FOLLOW US: facebook twitter

Οι πληγές της πανδημίας στους Ηλείους αγρότες

Ημερομηνία: 31-12-2020 | Συντάκτης:

Η πανδημία του κορονοϊού κατέδειξε με έντονο τρόπο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας. Το απαγορευτικό του Μαρτίου και το κλείσιμο των συνόρων των ευρωπαϊκών κρατών, ειδικά της Ιταλίας, έπληξαν την εξωστρέφεια της ηλειακής παραγωγής. Προϊόντα όπως τα καρπούζια έμειναν απούλητα σε μια χρονιά που αναμενόταν ικανοποιητική, ενώ η απαγόρευση του οβελία άφησε στους στάβλους τα αρνιά, με συνέπεια να χαθούν οι αγορές και του Καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα.

Την ίδια στιγμή, σε προϊόντα όπως η πατάτα,  αναδείχθηκαν για μια ακόμα φορά οι στρεβλώσεις της αγοράς, για τις οποίες κανένας δεν κάνει τίποτα. Αθρόες εισαγωγές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Αίγυπτος και ισχυρές ενδείξεις για παράνομες ελληνοποιήσεις της αιγυπτιακής πατάτας έριξαν την τιμή στα 0,10 ευρώ. Οι πατατοπαραγωγοί του Κάμπου ξεσηκώθηκαν και ζήτησαν από το υπουργείο να ρυθμίσει το χάος στην αγορά και να τους στηρίξει, αλλά η απάντηση του Βορίδη ήταν ότι… έτσι είναι η ελεύθερη αγορά και ότι φταίει η υπερπαραγωγή!

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας, Ανδρέας Τσουκαλάς, οι ελληνικές πατάτες είναι στα αζήτητα. «Η ελληνική αγορά γέμισε από εισαγόμενες πατάτες με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές που φτάνουν και τα 12 λεπτά. Αυτό όμως που είναι εξοργιστικό για τους αγρότες είναι ότι βλέπουν να μην κερδίζουν οι Έλληνες καταναλωτές, γιατί στην αγορά οι τιμές δεν πέφτουν. Θα πρέπει να πάρουν μέτρα οι υπεύθυνοι γιατί η καλλιέργεια με αυτά τα δεδομένα είναι ασύμφορη».

Τον Μάιο οι αγρότες είδαν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών τις καλλιέργειές τους να δέχονται διπλό χτύπημα από το χαλάζι και τον καύσωνα. Ελιά και σταφίδα υπέστησαν ζημιά στον καρπό, αλλά η απάντηση του ΕΛΓΑ ήταν ότι βάσει του κανονισμού η ζημιά έγινε σε χρονική περίοδο που δεν καλύπτεται ασφαλιστικά.

«Πληρώνουμε ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ όλο τον χρόνο και οι ζημιές μας δεν καλύπτονται. Είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του Οργανισμού ώστε να μας καλύπτει κάθε ζημιά κάθε εποχή», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των σταφιδοπαραγωγών ώστε να γίνει πλήρης αναμπέλωση για να τερματιστεί το φαινόμενο της μαραμένης σταφίδας.

«Το 2017 ήταν πολύ έντονο το πρόβλημα, καθώς είχε εμφανιστεί καχεξία στα κλήματα και δεν αναπτυσσόταν, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή κατά 60-70%. Το αναδείξαμε το θέμα, κάναμε παρεμβάσεις, δημοσίευσε και μελέτη το Πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι σε δεινή θέση οι παραγωγοί γιατί δεν έχει και μέλλον η σταφίδα έτσι, ένα σοβαρό προϊόν που έχει παίξει ρόλο στην οικονομία της χώρας μας. Εμείς ζητάμε, να γίνει αναμπέλωση της σταφίδας σε συνεργασία του κράτους με το κέντρο φυτοπροστασίας Πάτρας», εξήγησε. Ο Βορίδης, όμως, ούτε που να ακούσει για κρατική στήριξη ως θιασώτης της ελεύθερης αγοράς.

Η φετινή ελαιοσυγκομιδή είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης μετ΄εμποδίων, αφού λόγω του lockdown δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Η τιμή μετά βίας φτάνει στα 2,5 ευρώ, ενώ η ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών λόγω covid αποδείχθηκε ότι είναι για λίγους, αφού θεσπίστηκαν πολύ αυστηρά κριτήρια, που άφησαν εκτός πάρα πολλούς παραγωγούς. Πριν από μερικές ημέρες οι παραγωγοί υπέστησαν αιφνιδιασμό με τις μειωμένες επιδοτήσεις που έλαβαν, ενώ τα πρώτα μηνύματα από τους εσπεριδοπαραγωγούς είναι δυσάρεστα, καθώς η τιμή του πορτοκαλιού κατρακυλά.

Στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το δικαίωμα στους επενδυτές να μπουν με 35% στους αγροτικού συνεταιρισμούς, θεωρώντας ότι η λύση είναι η ελεύθερη αγορά, ενώ για το 2021 έχει προαναγγελθεί και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ. Παράλληλα, εκκρεμεί η νομοθέτηση της κατανομής των αγροτικών εκτάσεω στις πρώην λίμνες Αγουλινίτσας, Κάστας και Μουριάς, όπου η κυβέρνηση, παρά τις δηλώσεις Βορίδη στον Πύργο ότι θέλει να λύσει το ζήτημα, δεν φαίνεται να θέλει να το αγγίξει προς ώρας.

ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Την ίδια στιγμή, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται διαρκώς και το εισόδημα να μειώνεται διότι στο παιχνίδι της ελεύθερης αγοράς ορισμένοι παραβιάζουν τους κανόνες εις βάρος του πρωτογενούς τομέα.

«Η αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας, οι ζημιές στα ελαιόδεντρα και τα εσπεριδοειδή από τον καύσωνα, η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η λειτουργία του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πάτρας, οι επιπτώσεις της πανδημίας στα αγροτικά προϊόντα, η υπουργική απόφαση για τη βιομηχανική τομάτα, η λειτουργία των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών είναι μερικά από τα προβλήματα των αγροτών χρειάζονται άμεσες λύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, σε λίγα χρόνια θα ψάχνετε αγροτικό εισόδημα να φορολογήσετε και δεν θα βρίσκετε, διότι οι αγρότες θα έχουν σταματήσει να καλλιεργούν» υπογράμμισε στην πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρ. Βαλιανάτος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος