FOLLOW US: facebook twitter

Με άρωμα μιας άλλης εποχής!: Οι πολύτιμες φορεσιές του ΛΕΠ στα «πορτρέτα δωματίων» σε μια βραδιά γεμάτη λάμψη, μουσικές και συγκίνηση!

Ημερομηνία: 11-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”99944″ img_size=”full”][vc_column_text]Στα «πορτρέτα δωματίων» του Χάρη Κανελλακόπουλου, σε αυτόν τον υπέροχο εκθεσιακό χώρο μνήμης Χρήστου και Μαρίας Κανελλακόπουλου με την τόσο πολύτιμη συλλογή του που κλείνει τις αναμνήσεις των δικών του νεανικών χρόνων αλλά και μιας άλλης εποχής, φιλοξενήθηκαν την Παρασκευή του βράδυ, αληθινά όμορφες παραδοσιακές φορεσιές του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, ανάμεσα σε αυτές και η φορεσιά της Πυργιώτισσας.  Μια αλησμόνητη ατμοσφαιρική βραδιά, με περίσσια συγκίνηση από το Χάρη και τις κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων, με πολύ κόσμο, με μουσική και τραγούδια και ζωή, πολύ ζωή στην οδό Γκοτσίνα! Όπως μας είπε ο Χάρης Κανελλακόπουλος «η πρόταση μου έγινε από το Λύκειο Ελληνίδων, γιατί θεώρησαν ότι ήταν ο πιο κατάλληλος χώρος για να εκτεθούν οι φορεσιές του ΛΕΠ  που αποτελούν την πολιτιστική μας ταυτότητα και να «ζωντανέψουν» μαζί με την ιστορία της έκθεσης» Και όπως μας εξομολογείται ο Χάρης, μια τέτοια «συνύπαρξη», μπορεί να σηματοδοτήσει και ένα ξεκίνημα για την διάσωση της πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς της πόλης μας, ίσως για ένα Μουσείο. «Εγώ στο βαθμό που θα μπορώ και θα μου ζητηθεί, θα είμαι εδώ.»

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Κατερίνα Παρασκευοπούλου, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, τόνισε ότι οι παραδοσιακές φορεσιές του ΛΕΠ, φιλοξενούνται σε έναν σπουδαίο χώρο, στην συλλογή – έκθεση του Χάρη Κανελλακόπουλου ο οποίος έχει διασώσει ό,τι σπουδαίο και σημαντικό μπόρεσε από παλιά σπίτια της πόλης μας και τα ένωσε με τα πολύτιμα της μάνας του έργα. Πολύτιμες φορεσιές, αυθεντικές οι περισσότερες, από την οματιοθήκη του Λυκείου μας..»

Η κ. Παρασκευοπούλου παρουσίασε τις εφτά αυτές φορεσιές που είναι:

Ι. Η αστική φορεσιά του Πύργου – Η Πυργιώτισσα- πιστό αντίγραφο αυτής που φιλοξενείται στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό ίδρυμα του Ναυπλίου και χρονολογείται από το έτος 1827.

II. Πιρπιρί: H αυθεντική αστική ενδυμασία Ιωαννίνων, του οικονομικού και καλλιτεχνικού κέντρου της Ηπείρου, με χρυσοκεντημένο επενδύτη, το Πιρπιρί. Είναι δωρεά στο Λυκειό μας της Σοφίας Σταματοπούλου.

ΙΙΙ. Και η κόκκινη αυθεντική παραδοσιακή νυφική φορεσιά Μετσόβου, δωρεά επίσης στο Λύκειό μας από την κα Βάσω Κορκολοπούλου.

IV. Καραγκούνα: Η αυθεντική καραγκούνικη φορεσιά με έντονους χρωματισμούς, πλούσια κεντήματα και πολύμορφα και πολύτιμα υλικά,

V. Αδριανούπολη: Θρακιώτικη φορεσιά, ριχτός επενδύτης από βελούδο με πυκνό κέντημα δουλεμένο σύμφωνα με τη βυζαντινή τεχνική των χρυσοραφτάδων, δώρο στην ιματιοθήκη ΛΕΠ από την κα Ιωάννα Ρούσσα.

VI. Καβακλί : Αυθεντική παραδοσιακή φορεσιά του Καβακλί κομψή με πλούσια στολίδια.

VII. ΤΟ ΜΑΥΡΟΦΟΥΣΤΑΝΟ: Γυναικεία παραδοσιακή γιορτινή φορεσιά της ΤΕΓΕΑΣ που χρονολογείται από το 1830 και μετά. Έξι αντίγραφα της φορεσιάς αυτής κοσμούν την Ιματιοθήκη του ΛΕΠ.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα στέκονται

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia