FOLLOW US: facebook twitter

Οι πρώτες παγκοσμίως δοκιμές του εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ημερομηνία: 23-08-2024 | Συντάκτης:

Πώς λειτουργεί η θεραπεία – Τι περιμένουν οι επιστήμονες.

Οι γιατροί ξεκινούν τη δοκιμαστική χρήση του πρώτου εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την πιο κοινή μορφή της συγκεκριμένης ασθένειας.

Το mRNA εμβόλιο της BioNTech, γνωστό ως BNT116, είναι σχεδιασμένο να δίνει «εντολή» στο σώμα να κυνηγήσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και στη συνέχεια εμποδίζει την επιστροφή τους. 

Ο καρκίνος του πνεύμονα αριθμεί τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως, περίπου 1,8 εκατ. ετησίως, και τα ποσοστά επιβίωσης για εκείνους που είναι αντιμέτωποι με την προχωρημένη αρρώστια είναι ιδιαίτερα μικρά. 

Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών σε άνθρωπο έχει ξεκινήσει σε 34 ερευνητικά κέντρα σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία. 

Ήδη 130 ασθενείς θα εγγραφούν να συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές. Οι παθήσεις τους ποικίλουν από τα πρώτα προεγχειρητικά στάδια ή την ακτινοθεραπεία έως τερματικά στάδια. Παράλληλα με το εμβόλιο θα λάβουν ανοσοθεραπεία.  Όπως σημειώνει ο Guardian στη Βρετανία ο πρώτος ασθενής έλαβε την αρχική δόση την Τρίτη, ενώ συνολικά οι Βρετανοί που θα συμμετέχουν στις δοκιμές είναι 20. 

Πώς λειτουργεί η θεραπεία

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), όπως τα εμβόλια κατά της Covid-19, και λειτουργεί εφοδιάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα με καρκινικούς δείκτες από το ΜΜΚΠ για να εκπαιδεύσει τον οργανισμό ώστε να επιτίθεται σε καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στον καρκίνο, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα, αντίθετα από τη χημειοθεραπεία.

«Μπαίνουμε σε μια πολύ ενθουσιώδη εποχή για να ερευνήσουμε την θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα» δηλώνει ο καθηγητής Σιόου Μινγκ Λι, σύμβουλος ιατρικής ογκολογίας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και επικεφαλής των κλινικών δοκιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι εύκολο να χορηγηθεί και μπορείς να επιλέξεις συγκεκριμένα αντιγόνα στα καρκινικά κύτταρα. Μετά τους επιτίθεσαι. Αυτή η τεχνολογία είναι η επόμενη μεγάλη φάση τις αντικαρκινικής θεραπείας»  συμπληρώνει. 

Ο πρώτος Βρετανός

Ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο στη Βρετανία είναι ο 67χρονος Γιάνουζ Ράσζ. Διαγνώσθηκε τον Μάιο με καρκίνο του πνεύμονα και ξεκίνησε αμέσως χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Ο 67χρονος είναι επιστήμονας με εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη και δηλώνει στον Guardian ότι το επάγγελμά του τον ενέπνευσε να συμμετέχει στη δοκιμή, καθώς «καταλαβαίνω ότι η πρόοδος της επιστήμης, ιδιαίτερα στην ιατρική, σχετίζεται με τη διαθεσιμότητα των ανθρώπων να συμμετέχουν σε τέτοιες έρευνες».

Ο Ρασζ έλαβε έξι διαδοχικές δόσεις ανά πέντε λεπτά σε διάστημα μισής ώρας. Κάθε δόση περιλαμβάνει διαφορετικές εκδοχές RNA. Θα λαμβάνει το εμβόλιο κάθε εβδομάδα για έξι εβδομάδες και μετά κάθε τρεις εβδομάδες για 54 εβδομάδες.

Μεγάλη ελπίδα των επιστημόνων είναι πέρα από την αντιμετώπιση των όγκων, να μην επανέλθει ο καρκίνος, καθώς για πολλούς ασθενείς ο καρκίνος του πνεύμονα επανέρχεται ακόμη και μετά από χειρουργείο ή ακτινοβολία.

από την efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot