Οι ψίθυροι καρδιάς γίνονται φωνές πολιτισμού και στην Ελλάδα
Το πρώτο φεστιβάλ Ρομά κουλτούρας ετοιμάζεται στον δήμο Ήλιδας, ένα φιλόδοξο προτζεκτ με πολύμορφες εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν τον πλούσιο πολιτισμό των τσιγγάνων
Της Ντίνας Δασκαλοπούλου από την εφσυν
O στόχος είναι φιλόδοξος και ο σκοπός ευγενής, η δουλειά εντατική και η ομάδα τους εξαιρετικά δραστήρια. Εδώ και 12 μήνες, Ρομά και μπαλαμοί εθελοντές εργάζονται ασταμάτητα ώστε να πραγματοποιήσουν το πρώτο «Φεστιβάλ Ρομά κουλτούρας και αλληλεπίδρασης με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» στον Δήμο Ηλιδας . Ετσι, η Ελλάδα θα μπει δυναμικά στον χάρτη των πολύμορφων εκδηλώσεων για τον πολιτισμό των Ρομά, που σε κάποιες χώρες μετρούν ακόμα και δεκαετίες.
«Θα είναι η απαρχή ενός θεσμού που θα φέρει πιο κοντά τους πολίτες της Ευρώπης», μας λέει ο Ρομά συγγραφέας και κάτοικος Αμαλιάδας, Νίκος Μπατζαλής. «Η ομάδα των εθελοντών εργάζεται με πολύ μεράκι επάνω σε αυτό το όραμα, ετοιμάζοντας μια πρόταση που θα μπορέσει πρώτα απ’ όλα να φέρει κοντά και να ενώσει τις διαφορετικές κουλτούρες των Ρομά της Ευρώπης. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα φεστιβάλ που θα επαναλαμβάνεται ανά δύο χρόνια σε διαφορετική πόλη και χώρα της Ευρώπης και στο οποίο θα δίνουν το «παρών» Ρομά από όλα τα κράτη της Ευρώπης». Το φεστιβάλ, όπως εξηγεί ο Ν. Μπατζαλής, θα έχει θεματικές ενότητες που θα ξεκινούν από την ιστορία των Ρομά και την καταγραφή και διάσωση της γλώσσας ρομανί μέχρι θεατρικά δρώμενα και θεματικές βραδιές με παγκόσμιας φήμης καλλιτέχνες και συγκροτήματα Ρομά.
Ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος είναι ο δήμαρχος Ηλιδας, του δήμου που θα φιλοξενήσει αυτό το πρωτοποριακό για την Ελλάδα φεστιβάλ. «Σε αγαστή συνεργασία με τους συνεργάτες μας στις κοινότητες των Ρομά, προσπαθούμε να υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο project για Ρομά στη χώρα μας, δημιουργώντας έναν πανευρωπαϊκό θεσμό, ο οποίος πάνω και πρώτα απ’ όλα θα προσπαθήσει να αναδείξει αυτά που μας ενώνουν», μας λέει ο κ. Χριστοδουλόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «η ανάπτυξη της διαπολιτισμικότητας οδηγεί στην αποδοχή του άλλου, στον σεβασμό προς αυτόν και τον πολιτισμό του, έως ότου φτάσουμε στην αγαστή συνεργασία όλων μας.
Αυτό σημαίνει στις μέρες μας συμπερίληψη, και στον Δήμο Ηλιδας έχουμε καταφέρει να το κατακτήσουμε. Και αυτό συνέβη διότι όλοι κάνουμε εδώ και δεκαετίες ένα βήμα πίσω, για να μπορέσουμε να κάνουμε μαζί πολλά βήματα μπροστά. Και αυτό βέβαια αφορά το σύνολο των Ρομά που ζουν στην περιοχή μας: τους κατοίκους της συνοικίας Παπακαυκά, που αυτοπροσδιορίζονται ως Τσιγγάνοι Ρομ προερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη, αφορά και τους συμπολίτες μας που διαβιούν στην κοινότητα του κέντρου, που μπορεί να μην τους αρέσει ο όρος Ρομ ή Ρομά, όμως διατηρούν στο ακέραιο τα δικά τους ξεχωριστά ήθη και έθιμα. Η δημοτική αρχή έχει ένα συγκεκριμένο δόγμα, το οποίο ακολουθείται από ένα ακόμα πιο συγκεκριμενοποιημένο σχέδιο δράσης και αυτό είναι: ένταξη σε όλα τα επίπεδα».