FOLLOW US: facebook twitter

Οι ψηφοφόροι της Ηλείας έστειλαν μήνυμα ανανέωσης: Οι σταυροί των νέων βουλευτών ανά δήμο – Πού κέρδισαν, πού έχασαν

Ημερομηνία: 09-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτική
-Μόνον ο Κώστας Τζαβάρας επανεκλέγεται από την πεντάδα των πρώην βουλευτών- Τέσσερα νέα πρόσωπα και νέοι άνθρωποι στη Βουλή

Ξεκάθαρο μήνυμα ανανέωσης των προσώπων που θα εκπροσωπήσουν τον νομό μας στην νέα Βουλή, έστειλαν οι ψηφοφόροι της Ηλείας, καθώς με την ψήφο τους ανέδειξαν στην πλειοψηφία τους νέα πρόσωπα και νέους ανθρώπους. Από την προηγούμενη πεντάδα των Ηλείων βουλευτών, επανεξελέγη μόνο ο Κώστας Τζαβάρας, ενώ επανέρχονται μετά από καιρό ως βουλευτές και οι Διονυσία Αυγερινοπούλου από την ΝΔ  η οποία μάλιστα ήρθε πρώτη σε σταυρούς στο ‘γαλάζιο» ψηφοδέλτιο και ο Μιχάλης Κατρίνης που κατέκτησε την μια έδρα του ΚΙΝΑΛ δίνοντας σκληρή μάχη με τον Γιάννη Κουτσούκο, ο μεν ένας έλαβε 6.704 σταυρούς, ο δε άλλος 6.126 σταυρούς, με διαφορά 578 ψήφων.

Τα νέα πρόσωπα που συμπληρώνουν την πεντάδα των βουλευτών των εθνικών εκλογών 2019, είναι ο Διονύσης Καλαματιανός από το ΣΥΡΙΖΑ που σημείωσε μια θεαματική πρωτιά αφήνοντας πίσω του με τεράστια διαφορά όλους τους συνυποψηφίους του πρώην βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς από όλα τα κόμματα  Ηλείος βουλευτής και ο Ανδρέας Νικολακόπουλος από την ΝΔ που εκλέγεται για πρώτη φορά λαμβάνοντας την τρίτη θέση, ξεπερνώντας μάλιστα του 9.000 ψήφους με μια σημαντική διαφορά από τον Αλέξη Καστρινό που ήρθε τέταρτος με 7521 σταυρούς και έμεινε εκτός Βουλής.

Εκτός Βουλής έμειναν και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Μάκης Μπαλαούρας και ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος από το ΚΙΝΑΛ, ενώ δεν κατάφερε να εκλεγεί από την ΝΔ ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Κοντογιάννης.

Οι σταυροί των πέντε βουλευτών

Αναλυτικά με  την ενσωμάτωση στο 100% των 429 εκλογικά τμήματα οι πέντε Ηλείοι βουλευτές έλαβαν:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ-ΘΕΟΔΩΡΑ του Ζήσιμου   12.872

ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Γεωργίου  11.552

ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Θεοδώρου  9.133

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Χρήστου  13.922

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Ιωάννη  6.704

Οι σταυροί των νέων βουλευτών ανά δήμο

Νέα Δημοκρατία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανθρωπογεωγραφία των ψήφων των νέων βουλευτών ανά δημοτική ενότητα που αποτυπώνει την εκλογική δύναμη του καθενός σε κάθε έναν από τους 7 δήμους του νομού.

Έτσι, η  Ζαχάρω, και ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων έδωσαν την πρωτιά στη Διονυσία Αυγερινοπούλου με δεύτερο τον Κώστα Τζαβάρα η οποία συγκέντρωσε και την προτίμηση των ετεροδημοτών.

Ο Κώστας Τζαβάρας σημείωσε πρωτιά στους Δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου με δεύτερη την Διονυσία Αυγερινοπούλου.

Ο Ανδρέας  Νικολακόπουλος λόγω καταγωγής, ήρθε πρώτος στο Δήμο ΄Ήλιδας, αλλά και στον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, ενώ ο πρώην Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός ήρθε όπως αναμενόταν πρώτος στο Δήμο του με μεγάλη διαφορά.

ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Διονύσης Καλαματιανός χτύπησε πρωτιά σε όλους τους δήμους πλην του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης όπου πρώτος σε σταυρούς ήταν ο Μάκης Μπαλαούρας με δεύτερο τον Καλαματιανό. Μάλιστα σε αρκετούς δήμους, οι ψήφοι που συγκέντρωσε ήταν σχεδόν διπλάσιοι από τον αμέσως επόμενο συνυποψήφιό του. Στον δε δήμο Πύργου σημείωσε τον αριθμό ψήφων ρεκόρ με… 6015 σταυρούς και δεύτερο τον Δημήτρη Μπαξεβανάκη με 2071 σταυρούς. Στους ετεροδημότες με μικρή διαφορά από τον Δ. Καλαματιανό, ήρθε ο Μάκης Μπαλαούρας.

Από τους υπόλοιπους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, αξιόλογη παρουσία είχαν ο Γ. Παναγιωτόπουλος στους δήμους  Ήλιδας και Ανδραβίδας- Κυλλήνης και ο Δ.  Μπαξεβανάκης στον Πύργο. Από τις τρεις γυναίκες του συνδυασμού, το μεγαλύτερο ποσοστό πήρε η Κατερίνα Νοταρά στο δήμο Ήλιδας, τέταρτη κατά σειρά σε ψήφους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος