μια μίνι περιοδεία στο κέντρο του Πύργου, όπου και συναντά δεκάδες πολίτες περπατώντας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

6.2.2020: Η Φώφη Γεννηματά επισκέπτεται εκ νέου τον Πύργο και πραγματοποιεί ομιλία στο κατάμεστο από κόσμο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας. Οι πολίτες του νομού την υποδέχονται με ενθουσιασμό και η ίδια εκφράζει τις ευχαριστίες της για την θερμή ανταπόκριση. «Κάποιοι νόμιζαν ότι ήμασταν πριν από την διάλυση, αλλά όμως έχουμε ρυθμιστικό ρόλο και ο στόχος μας είναι να γίνουμε και πάλι πρωταγωνιστές με νέες ιδέες και με εμπειρία. Το μήνυμά μας σήμερα από την Ηλεία είναι πολιτική αντεπίθεση με αυτοπεποίθηση» επισημαίνει.

3.6.2021: Η προτελευταία επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στην Ηλεία ήταν στο πανέμορφο δρυοδάσος της Φολόης. Εκεί επισκέφθηκε το περιβαλλοντικό μουσείο προωθώντας τις δράσεις και παρεμβάσεις του ΚΙΝΑΛ στο πλαίσιο της “Εβδομάδας Πράσινων Δράσεων” του Κινήματος. Ίσως ήταν η επίσκεψη που απόλαυσε περισσότερο από κάθε άλλη, αφού αφιέρωσε δυόμισι ώρες. Οι πιο χαρακτηριστικές της στιγμές ήταν λίγο πριν αναχωρήσει, όταν έμεινε για λίγο μόνη της στο δάσος, έβγαλε τη μάσκα και χαμογέλασε απολαμβάνοντας τη φύση με την ψυχή της, ίσως γιατί είχε ασκηθεί σε αυτό που γράφει ο Πλάτωνας: «τὸ τεθνάναι ἥκιστα αὐτοῖς ἀνθρώπων φοβερόν», δηλαδή αυτοί απ’ όλους τους ανθρώπους φοβούνται λιγότερο τον θάνατο…

13.8.2021: Η πυρκαγιά που κατέστρεψε την Αρχαία Ολυμπία ήταν η αφορμή για την τελευταία της επίσκεψη στην Ηλεία. Παραμονές Δεκαπενταύγουστου, η Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε αρχικά τη Βύλιζα και συνάντησε πυρόπληκτες οικογένειες, συζητώντας μαζί τους την επόμενη μέρα. Εκεί ένα μικρό κορίτσι της δώρισε και μια ζωγραφιά, που αποτύπωνε την πύρινη τραγωδία. Ακολούθησε η συζήτηση με δεκάδες πολίτες στο δημαρχείο Αρχ. Ολυμπίας και η σύσκεψη με φορείς στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο. Στην τελευταία της επίσκεψη, η Φώφη απόλαυσε κάθε στιγμή, κάθε διάλογο, κάθε χειραψία. Ευδιάθετη και πρόσχαρη, παρότι ήξερε πως το τέλος δεν είναι μακριά…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος