FOLLOW US: facebook twitter

 «Οι πληγέντες παραγωγοί ζητούν να επισπευστούν τα πορίσματα»

Ημερομηνία: 20-09-2024 | Συντάκτης:

Ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας Χρ. Βαλιανάτος τονίζει ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για σταφίδα και τομάτα ώστε έγκαιρα να αποζημιωθούν οι αγρότες που έπαθαν ζημιές από τον καύσωνα

  • 60-70% είναι η ζημιά που καταγράφεται στη σταφίδα
  • Καλύτερα η βιομηχανική τομάτα με μεγαλύτερες ποσότητες από πέρυσι, περισσότερα καλλιεργήσιμα στρέμματα αλλά και αρκετές απώλειες

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Με το βλέμμα στραμμένο στα πορίσματα για τις ζημιές που υπέστησαν από τον καύσωνα οι καλλιέργειες της σταφίδας, της βιομηχανικής τομάτας και  των κηπευτικών, βρίσκονται οι Ηλείοι παραγωγοί που ζητούν από τον ΕΛΓΑ να επισπευτεί η ανακοίνωσή τους για να μπορέσουν να προχωρήσουν και οι αποζημιώσεις.  Οι φετινές πολύμηνες υψηλές θερμοκρασίες στο νομό, ήταν βέβαιο ότι θα πλήξουν πολλές από τις καλλιέργειες της περιοχής, με αποτέλεσμα να επιφέρουν δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα στους αγρότες.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος μιλώντας για το θέμα αυτό στην Πρωινή, τόνισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πάει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ, σε μια προσπάθεια να πιέσει η Ο.Π να ανακοινωθούν τα πορίσματα για τις ζημιές. Κάνοντας έναν απολογισμό στα δύο βασικά προϊόντα της Ομάδας και του νομού, την βιομηχανική τομάτα και την σταφίδα τόνισε:

«Φέτος η σταφίδα λόγω των κλιματικών συνθηκών, είχε πολύ μεγάλες απώλειες, που έφτασαν στο 60-70% και οι σταφιδοπαραγωγοί που έπαθαν μεγάλη οικονομική ζημιά ευελπιστούν τουλάχιστον να αποζημιωθούν. Ωστόσο το Υπουργείο πρέπει να επανεξετάσει δύο πολύ βασικά θέματα και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πιέσουμε. Το ένα είναι ότι πέρυσι ο παραγωγός πήρε τιμή για την σταφίδα που πούληση 1,40 ευρώ και η τιμή για την οποία αποζημιώθηκε λόγω  ζημιάς ήταν ακριβώς η μισή, δηλαδή 0,75 λεπτά. Άρα βρέθηκε ζημιωμένος κατά 50%. Επίσης επειδή φέτος υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ποσότητες που είναι πολύ μειωμένες, αν το πλαφόν δεν κατέβει από τα 150 κιλά, πολλοί σταφιδοπαραγωγοί θα χάσουν την επιδότηση. Αυτά τα δύο θέματα θα παλέψουμε μαζί με την επίσπευση της ανακοίνωσης των πορισμάτων».

Σε ότι αφορά την βιομηχανική τομάτα, ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι ολοκληρώθηκε η παραλαβή της βιομηχανικής τομάτας από τα εργοστάσια με ένα προϊόν άριστο. Σε ότι αφορά τις ποσότητες σε επίπεδο νομού, φέτος ήταν αυξημένες κατά 10%, δηλαδή πέρυσι παραδόθηκαν 100.000 τόνοι τομάτας και φέτος 110.000 τόνοι παρά τον καύσωνα και τις ζημιές που υπέστησαν πολλοί τοματοπαραγωγοί. Η ερμηνεία που δίνει ο  πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας για την αύξηση της ποσότητας της βιομηχανικής τομάτας που παραδόθηκε στα δύο εργοστάσια της Ηλείας, είναι ότι είναι φυσιολογική γιατί το 2024 καλλιεργήθηκαν πάνω από 3.000 στρέμματα παραπάνω. Και αν δεν είχε «χτυπήσει» ο καύσωνας το προϊόν, θα ήταν μια πολύ καλή χρονιά η φετινή για την βιομηχανική τομάτα.

Καταλήγοντας ο κ. Βαλιανάτος, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή μετά τον οικονομικό απολογισμό για τα τη βιομηχανική τομάτα και τη σταφίδα, πρέπει να ασκηθούν από όλους- όχι μόνο από τους παραγωγούς αλλά και την πολιτική ηγεσία του τόπου- πιέσεις για την επίσπευση των αποζημιώσεων στα προϊόντα που επλήγησαν από τον καύσωνα και επίσης να λυθούν τα θέματα με τη σταφίδα που κάθε χρόνο πάει από το κακό στο χειρότερο!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot